Δευτέρα 5 Σεπτεμβρίου 2016

9 τρόποι που οι ειδικά εκπαιδευμένοι σκύλοι βοηθούν τα σχολεία και τα παιδιά με ειδικές ανάγκες.

Πώς οι σκύλοι θεραπείας/ σκύλοι βοηθοί βοηθούν τα παιδιά με ειδικές ανάγκες.

Όταν η Jasmine Hall μού έστειλε μήνυμα ότι τα σκυλιά επιτρέπονται πλέον στα σχολεία, προκειμένου να βοηθήσουν τα παιδιά με ειδικές ανάγκες να αισθάνονται περισσότερο ασφαλή και ευτυχισμένα και κατ’ επέκταση έτοιμα για να μάθουν, ήξερα ότι αυτή η πληροφορία θα είναι ιδιαίτερα ωφέλιμη για πολλούς αναγνώστες μας.

Για τους μαθητές με Διαταραχή στο Φάσμα του Αυτισμού, Σύνδρομο Asperger, Διαταραχές Αισθητηριακής Ολοκλήρωσης, κοινωνικό άγχος, Σύνδρομο Tourette, επικίνδυνες για τη ζωή αλλεργίες κ.α. το σχολείο είναι μια πρόκληση. Η προετοιμασία τους κάθε πρωί και η έλλειψη διάθεσης να πάνε είναι συχνά εφιάλτης για τα άτομα που τα φροντίζουν. Οι γονείς, οι εκπαιδευτικοί και οι θεραπευτές πρέπει να εξετάσουν το ενδεχόμενο να εισάγουν σκύλους στη ζωή των παιδιών και στα προγράμματα παρέμβασης που ακολουθούν. Το κείμενο ανήκει στην Jasmine Hall και δημοσιεύτηκε στο Online College Blog. http://www.onlinecolleges.net/

Ν. Σαραντάκος "Σχολεία, μαθητές και δάσκαλοι"

"Το σχολείο προέρχεται από τη σχολή, λέξη που είναι μεν αρχαία αλλά έχει υποστεί, στη διαδρομή της μέσα στους αιώνες, μιαν αναπάντεχη εξέλιξη. Πράγματι, στα αρχαία ελληνικά η λέξη σχολή σήμαινε αρχικά την ανάπαυση, την απραξία, τον ελεύθερο χρόνο, ενώ η ασχολία σήμαινε ακριβώς την απουσία αργίας, ελεύθερου χρόνου. Η αρχαία σημασία επιβιώνει και σήμερα, ως σχόλη ή σκόλη (Κυριακή γιορτή και σκόλη να ’ταν η βδομάδα όλη, τραγουδούσε η Αλίκη), αλλά και στο σχόλασμα των μαθητών ή των εργαζομένων. Στη σημερινή χρήση, ο τόνος έχει ανέβει, για να αποφεύγεται η σύγχυση της σχόλης με τη σχολή που σημαίνει πια άλλο πράγμα –αυτό το λέμε προφύλαξη."
 
Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο του κ. Σαραντάκου, όπως αναδημοσιεύτκε στο ιστολόγιό του  "Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία"

Πανελλαδικές: Από τις 5 έως τις 12 Σεπτεμβρίου οι ηλεκτρονικές εγγραφές των επιτυχόντων

Η εγγραφή των επιτυχόντων των Πανελλαδικών Εξετάσεων έτους 2016 στις Σχολές και τα Τμήματα της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης θα πραγματοποιηθεί κατά το διάστημα από 5 έως 12 Σεπτεμβρίου 2016.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, για πρώτη φορά φέτος για την εγγραφή των επιτυχόντων τίθεται σε λειτουργία το σύστημα της υποχρεωτικής ηλεκτρονικής εγγραφής χωρίς την αναγκαιότητα κατάθεσης δικαιολογητικών και χωρίς να απαιτείται η μετάβαση των επιτυχόντων στις Σχολές και τα Τμήματα επιτυχίας τους. Με τον τρόπο αυτό, όπως σημειώνεται, οι επιτυχόντες δεν επιβαρύνονται με το πρόσθετο κόστος της μετακίνησης για την εγγραφή τους και με την επιπλέον διαδικασία της συλλογής και αποστολής δικαιολογητικών.

Μαρτυρία ενός Έλληνα μπαμπά που γνώρισε το μοντέλο του Σουηδικού σχολείο

Ανάμεσα στο ελληνικό και στο σουηδικό σχολείο υπάρχει χάσμα. Ένα χάσμα που ξεκινάει από τη διδασκαλία, την βαθμολόγηση, τα διαγωνίσματα, τις σχολικές συνήθειες, τη φιλοσοφία που διέπει όλο το σχολικό σύστημα από την αρχή ως το τέλος του. Φανταστείτε λοιπόν έναν Έλληνα που έχει τελειώσει είτε δημόσιο είτε ιδιωτικό σχολείο στη χώρα μας να βρεθεί στη Σουηδία και να στείλει το παιδί του εκεί στο σχολείο.

Επιτροπή θα γνωμοδοτεί για την προσβασιμότητα των ΑμΕΑ

Επιτροπές Προσβασιμότητας, οι οποίες θα εξετάζουν και θα γνωμοδοτούν για θέματα που αφορούν την προσβασιμότητα των ατόμων με αναπηρία (ΑμεΑ) σε δομικά έργα και κοινοχρήστους χώρους σχεδιάζει να δημιουργήσει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Η κεντρική διεύθυνση θα εδρεύει στην Αθήνα, ενώ οι περιφερειακές Επιτροπές θα ενταχθούν στα Παρατηρητήρια Δομημένου Περιβάλλοντος, τα οποία αναμένεται να δημιουργηθούν σε όλες τις Περιφέρειες προκειμένου να ελέγχουν, μεταξύ άλλων, την αυθαίρετη δόμηση.

«Μητρότητα και ψυχική διαταραχή»

Του Γιάννη Ζέρβα στα Νέα

Πριν δώδεκα χρόνια ξεκινήσαμε, στην Α' Ψυχιατρική Κλινική του Πανεπιστημίου Αθηνών, στο Αιγινήτειο Νοσοκομείο, ένα ειδικό ιατρείο για την ψυχική υγεία της γυναίκας, την πρώτη εξειδικευμένη δομή αυτού του είδους στην Ελλάδα. Υπήρχαν κάποιοι ψυχίατροι και ψυχολόγοι που ήδη ασχολούνταν με αυτό το ζήτημα, είτε μεμονωμένα είτε στο πλαίσιο οργανισμών για την ψυχική υγεία του παιδιού. Οργανωμένες ειδικές δομές για την ψυχολογική και ψυχιατρική φροντίδα της νέας μητέρας δεν υπήρχαν στην Ελλάδα, μόνο στα κορυφαία πανεπιστήμια ορισμένων από τις ιατρικά προηγμένες Δυτικές χώρες (Αγγλία, Γερμανία, Γαλλία, Σκανδιναβικές χώρες, Αμερική, Αυστραλία).

To vegan or not to vegan?

Σε αρκετές χώρες της Ευρώπης η vegan διατροφή έχει γίνει τρόπος ζωής για πολλούς ανθρώπους. Για κάποιους είναι μόδα που θέλουν να ακολουθήσουν για άλλους είναι συνειδητή επιλογή. Οι λόγοι για τους οποίους πολλοί επιλέγουν να ακολουθήσουν την αυστηρή χορτοφαγία ποικίλλουν. Ορισμένοι χορτοφάγοι επικαλούνται λόγους ηθικής που δεν τους επιτρέπουν να στηρίζουν τη θανάτωση ζώων, άλλοι μιλούν για βελτίωση της υγείας τους και άλλοι για την προστασία του περιβάλλοντος.

Μισό εκατομμύριο παιδιά έχουν κινδυνεύσει από εκμετάλλευση

Γενεύη, 2 Σεπτεμβρίου 2016 – Νέα στοιχεία αποκαλύπτουν ότι περίπου μισό εκατομμύριο παιδιά προσφύγων και μεταναστών που είναι σε κίνηση, πιστεύεται ότι έχουν αποταθεί σε λαθρέμπορους από τον Ιανουάριο του 2015, καθώς οι καθυστερήσεις και η απόγνωση τα οδηγούν στα χέρια εγκληματιών που σπεύδουν να εκμεταλλευτούν την ευάλωτη θέση τους.

Το Μουσείο Συναισθημάτων υποδέχεται τα παιδιά με «Παραμυθοϊστορίες της αυτοεκτίμησης»

Το Μουσείο Συναισθημάτων υποδέχεται το φθινόπωρο με παιδικά εργαστήρια, εκπαιδευτικά προγράμματα και διαδραστικές εκθέσεις, για να ξεκινήσουν όλα τα παιδιά τη νέα σχολική χρονιά με αυτοεκτίμηση και εμπιστοσύνη!

Καζανάκι μόνο με κάρτα για φοιτητές σε κολέγιο της Κίνας

Την υπερβολική χρήση νερού στο καζανάκι προσπαθεί να περιορίσει ένα κολέγιο στην Κίνα. Για το λόγο αυτό έβγαλε στους φοιτητές ηλεκτρονική κάρτα για πρόσβαση στις τουαλέτες.

Σε κάθε φοιτητή αντιστοιχεί μια συγκεκριμένη ποσότητα νερού ανά μήνα για το καζανάκι και αν την ξεπεράσει θα πρέπει να πληρώσει επιπλέον, χωρίς να έχει καθοριστεί το ποσό.

Από Δευτέρα ξεκινούν οι αιτήσεις για τα Δημόσια ΙΕΚ

Αρχίζει από τη Δευτέρα στις 14:00 και για επτά ημέρες, η διαδικασία υποβολής αιτήσεων εγγραφών στα Δημόσια ΙΕΚ της χώρας.

Σύμφωνα με το υπουργείο Παιδείας, η υποβολή των αιτήσεων είναι ηλεκτρονική (https://diek.minedu.gov.gr) ενώ επιπλέον, όπως πληροφορεί το υπουργείο, δεν θα δοθεί καμία παράταση.

Μια «πράσινη» γιορτή για τα παιδιά έρχεται στη Θεσσαλονίκη

Το φετινό Greenwave Festival είναι αφιερωμένο στα παιδιά πρόσφυγες, στα παιδιά των μεταναστών και στα παιδιά της οικονομικής ύφεσης.

Το φεστιβάλ, που διοργανώνεται για 6η χρονιά φέτος, θα πραγματοποιηθεί από Πέμπτη 15 έως Κυριακή 18 Σεπτεμβρίου, στο Δημοτικό Πάρκο ΧΑΝΘ (στον πεζόδρομο των πρώην αναψυκτηρίων).