Τετάρτη 19 Οκτωβρίου 2016

Ινστιτούτο Prolepsis: Πρόκληση η επισιτιστική ασφάλεια για τα παιδιά

Επισιτιστική ασφάλεια για όλα τα παιδιά, εξάλειψη της πείνας και υιοθέτηση υγιεινών διατροφικών συνηθειών για μία ζωή. Για το Ινστιτούτο Prolepsis αυτή είναι η πρόκληση της εποχής μας στην οποία καλείται να ανταποκριθεί.

Το Πρόγραμμα ΔΙΑΤΡΟΦΗ που υλοποιεί από το 2012 το Ινστιτούτο Prolepsis με Μέγα Δωρητή το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, αποτελεί το σημαντικότερο πρόγραμμα παρέμβασης για την καταπολέμηση της επισιτιστικής ανασφάλειας μαθητών και της παιδικής φτώχειας. Εκτός από την ιδιωτική πρωτοβουλία, αρωγοί σε αυτή την προσπάθεια είναι και η τοπική αυτοδιοίκηση.

Συγκεκριμένα, η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, με πρωτοβουλία του Περιφερειάρχη Κώστα Μπακογιάννη, θα ενισχύσει για δεύτερη συνεχόμενη σχολική χρονιά το Πρόγραμμα ΔΙΑΤΡΟΦΗ, προσφέροντας σημαντική βοήθεια σε εκατοντάδες μαθητές και οικογένειες. Με την υποστήριξη της Περιφέρειας και τα συμπληρωματικά κονδύλια του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, 4.000 μαθητές θα λαμβάνουν καθημερινά υγιεινά γεύματα σε σχολεία που βρίσκονται στις περιφερειακές ενότητες Εύβοιας, Βοιωτίας, Φθιώτιδας, Φωκίδας και Ευρυτανίας.

Σύμφωνα με στοιχεία που συνέλεξε το Ινστιτούτο Prolepsis από τα σχολεία της Περιφέρειας Στερεάς που συμμετείχαν στο Πρόγραμμα το σχολικό έτος 2015-2016 προκύπτει ότι το 63% των γονέων ήταν απόλυτα ικανοποιημένοι από τις προσπάθειες της Περιφέρειας και της τοπικής αυτοδιοίκησης να προσφέρει βοήθεια σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς. Το συγκεκριμένο ποσοστό αποδοχής του κοινωνικού έργου της Περιφέρειας Στερεάς είναι το υψηλότερο μεταξύ των Περιφερειών της Ελλάδας που συμμετέχουν στο Πρόγραμμα ΔΙΑΤΡΟΦΗ.

Παράλληλα, ο Δήμος Βόρειας Κυνουρίας αποτελεί τον πρώτο δήμο στη χώρα που αγκαλιάζει το Πρόγραμμα. Με τη συνεισφορά του Δήμου και τη συνδρομή των συμπληρωματικών κονδυλίων του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, οι μαθητές όλων των δημοτικών σχολείων της περιοχής θα λαμβάνουν καθημερινά, δωρεάν τα υγιεινά γεύματα του Προγράμματος ΔΙΑΤΡΟΦΗ για το σχολικό έτος 2016-2017.

«Οι πρωτοβουλίες της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας και του Δήμου Βόρειας Κυνουρίας αποδεικνύουν ότι η περιφερειακή και τοπική αυτοδιοίκηση μπορούν να συνδράμουν αποφασιστικά στη στήριξη των ευαίσθητων κοινωνικών ομάδων. Προτρέπουμε τις περιφέρειες και τους άλλους δήμους της χώρας να σκύψουν πάνω από το πρόβλημα του κοινωνικού αποκλεισμού και της παιδικής φτώχειας και να απλώσουν το δικό τους δίχτυ ασφαλείας για τα παιδιά και το μέλλον του τόπου τους» αναφέρει η Αθηνά Λινού, MD, MPH, PhD, Καθηγήτρια και Διευθύντρια του Εργαστηρίου Υγιεινής, Επιδημιολογίας και Ιατρικής Στατιστικής, της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και Πρόεδρος του Ινστιτούτου Prolepsis.

Το περσινό σχολικό έτος 2.100 σχολεία, που αντιστοιχούν σε 260.000 περίπου μαθητές αιτήθηκαν να ενταχθούν στο Πρόγραμμα ΔΙΑΤΡΟΦΗ, ενώ σε διάστημα μόνο 20 ημερών από την αρχή της φετινής σχολικής χρονιάς 906 σχολεία έχουν υποβάλλει αίτηση για συμμετοχή.

Οι αριθμοί αυτοί σε συνδυασμό με την καταγεγραμμένη επισιτιστική ανασφάλεια στο 57% των μαθητών που συμμετείχαν πέρυσι στο Πρόγραμμα, προκαλούν ανησυχία και είναι ενδεικτικές της αγωνίας χιλιάδων οικογενειών. Εκπαιδευτικοί και γονείς περιγράφουν στο Ινστιτούτο Prolepsis την κατάσταση που βιώνουν παιδιά που ζουν σε ευπαθείς περιοχές: «Πολλές φορές δεν ήρθε η μικρή στο σχολείο γιατί την κράτησα σπίτι… δεν θέλω να βλέπει τα άλλα παιδιά με κολατσιό κι αυτή να μην έχει. Δεν θέλω να το νιώσει αυτό». (μαρτυρία γονέα)

Ήδη 2.253 μαθητές σε 19 σχολεία λαμβάνουν καθημερινά τα γεύματα του Προγράμματος ΔΙΑΤΡΟΦΗ, ενώ καθημερινά εντάσσονται νέα σχολεία. Το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος στηρίζει και το σχολικό έτος 2016-2017 το Πρόγραμμα, διπλασιάζοντας τις δωρεές που συγκεντρώνονται από ιδιωτικές και δημόσιες πηγές χρηματοδότησης με στόχο να ενταχθούν όσο το δυνατόν περισσότερα σχολεία.

Από το 2012 το Πρόγραμμα ΔΙΑΤΡΟΦΗ έχει διαθέσει σε 530 περίπου σχολεία και 90.000 μαθητές σε όλη την Ελλάδα περισσότερα από 12,8 εκατομμύρια γεύματα.

Πηγή: Βήμα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου