Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου 2016

Κατασκευή: Καλτσοπιγκουίνοι



Τα παιδιά γίνονται «Μικροί συγγραφείς» στο ert.gr

Τέσσερις Ελληνίδες συγγραφείς γράφουν αποκλειστικά για το ert.gr την ημιτελή χριστουγεννιάτικη ιστορία τους και προσκαλούν τα παιδιά, ηλικίας από έξι (6) έως δεκαεπτά (17) ετών, να την ολοκληρώσουν και να γίνουν «Μικροί συγγραφείς»

Τα παιδιά επιλέγουν την ιστορία που τα εμπνέει, δίνουν τη δική τους εκδοχή για το τέλος της και την αποστέλλουν έως και το Σάββατο 31 Δεκεμβρίου 2016 στο emailmikroisyggrafeis@ert.gr

Καθιστική ζωή & παιδιά: Πώς επηρεάζονται οι σχολικές επιδόσεις

Ο καθιστικός τρόπος ζωής και η απουσία σωματικής δραστηριότητας μπορεί να έχει επιπτώσεις στις σχολικές επιδόσεις των παιδιών που βρίσκονται στις πρώτες τάξεις του δημοτικού.

Έρευνα επιστημόνων από τα πανεπιστήμια Eastern Finland, Jyväskylä και Cambridge έδειξε ότι ο καθιστικός τρόπος ζωήςσυνδέεται με φτωχότερες ικανότητες ανάγνωσης, τα τρία πρώτα χρόνια του σχολείου, σε αγόρια 6-8 ετών.

Εκπαίδευση προσφυγόπουλων: «Μπορεί να αποκαταστήσει την ελπίδα για καλύτερη ζωή»

«Εκπαίδευση για τα παιδιά των προσφύγων - Τρέχουσες πρακτικές και προοπτικές» ήταν το θέμα συνεδρίου που διοργάνωσε στο Ευρωκοινοβούλιο στις Βρυξέλλες η ομάδα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς με πρωτοβουλία του Ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ κυρίου Στέλιου Κούλογλου για την ένταξη των προσφυγόπουλων στην εκπαίδευση. Η Ελλάδα μπορεί να χαρακτηριστεί πρωτοπόρος σε θέματα ανθρωπιάς όπως η εκπαίδευση των προσφυγόπουλων. Στη χώρα μας υπάρχουν 22.000 ανήλικοι πρόσφυγες. «Είναι καθήκον μας που προκύπτει από τις αρχές της Ευρώπης η μόρφωση των παιδιών» επεσήμανε ο ευρωβουλευτής.

Πανελλαδικές Εξετάσεις 2017: «Κλειδί» τα κοινά τμήματα και ο υπολογισμός των μονάδων

Του Χρήστου Κάτσικα στην Alfavita

Ως γνωστόν στις Πανελλαδικές Εξετάσεις δεν μετράει η σχολική επίδοση στα μαθήματα της Γ΄ Λυκείου για την εισαγωγή στα ΑΕΙ. Στα πλαίσια αυτά οι μονάδες προκύπτουν από τις επιδόσεις στα τέσσερα (ή πέντε, κατ΄ επιλογήν) εξεταζόμενα μαθήματα.

Και στο νέο σύστημα πρόσβασης ο υπολογισμός της βαθμολογίας και των μορίων ανά μάθημα, ομάδα προσανατολισμού και επιστημονικό πεδίο είναι ένας γρίφος για δυνατούς λύτες.

Από την ελληνική μυθολογία στο σύμπαν της Τζ. Κ. Ρόουλινγκ

Μπορεί να τέλειωσαν οι περιπέτειες του Χάρι Πότερ που διαδραματίζονται στη σύγχρονη εποχή, η συγγραφέας της φανταστικής σειράς όμως δεν σταματάει να κάνει τα μαγικά της. Θέλοντας να γεμίσει το κενό που άφησε ο μικρός μάγος, η Τζ. Κ. Ρόουλινγκ δημιούργησε τα «Φανταστικά Ζώα και πού Βρίσκονται», ταινία που προβάλλεται αυτές τις ημέρες στους κινηματογράφους. Με αυτή τη νέα κινηματογραφική σειρά διακτινίζει το κοινό της στο παρελθόν και καλεί τους θεατές να διερευνήσουν μαζί της τα σκοτεινά χρόνια που είχαν προηγηθεί. Η δράση μεταφέρεται στη Νέα Υόρκη του 1926 με τον Έντι Ρεντμέιν στον ρόλο του Νιουτ Σκαμάντερ, μάγο-ζωολόγου που συλλέγει μέσα στη μαγική δερμάτινη βαλίτσα του απίθανα πλάσματα.

Kατάρτιση διεθνώς με... ένα κλικ

Μια νέα τάση αναπτύσσεται στη μεγάλη αγορά διαδικτυακών μαθημάτων διεθνώς. Εκτός από τις εδραιωμένες πλατφόρμες διαδικτυακών μαθημάτων, όπως είναι η Coursera με 22 εκατ. εγγραφές και το edX με 10 εκατομμύρια, παρουσιάζονται νέες ιστοσελίδες - πλατφόρμες, οι οποίες λειτουργούν ως «μεσάζοντες», προσφέροντας «μπουκέτα» διαδικτυακών μαθημάτων από διάφορες πλατφόρμες. Η ζήτηση άλλωστε είναι ιδιαίτερα μεγάλη, καταδεικνύοντας τη δυναμική των Μαζικών Ελεύθερων Διαδικτυακών Μαθημάτων, (Massive Open Online Course-MOOC), διεθνώς αλλά και στην Ελλάδα. Οπως αναφέρει στην «Κ» ο Στέφανος Τραχανάς, εμπνευστής και «ψυχή» του Κέντρου Ανοικτών Διαδικτυακών Μαθημάτων Mathesis των Πανεπιστημιακών Εκδόσεων Κρήτης, περίπου το 60% των Ελλήνων σπουδαστών του Mathesis έχει παρακολουθήσει διαδικτυακά μαθήματα από ξένες πλατφόρμες. «Οι Ελληνες δείχνουν μεγάλο ενδιαφέρον γι’ αυτή τη νέα τάση στην εκπαίδευση» παρατηρεί ο κ. Τραχανάς.

Πες μου για τον αυτισμό, να καταλάβω

Ο Παναγιώτης Γιάκας μας μίλησε για τον έφηβο ήρωα του βιβλίου του και την εμπειρία του ως εκπαιδευτής κεραμικής και εικαστικών σε άτομα με ειδικές ανάγκες


«Δεν ξέραμε, νομίζαμε ότι θα περάσει», «τι θα κάνουμε;» και «μη μαθευτεί». Αυτό ήταν ο αυτισμός πριν μερικά χρόνια. Σήμερα, ευτυχώς, δεν είναι μόνο αυτό για τους γονείς παιδιών που πάσχουν από τη συγκεκριμένη διαταραχή, αλλά η γνώση μας για το θέμα παραμένει ανεπαρκής. Για την ευαισθησία μας, δεν ξέρω… Για τον αυτισμό γνώριζα κι εγώ ελάχιστα, το πιθανότερο ανακρίβειες και σκόρπιες πληροφορίες ημιμάθειας, αλλά η κουβέντα με τον Παναγιώτη βοήθησε πολύ, το ίδιο και το βιβλίο του.

Το 15% του παγκόσμιου πληθυσμού ζει με κάποια μορφή αναπηρίας

Περισσότεροι από ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι ή περίπου το 15% του παγκόσμιου πληθυσμού ζουν με κάποια μορφή αναπηρίας, όμως τα δικαιώματά τους δεν προστατεύονται παντού και πάντα στον πλανήτη, όπως μας θυμίζει η σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία.

Δωρεάν οι αρχαίες ελληνικές τραγωδίες στο διαδίκτυο, σε ελληνικά και αγγλικά!

Μια εξαιρετική δουλειά, μας δίνει τη δυνατότητα να κατεβάσουμε δωρεάν όλες τις αρχαίες τραγωδίες και μάλιστα σε πρωτότυπο κείμενο, σε νέα ελληνικά αλλά και σε αγγλικά!