Πέμπτη 27 Οκτωβρίου 2016

Γιατί είναι καλό που τα παιδιά βγάζουν φωτογραφίες;

Στο παρελθόν, η πολυέξοδη εμφάνιση των φιλμ δεν επέτρεπε στα παιδιά την ενασχόληση με τη φωτογραφία. Στη σύγχρονη όμως εποχή αρκεί ένα κινητό τηλέφωνο ή μια ψηφιακή φωτογραφική μηχανή για να μπορέσει το παιδί να περάσει χωρίς άλλα έξοδα ατελείωτες ώρες χαράς και περιπέτειας!

Η χρήση κινητού τηλεφώνου για τη λήψη φωτογραφιών (και βίντεο) είναι μια ενδιαφέρουσα δραστηριότητα με πολλά οφέλη για τα παιδιά. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι τα παιδιά:

· ασκούνται στην παρατήρηση

· αυξάνεται η προσοχή και η ικανότητα συγκέντρωσής τους

· ασκούνται στον οπτικοκινητικό συντονισμό και στην ταχύτητα αντιδράσεων 

· μαθαίνουν να βλέπουν με κριτικό μάτι τη δουλειά τους, να την αξιολογούν και να επιλέγουν φωτογραφίες με βάση συγκεκριμένα κριτήρια (πχ ευκρίνεια, περιεχόμενο, έμφαση στη λεπτομέρεια), καθώς και να την οργανώνουν ανάλογα με κατηγορίες που δημιουργούν τα ίδια. 

· έρχονται με βιωματικό τρόπο σε επαφή με διάφορες έννοιες της φυσικής, όπως της σκιάς και της φωτεινότητας, της απόστασης, του μεγέθους, της οπτικής γωνίας κοκ αφού κάθε λήψη για να είναι επιτυχημένη επιβάλλεται να συνυπολογιστούν οι παραπάνω παράμετροι

· αποκτούν ένα χόμπι που μπορεί να τα κρατήσει απασχολημένα για αρκετή ώρα, ακόμα και κατά τη διάρκεια κουραστικών ταξιδιών και κοινωνικών επισκέψεων. Φανταστείτε πόση ώρα θέλει για να καταφέρει κανείς να πάρει την τέλεια φωτογραφία ενός μυρμηγκιού. 

· αποκτούν νέες γνώσεις. Εκτός από τις γνώσεις που αποκτούν από την άμεση παρατήρηση, μπορεί να υποβάλλουν ερωτήσεις σχετικά με ένα αντικείμενο/έναν οργανισμό στους γονείς τους ή να αναζητήσουν περισσότερες πληροφορίες για αυτό σε βιβλία, στο διαδίκτυο κοκ.

· Βιώνουν την επιτυχία και την αποτυχία, τη χαρά και την απογοήτευση ανάλογα με το αποτέλεσμα μιας προσπάθειας και σκέφτονται νέους τρόπους προσέγγισης της πραγματικότητας, αναπτύσσοντας την κριτική τους σκέψη και τη δημιουργικότητά τους πχ για το πώς θα δελεάσουν ένα ζωάκι να τα πλησιάσει, πώς θα μπορέσουν να τραβήξουν φωτογραφία από ένα έντομο που σέρνεται στο έδαφος κοκ.

· μαθαίνουν να σέβονται τη φύση

· Η φωτογραφία και το βίντεο μπορεί να χρησιμοποιηθούν για περισσότερες δραστηριότητες που προάγουν τον προφορικό και γραπτό λόγο (πχ το παιδί εξηγεί τι φωτογράφησε, γιατί επέλεξε αυτό το αντικείμενο, πώς τα κατάφερε), ενισχύουν την επαφή με έννοιες της βιολογίας, αλλά και την επαφή με την τέχνη. Παράλληλα, τα παιδιά εξοικειώνονται με τις νέες τεχνολογίες και μαθαίνουν να εκμεταλλεύονται τις δυνατότητες του ηλεκτρονικού υπολογιστή (πχ λογισμικό για επεξεργασία πληροφοριών, αποστολή και δημοσίευση εικόνων κοκ). 

Καλές φωτογραφίες!

Ιωάννα Αγγέλου
Ειδική παιδαγωγός - Νηπιαγωγός

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου