Πέμπτη 26 Μαΐου 2016

Βιβλίο: Μεθοδολογία Εκπαιδευτικής Έρευνας

Ίσως ένα από τα πιο κατανοητά, περιεκτικά, πλήρη, εύχρηστα και βοηθητικά βιβλία που έχουν γραφτεί (και μεταφραστεί) στα ελληνικά σχετικά με τη μεθοδολογία έρευνας. Σύντομα, με απλό και κατανοητό τρόπο παρουσιάζονται όλες οι έννοιες της έρευνας, τόσο θεωρητικά όσο και μέσα από κατατοπιστικά παραδείγματα, καθοδηγώντας τους πρωτόπειρους ερευνητές στα πρώτα τους βήματα. Παράλληλα, παρουσιάζεται με κάθε λεπτομέρεια και ο τρόπος συγγραφής ενός επιστημονικού άρθρου/εργασίας, τόσο με οδηγίες βήμα προς βήμα και αναφορά στα κοινά λάθη, όσο και μέσα από υποδειγματικά γραμμένα αντίστοιχα κομμάτια άλλων ερευνών. Το βιβλίο περιέχει, επίσης, στο κεφάλαιο ανάλυσης των δεδομένων πληροφορίες για το στατιστικό πακέτο SPSS, όπου παρουσιάζονται τα βασικά στατιστικά κριτήρια και δίνονται πληροφορίες για το πότε και πώς χρησιμοποιούνται. 

Έρευνα: Αφήστε το μωρό να κλαίει πριν κοιμηθεί

Νέα έρευνα έδειξε ότι οι γονείς πρέπει να αφήνουν τα παιδιά να κλαίνε κατά τη διάρκεια της νύχτας, χωρίς να τρέχουν αμέσως κοντά τους. 

Ερευνητές από την Αυστραλία δούλεψαν με 43 ζευγάρια που έχουν παιδιά 6 έως 16 μηνών, τα οποία έχουν προβλήματα ύπνου. Τα παιδιά που άρχισαν να κλαίνε στο 1/3 των περιπτώσεων, όταν οι γονείς έβγαιναν από το δωμάτιο, οι ερευνητές τους πρότειναν να περιμένουν λίγη ώρα μέχρι να τους παρηγορήσουν.

Πανελλαδικές: Στις 1-15 Ιουνίου οι αιτήσεις για Πυροσβεστική

Από την 1η έως και τη 15η Ιουνίου καλούνται να καταθέσουν ηλεκτρονικά τις αιτήσεις τους όσοι υποψήφιοι των πανελλαδικών εξετάσεων επιθυμούν να διεκδικήσουν μια θέση εισαγωγής στις Σχολές της Πυροσβεστικής.

Αρχίζει νέο ντιμπέιτ για τα Αρχαία

Μάθημα επιλογής στο Γυμνάσιο η διδασκαλία των Αρχαίων από το πρωτότυπο; Να μειωθούν οι ώρες διδασκαλίας τους; Οι γυμνασιόπαιδες να μη μάθουν στο πρωτότυπο κείμενα Ξενοφώντα, Πλάτωνα, Πρωταγόρα, Ισοκράτη; Είναι από τις ερωτήσεις που θα μπορούσαν να πυροδοτήσουν τους λόγιους και ενισχύουν στον μέσο πολίτη τις εικόνες με ατελείωτες, παθιασμένες συζητήσεις σε λογοτεχνικά σαλόνια – στη σύγχρονή τους μορφή, ίσως, σε κάποιο μοντέρνο βιβλιοπωλείο στο κέντρο της Αθήνας. Η σχετική πρόταση, που συνυπογράφουν πάνω από 50 Ελληνες πανεπιστημιακοί, πυροδότησε τις οξύτατες αντιδράσεις της Πανελλήνιας Ενωσης Φιλολόγων. Στο πλαίσιο των «χαρακωμάτων» που ορθώνονται, οι φιλόλογοι διακρίνονται σε συντηρητικούς και μη, κάποιοι μιλάνε για ώριμες συνθήκες μιας νέας μεταρρύθμισης, ενθυμούμενοι τον Παπανούτσο και τον Ράλλη, κάποιοι άλλοι διατυπώνουν απόψεις για κρυφές πολιτικές σκοπιμότητες.

Η φτώχεια αλλάζει τα γονίδια και ευνοεί τις ψυχικές διαταραχές

Η ζωή σε συνθήκες φτώχειας μπορεί να επιφέρει μικρές αλλαγές στο DNA των παιδιών, οι οποίες σταδιακά συσσωρεύονται, επηρεάζουν την ανάπτυξη του και μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο να εμφανίσει ψυχικές διαταραχές, σύμφωνα με αμερικανική μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Molecular Psychiatry

Πώς θα αξιοποιήσετε το smartphone σας για επιστημονικούς σκοπούς

Ονομάζεται Science Journal και αναπτύχθηκε από την Google με σκοπό να δώσει σε μαθητές άνω των 10 ετών τη δυνατότητα να αξιοποιήσουν τους αισθητήρες των smartphone για να διεξάγουν διάφορα πειράματα. Εκτός από τους αισθητήρες του τηλεφώνου, μπορούν να συνδεθούν περισσότεροι για τις ανάγκες των πειραμάτων και η Google σκοπεύει να τους διαθέσει υπό μορφή εκπαιδευτικών πακέτων -ήδη υπάρχουν κάποια στον κατάλογό της.

Τα σχολεία ως το κέντρο της αθηναϊκής γειτονιάς

Στις πυκνοκατοικημένες περιοχές της Αθήνας το πραγματικό κέντρο μιας γειτονιάς είναι το σχολείο της. Όταν ανακαλύπτεις ότι μένεις στην ίδια περιοχή με κάποιον, δεν ρωτάς αν μένει κοντά σε μια πλατεία –έτσι κι αλλιώς σπανίζουν στις γειτονιές του κέντρου– ή κάποιο άλλο τοπόσημο, αλλά σε ποιο σχολείο πήγαινε. Με αυτό τον τρόπο καταλαβαίνεις πολλά για εκείνον, πού περίπου ζει, πού σύχναζε, μοιράζεστε κοινούς κώδικες που προέρχονται από συλλογικές εμπειρίες και κοινά βιώματα, ακόμα και αν σας χωρίζουν αρκετά χρόνια. 

Εκδήλωση με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για τα Εξαφανισμένα Παιδιά

Με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα για τα Εξαφανισμένα παιδιά «Το Χαμόγελο του Παιδιού» για μια ακόμη χρονιά μέσω της εκδήλωσης που διοργάνωσε στο Ζάππειο Μέγαρο έστειλε ένα παγκόσμιο μήνυμα ελπίδας και αλληλεγγύης στους γονείς εκείνους που τα παιδιά τους έχουν εξαφανιστεί, αλλά και ζήτησε την ευαισθητοποίηση όλων των αρμόδιων φορέων, ώστε να αναλάβουν από κοινού δράσεις για την αντιμετώπιση του φαινομένου αυτού.

Οι άνθρωποι εξελίχθηκαν λόγω της ανάγκης φροντίδας των μικρών παιδιών

Οι άνθρωποι απέκτησαν πιο εξελιγμένη νοημοσύνη από τα άλλα ζώα, επειδή υποχρεώθηκαν να αναλάβουν τις προκλήσεις της μακρόχρονης φροντίδας και ανατροφής των μικρών παιδιών τους, που για χρόνια ήσαν -και είναι- παντελώς ανίκανα να τα βγάλουν πέρα μόνα τους, σύμφωνα με μια νέα θεωρία αμερικανών επιστημόνων.

Έκθεση «Τα παιδιά και το Μουσείο» στη Λάρισα

Περισσότερες από 300 πολύχρωμες ζωγραφιές, σχέδια με μολύβι και κάρβουνο, κεραμικές δημιουργίες όπως διακοσμημένα πήλινα αντικείμενα και κατασκευές με διάφορα υλικά που κατασκεύασαν ατομικά ή σε ομαδικές εργασίες οι μαθητές σε όλη τη διάρκεια της χρονιάς, παρουσιάστηκαν απόψε στα εγκαίνια της έκθεσης παιδικής-εφηβικής ζωγραφικής και κεραμικής του Ελεύθερου Εργαστηρίου Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών της Δημοτικής Πινακοθήκης Λάρισας-Μουσείο Γ.Ι. Κατσίγρα.

Δωρεάν μαθήματα Παραδοσιακής Μουσικής για παιδιά δημοτικού στο ΔΩΛ

Στα πλαίσια των εκπαιδευτικών προγραμμάτων της σχολής Παραδοσιακής Μουσικής του ΔΩΛ και με την ευκαιρία των περίπου τριάντα ετών λειτουργίας της, το Δημοτικό Ωδείο Λάρισας θα προσφέρει σε παιδιά 3ης, 4ης και 5ης Δημοτικού, δωρεάν μαθήματα γνωριμίας από 16.06.2016 έως 30.06.2016.

Καλοκαιρινές αποδράσεις με παιδιά στην Αθήνα

Υπάρχουν πολλές άγνωστες δημιουργικές δραστηριότητες για τα παιδιά, εντός της Αθήνας, τους ζεστούς μήνες του καλοκαιριού. 

Πέρα από τις αναβαθμισμένες -σε πολλές περιοχές- παιδικές χαρές και τις κατασκηνώσεις, υπάρχουν και άλλοι χώροι που φιλοξενούν θερινά προγράμματα και απασχολούν παιδιά από τριών ετών, με μουσικοκινητικές δραστηριότητες, παιχνίδια, χειροτεχνίες και γυμναστική. 

Ο 10χρονος Σαντιάγο έχει ένα πόδι, δύο πατερίτσες και μεγάλη καρδιά

Μπουένος Αϊρες
O Σαντιάγο Φρέτες είναι ένας ξεχωριστός μπόμπιρας από την Αργεντινή. Ένα πρόβλημα κατά τη γέννησή του είχε σαν αποτέλεσμα να μείνει με ένα πόδι. 

Αυτό δεν τον εμπόδισε ποτέ να παίξει ποδόσφαιρο. Αρκεί να δει κανείς τα βίντεο που ανεβάζει η μητέρα του στον λογαριασμό της στο Twitter (@sabribonomo) για να δει πώς βάζει τα γκολ και με το ένα πόδι. Κάνει και τάε κβο ντο. Τίποτα δεν τον σταματά.

Μεταπτυχιακά δύο ταχυτήτων

Μεταπτυχιακά προγράμματα δύο κατηγοριών, με πλαφόν στα δίδακτρα τα 5.000 ευρώ. Αυτό σχεδιάζει το υπουργείο Παιδείας για τις μεταπτυχιακές σπουδές στη χώρα μας, κλείνοντας έναν κύκλο δηλώσεων σχετικών με την κατάχρηση των μεταπτυχιακών που γίνεται από τους πανεπιστημιακούς, με στόχο να ενισχύσουν τις απολαβές τους. Την ίδια στιγμή, παράταση θα δοθεί στη θητεία των νυν Συμβουλίων των Ιδρυμάτων. Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», το υπουργείο Παιδείας θα καταθέσει μέσα στον Ιούνιο νομοσχέδιο για το νέο πλαίσιο λειτουργίας των μεταπτυχιακών προγραμμάτων. Αυτά αναμένεται να διακριθούν σε δύο κατηγορίες:

3 Άβολες διαπιστώσεις και 1 αισιόδοξη πρόταση για την Πανεπιστημιακή Εκπαίδευση

​Μάιος. Ο μήνας των Πανελλαδικών Εξετάσεων. Ο μήνας της αγωνίας και των ονείρων για χιλιάδες μαθητές. Ο μήνας των αναρίθμητων άρθρων για τα μυστικά της επιτυχίας στις εξετάσεις (sic), τα οποία εδώ και δεκαετίες γεμίζουν τα μυαλά υποψηφίων (και συναγωνιούντων οικογενειών βεβαίως-βεβαίως) με «χρησιμότατες» πληροφορίες σχετικά με τις καλύτερες πρακτικές μελέτης, τις «θαυματουργές» βιταμίνες και τροφές, τις σχολές που προσφέρουν τις καλύτερες προοπτικές απασχόλησης στην αγορά εργασίας, και τόσα άλλα.

Δια βίου δυσχέρειες αντιμετωπίζουν τα λιποβαρή πρόωρα νεογνά

Τα παιδιά που έχουν γεννηθεί πρόωρα και με χαμηλό σωματικό βάρος αντιμετωπίζουν εκτός από δια βίου προβλήματα υγείας και οικονομικές δυσκολίες, ενώ έχουν και λιγότερους ερωτικούς συντρόφους, σύμφωνα με καναδική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο JAMA Pediatrics

Το Αθέατο Μουσείο παρουσιάζει «ένα παιχνίδι για φίλους»

Το Αθέατο Μουσείο, η επιτυχημένη δράση του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου που προβάλλει επιλεγμένες αρχαιότητες από τον κόσμο των αποθηκών, υποδέχεται «ένα παιχνίδι για φίλους».

Πρόκειται για ένα πήλινο σύμπλεγμα δύο ανδρών και μιας γυναίκας, που είναι απασχολημένοι με ένα επιτραπέζιο παιχνίδι τύχης και στρατηγικής.