Παρασκευή 14 Οκτωβρίου 2016

Γονείς και δάσκαλοι υπέρ των παραδοσιακών παιχνιδιών

Ολοένα και περισσότεροι ινδονήσιοι τάσσονται κατά των ψηφιακών παιχνιδιών, όπως το Pokemon Go υποστηρίζοντας ότι διαβρώνουν αξίες και ενθαρρύνουν τα παιδιά να προτιμούν τα παραδοσιακά παιχνίδια, όπως ξύλινες σβούρες και παιδικούς ανεμόμυλους από μπαμπού.

Χιλιάδες Ινδονήσιοι εθίστηκαν στην εφαρμογή επαυξημένης πραγματικότητας της Nintendo, στην οποία οι παίκτες κυνηγούν εικονικούς χαρακτήρες σε μέρη της πραγματικής ζωής, μήνες προτού το παιχνίδι κυκλοφορήσει επίσημα στη χώρα της νοτιοανατολικής Ασίας.

Ωστόσο γονείς και δάσκαλοι ανησυχούν ότι τα παιδιά «κολλάνε» στην εικονική πραγματικότητα και δεν αλληλεπιδρούν το ένα με το άλλο.

Ορισμένοι γονείς νοσταλγούν τα παιχνίδια που έπαιζαν οι ίδιοι και θέλουν να τα συστήσουν στα παιδιά τους.

Εκατοντάδες γονείς και παιδιά παρακολούθησαν ένα φεστιβάλ παραδοσιακών παιχνιδιών στο σχολείο Pilar Bangsa στη δυτική Τζακάρτα.

Μία ομάδα παιδιών έπαιξε με ένα ξύλινο επιτραπέζιο ποδοσφαιράκι, άλλα παιδιά έπαιζαν με σβούρες.

Μερικά παιχνίδια όπως το «wayang», ή οι παραδοσιακές μαριονέτες και το «congklak» το οποίο απαιτεί από τους παίκτες να συλλέξει όσο το δυνατόν περισσότερους «σπόρους» στις τρύπες του ενός ξύλινου σετ, έχουν περάσει από γενιά σε γενιά.

«Τα παραδοσιακά παιχνίδια απαιτούν περισσότερη δραστηριότητα, ενώ για τα ηλεκτρονικά παιχνίδια τα παιδιά χρησιμοποιούν μόνο τους αντίχειρές τους» ανέφερε η Januar Surjadi, η οποία μάθαινε στο παιδί της να παίζει με ένα παιχνίδι φτιαγμένο από μπαμπού.

Ο διευθυντής του σχολείου Pilar Bangsa είπε ότι το σχολείο οργανώνει διάφορες εκδηλώσεις για να μαθαίνουν τα παιδιά τα παραδοσιακά παιχνίδια.

«Θέλουμε να τους δείξουμε την πλούσια κουλτούρα της Ινδονησίας» πρόσθεσε.

Ο αξιωματούχος του υπουργείου Παιδείας της χώρας, Essi Hermaliza είπε ότι οι αρχές έχουν σκοπό να εμφυσήσουν στα παιδιά τις παλιές αξίες μέσω των παραδοσιακών παιχνιδιών σε όλη τη χώρα.

Ο δήμαρχος της πόλης Μπογκόρ ανακαίνισε ένα πάρκο και το εξόπλισε με παιχνίδια για «να βοηθήσει τα παιδιά να αποφεύγουν το Pokemon Go» μετέδωσαν τα τοπικά ΜΜΕ, σύμφωνα με το Reuters.

Τα παραδοσιακά παιχνίδια συχνά είναι φθηνά, ορισμένα πωλούνται για λιγότερο από ένα δολάριο, αλλά επιχειρηματίες είδαν τη ζήτηση των παραδοσιακών παιχνιδιών ως ευκαιρία, παίρνουν παιχνίδια φτιαγμένα σε χωριά και τα πωλούν στο διαδίκτυο.

Η ζήτηση είναι μεγάλη, ανέφερε ένας επιχειρηματίας από την αποθήκη του στη Τζακάρτα, όπου εργάτες έκαναν πακέτο παιχνίδια για παράδοση.

Παιδιά όπως η 13χρονη Michelle Miranda, αναφέρουν ότι τα παραδοσιακά παιχνίδια δεν μπορούν να αντικαταστήσουν τα ηλεκτρονικά γκάτζετς, αλλά είναι επίσης διασκεδαστικά.

«Άρχισα να βαριέμαι το Pokemon Go επειδή γίνεται ολοένα και πιο δύσκολο να βρεις τα σπάνια Pokemon» είπε. «Παίζω στο σπίτι με τους φίλους congklak, είναι διασκεδαστικό και με βοηθά να μάθω αριθμητική», πρόσθεσε.

Πηγή: matrix24

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου