Δευτέρα 23 Ιανουαρίου 2017

Καλύτερο το αντηλιακό από την ομπρέλα στην προστασία από τον ήλιο

Μπορεί το καλοκαίρι να είναι ακόμα να αργεί ωστόσο καλό θα ήταν να γνωρίζετε ότι το αντηλιακό προσφέρει καλύτερη προστασία από τον ήλιο απ' ότι μια ομπρέλα. Στο συμπέρασμα αυτό κατέληξε τυχαιοποιημένη κλινική δοκιμή σε πραγματικές συνθήκες, σύμφωνα με άρθρο του επιστημονικού εντύπου JAMA Dermatology.

Στο πλαίσιο της μελέτης συγκρίθηκε ένα αντηλιακό με δείκτη προστασίας 100 με μια ομπρέλα θαλάσσης. Σε μια ηλιόλουστη παραλία των ΗΠΑ, 41 εθελοντές χρησιμοποίησαν την ομπρέλα και οι 40 το αντηλιακό.

Μία ημέρα μετά, οι συμμετέχοντες υποβλήθηκαν σε ολόσωμη δερματολογική εξέταση, για τυχόν εγκαύματα. Διαπιστώθηκε ότι έγκαυμα από τον ήλιο είχαν υποστεί το 78% (32 άτομα) όσων χρησιμοποιούσαν μόνο ομπρέλα, έναντι 25% (δέκα άτομα) όσων είχαν βάλει αντηλιακό. Συνολικά, καταγράφηκαν 142 εγκαύματα στην ομάδα με την ομπρέλα, έναντι 17 στην ομάδα με το αντηλιακό.

Πάντως, οι ερευνητές επεσήμαναν ότι «αν και το αντηλιακό με SPF 100 ήταν πιο αποτελεσματικό από ό,τι η ομπρέλα, καμία από τις δύο μεθόδους προστασίας δεν εμπόδισε τελείως το έγκαυμα από τον ήλιο. Αυτό σημαίνει ότι είναι καλύτερα κανείς να χρησιμοποιεί ένα συνδυασμό και των δύο για να προστατευτεί από τις υπεριώδεις ακτίνες (UV) του ηλίου». Ακόμη, το αντηλιακό πρέπει να έχει δείκτη προστασίας τουλάχιστον 30, ιδίως αν έχει κανείς ανοιχτόχρωμο δέρμα.

Επιμέλεια: Μαίρη Μπιμπή
Πηγή: in.gr
health.in.gr, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου