Δευτέρα 12 Δεκεμβρίου 2016

TEDxAthens Salon: Προσβασιμότητα

Ο θεσμός του TEDxAthens Salon έρχεται στο ΚΠΙΣΝ θέτοντας μία καίρια κοινωνική ερώτηση: Τι σημαίνει τελικά προσβασιμότητα; Έξι ξεχωριστές ομιλίες θα μας βοηθήσουν να βγούμε από αυτό που θεωρεί ο καθένας μας φυσικό περιβάλλον και να αγγίξουμε την πραγματική σημασία της προσβασιμότητας, στην καθημερινότητα και σε ολόκληρη τη ζωή μας. Αυτή τη φορά, θα δούμε μέσα από ένα διαφορετικό πρίσμα πόσοι τρόποι υπάρχουν να ξεπερνάς εμπόδια, μέσα από την οπτική ενός τυφλού, τα λόγια ενός κωφού και τα βήματα ενός ανθρώπου με αναπηρία. Η προσβασιμότητα αφορά τελικά μόνο τις κλασικές μορφές αναπηρίας που όλοι γνωρίζουμε; Πώς ακριβώς αγκαλιάζει η κοινωνία μας τους ανθρώπους με ψυχοκοινωνικά προβλήματα; Σας περιμένουμε σε μία καθόλα προσβάσιμη εκδήλωση για ένα θέμα που μας αφορά όλους! 

Γιατί οι έφηβοι το σκάνε από το σπίτι τους

Η αφίσα για την εξαφάνιση της 16χρονης Ντορίνας Φ. είχε κατακλύσει από τις 2 Δεκεμβρίου τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. «Στις 8 το πρωί εξαφανίστηκε από το σπίτι της στην περιοχή των Πετραλώνων. Εχει ύψος 1,65 μ., ζυγίζει 65 κιλά, έχει καστανά μαλλιά και καστανά μάτια. Κρατάει κόκκινη σχολική τσάντα. Ιδιαίτεροι λόγοι καθιστούν απαραίτητη την έγκαιρη εύρεση της ανήλικης».

Φεστιβάλ Ολυμπίας: Τα βραβεία του πιο δημιουργικού Φεστιβάλ για παιδιά και νέους

Στην Ουράνια Καμήλα/Celestial Camel του Yury Feting από τη Ρωσία και στο Τραγούδα!/Sing, του Kristof Deak από την Ουγγαρία τα πρώτα Βραβεία του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους. Φέτος είδαμε ταινίες με Αραβικούς υπότιτλους. Το tvxs.gr ήταν εκεί!

Τηλεμαραθώνιος Αγάπης: «Υπερασπίσου το παιδί»

Aκόμα και σήμερα 16.000 παιδιά κάτω των πέντε ετών πεθαίνουν κάθε μέρα από αιτίες που θα μπορούσαν να προληφθούν. Οι πέντε από τους δέκα αυτούς θανάτους οφείλονται στον υποσιτισμό και την έλλειψη τροφής.

Για πολλά εκατομμύρια παιδιά ο υποσιτισμός αποτελεί εμπόδιο για τη σωματική και διανοητική ανάπτυξή τους. Την ίδια στιγμή, περισσότερα από 30 εκατομμύρια παιδιά σε όλο τον κόσμο δεν εμβολιάζονται. Πρόκειται για διαπιστώσεις σε σχετική έρευνα των Ηνωμένων Εθνών...

Για άλλη μια φορά η δημόσια τηλεόραση αυτήν τη Δευτέρα (12/12) θα φιλοξενήσει τον μεγάλο Τηλεμαραθώνιο Αγάπης με θεματικό τίτλο «Υπερασπίσου το παιδί», που διοργανώνει η Ελληνική Εθνική Επιτροπή της UNICEF, στις 18.00, από τη συχνότητα της ΕΡΤ2.

UNICEF: Από ψυχολογικά τραύματα υποφέρουν 500.000 παιδιά στο Χαλέπι

Από ψυχολογικά τραύματα υποφέρουν όλα τα παιδιά του Χαλεπιού σύμφωνα με τη Unicef, εξαιτίας των πολύνεκρων συγκρούσεων που μαίνονται στην βόρεια πόλη της Συρίας όπου οι κυβερνητικές δυνάμεις και αντάρτες έχουν εμπλακεί σε έναν ανελέητο πόλεμο.

Πονοκέφαλος: Σε ποια παιδιά είναι πιο έντονος

Οι γιατροί πρέπει να λαμβάνουν υπ’ όψιν τους το βάρος των παιδιών με κεφαλαλγία και να κάνουν τις αντίστοιχες συστάσεις στους γονείς, αλλά και στα παιδιά.

Αυτό προκύπτει από μελέτη που πραγματοποίησαν επιστήμονες από το Ιατρικό Κέντρο του Νοσοκομείου Παίδων του Σινσινάτι.

Δωρεά πολυώροφου ξενώνα στη «Φλόγα»

Χριστούγεννα του 2015 κι ένα νεαρό ζευγάρι με μια βαλίτσα ανά χείρας και το παιδί τους αγκαλιά περνάει το κατώφλι του συλλόγου «Φλόγα». «Το βλέμμα αυτών των ανθρώπων, γεμάτο αγωνία και φόβο, δεν θα το ξεχάσω ποτέ», διηγείται στην «Κ» η κ. Ελισσάβετ Φωτεινέλλη–Κριτικού, που εκείνη τη στιγμή έβγαινε από τα γραφεία του συλλόγου.

Νέα οικονομία με νέου τύπου εκπαίδευση

Δεν αποτελεί μυστικό πως η εκπαίδευση, ιδιαίτερα η ανώτερη/ανώτατη, επηρεάζεται από την δομή της οικονομίας και την αγορά εργασίας, καθώς οι επιλογές αυτών που την λαμβάνουν διαμορφώνουν την ποιότητά της και το αντίστροφο. Το ίδιο συνέβη και στην Ελλάδα, καθώς τις δεκαετίες πριν την κρίση η δομή της εκπαίδευσης βασίστηκε στο οικονομικό μοντέλο της ελληνικής οικονομίας.

Oι πιο ωραίες υπαίθριες δωρεάν βιβλιοθήκες βρίσκονται στην Ινδιανάπολη

Η Ινδιανάπολη έχει γεμίσει με ευφάνταστες εγκαταστάσεις που λειτουργούν ταυτόχρονα σαν βιβλιοθήκες και σαν γλυπτά. Κι ενώ σε άλλες πόλεις, η ιδέα των "μίνι βιβλιοθηκών" για ελεύθερη χρήση έχει φτάσει πολύ συχνά σε σημείο να επισύρει μέχρι και κυρώσεις λόγω των σημείων τοποθέτησης, στην προκειμένη περίπτωση η κίνηση έρχεται με κάθε στήριξη της Πολιτείας. 

Κρατούμενοι-μαθητές: Η σκληρή πραγματικότητα και η ελπίδα

Με 23 καταρτιζόμενους, 20 ώρες εβδομαδιαίου μαθήματος, 2,5 χρόνια σπουδών και 2 νέες ειδικότητες λειτουργεί, παρά τα προβλήματα εξοπλισμού, το δημόσιο ΙΕΚ των φυλακών Κασσάνδρας.