Δευτέρα 16 Ιανουαρίου 2017

Κάντε το δικό σας παζλ για παιδιά με προβλήματα όρασης.

Το να μάθει ένα παιδί να ταιριάζει τις μορφές και να ρίχνει αντικείμενα μέσα από τρύπες αντίστοιχου σχήματος είναι μια δεξιότητα που τα περισσότερα βλέποντα παιδιά αποκτούν κατά τη βρεφική τους ηλικία. Κυκλοφορούν πολλά τέτοια παιχνίδια στο εμπόριο, αλλά είναι ιδιαίτερα σύνθετα. Αν το παιδί σας έχει προβλήματα όρασης ή δυσκολίες λεπτής κινητικότητας είναι ιδιαίτερα δύσκολο να παίξει με αυτά τα παιχνίδια, καθώς αρχικά πρέπει να πιάσει το κομμάτι (όχι πολύ εύκολο σε αρκετές περιπτώσεις, καθώς τα κομμάτια είναι μικρά ή έχουν τέτοιο σχήμα που απαιτούν πολύ καλή λαβή) και στη συνέχεια να εντοπίσει τη σωστή τρύπα μεταξύ αρκετών άλλων παραπλήσιων.

Η λύση είναι απλή: φτιάξτε το δικό σας παζλ με ένα σχήμα και μια τρύπα για αρχή.

Τι θα χρειαστείτε:
• Κουτιά από τρόφιμα (πχ από καφέ) με πλαστικό καπάκι 
• Πλαστικά τουβλάκια (μπορεί να είναι διάφορα σχήματα)
• Μαρκαδόρο
• Ψαλίδι

Κάνοντας το παζλ βήμα- βήμα:

1. Καθαρίστε το κουτί καλά

2. Με το μαρκαδόρο σχεδιάστε το περίγραμμα από ένα τουβλάκι πάνω στο πλαστικό καπάκι. Το πιο εύκολο σχήμα για να αρχίσει το παιδί είναι ο κύκλος. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τα τουβλάκια/κομμάτια από τα αντίστοιχα παιχνίδια που κυκλοφορούν στο εμπόριο.

3. Κόψτε το καπάκι και είστε έτοιμοι!

Παίζοντας με το παζλ

Τώρα που το παιδί έχει να ανησυχεί μόνο για ένα τουβλάκι, μπορεί να εστιάσει τις προσπάθειές του στο να μάθει να πιάνει το κομμάτι, να εντοπίζει την τρύπα και να ρίχνει το τουβλάκι σε αυτή. 

Ενθαρρύνετε το παιδί σας να χρησιμοποιεί και τα δύο του χέρια έτσι ώστε να μάθει να κρατάει το κομμάτι με το ένα χέρι και να χρησιμοποιεί το άλλο για να εντοπίσει την τρύπα. Αυτή η τεχνική (το να χρησιμοποιείς το ένα χέρι για να καθοδηγείς το άλλο) είναι πολύ σημαντική δεξιότητα που πρέπει να αποκτήσει το παιδί πριν αρχίσει να μαθαίνει Braille.

Μόλις το παιδί σας αποκτήσει άνεση με τους κύκλους, περάστε στα τετράγωνα και μετά στα τρίγωνα. Όταν το παιδί σας αποκτήσει άνεση με αυτά τα 3 σχήματα και έχει πια αυτοπεποίθηση κάνοντας τη δραστηριότητα, πάρτε ένα μεγαλύτερο κουτί και κάντε ένα παζλ με δύο τρύπες διαφορετικών σχημάτων. Το παιδί θα πρέπει να εντοπίσει ποια κομμάτι ταιριάζει σε κάθε τρύπα.

Σταδιακά το παιχνίδι σας μπορεί να γίνεται όλο και πιο σύνθετο. 

(Προσέξτε όλα τα υλικά που χρησιμοποιείτε να μην έχουν μυτερές άκρες ή να μην μπορούν να τραυματίσουν το παιδί με οποιοδήποτε τρόπο). 


Ιωάννα Αγγέλου
Ειδική Παιδαγωγός - Νηπιαγωγός

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου