Τετάρτη 30 Νοεμβρίου 2016

Η Ώρα του Παιδιού επιστρέφει στα βιβλιοπωλεία

Οι ιστορίες, τα παραμύθια, τα διηγήματα, που ακούστηκαν στην ιστορική ραδιοφωνική εκπομπή της θείας Λένας - Αντιγόνης Μεταξά επανεκδίδονται ξανά. Στη δεκαετία του ’50 και στις αρχές του 1960, 1.000.000 παιδιά ακούγαν τις εκπομπές της. 

Στα μέσα της δεκαετίας του '50, η Αντιγόνη Μεταξά συγκέντρωσε μερικές από τις ιστορίες που είχε διηγηθεί από το ραδιόφωνο και δημιούργησε αυτό το βιβλίο για τους μικρούς της ακροατές.

Οι εκδόσεις Παπαδόπουλος επανεκδίδουν το βιβλίο με τίτλο «Η Ώρα του Παιδιού» -βιβλίο που αγάπησαν οι σημερινοί παππούδες που ήταν κάποτε παιδιά. 

Την επιμέλεια και τον πρόλογο της έκδοσης έκανε η Μαρία Ηλιού, εγγονή της Αντιγόνης Μεταξά.

Η συγγραφέας

Η Αντιγόνη Μεταξά, η πιο σημαντική παιδαγωγός στην Ελλάδα, ξεκίνησε τις εκπομπές της στο ραδιόφωνο το 1939. 

Ο κρατικός σταθμός που αργότερα έγινε το ΕΙΡ, το Εθνικό Ίδρυμα Ραδιοφωνίας της πρότεινε μια πρωινή παιδική καθημερινή εκπομπή από το ραδιόφωνο.

Έστι έγινε η πασίγνωστη Θεία Λένα που τα παιδιά στην Ελλάδα για 25 ολόκληρα χρόνια περίμεναν μπροστά από το ραδιόφωνο, να ακούσουν κάθε πρωί τη φωνή της να τους διηγείται παραμύθια στην «Ώρα του Παιδιού». 

Δημοσίευσε 53 βιβλία και κυκλοφόρησε μια σειρά από δίσκους βινυλίου με τα παραμύθια της, «Τα παραμύθια της Θείας Λένας».

Χρησιμοποίησε όλα τα μέσα της εποχής για να διηγηθεί ιστορίες στα παιδιά και συνεργάστηκε με τους πιο σημαντικούς ηθοποιούς, ζωγράφους και μουσικούς της εποχής της.

Ανάμεσά τους οι ηθοποιοί Μάνος Κατράκης καιΑιμίλιος Βεάκης, οι ζωγράφοι και εικονογράφοιΣπύρος Βασιλείου, Περικλής Βυζάντιος, Γεώργιος Γουναρόπουλος, Κώστας Καρυωτάκης και ο Μίκης Θεοδωράκης, που έγραφε μουσική για τις εκπομπές της.

Η Ακαδημία Αθηνών τη βράβευσε για το σύνολο του έργου της το 1965. 

Έφυγε από τη ζωή το 1973. 

Εικονογράφηση: Κώστας Καρυωτάκης, Παύλος Βαλασάκης, Ζωή Σκιαδαρέση, Περικλής Βυζάντιος, Ελένη Περάκη

Σελίδες: 160
Τιμή: 21,99 €

Πηγή: tvxs

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου