Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου 2016

Τον Οκτώβριο στο Παιδικό Μουσείο της Αθήνας

Το Ελληνικό Παιδικό Μουσείο (ΕΠΜ) συνεχίζει την υλοποίηση εκπαιδευτικών προγραμμάτων τα Σαββατοκύριακα που σχεδιάζονται από το εκπαιδευτικό τμήμα του για παιδιά προσχολικής και σχολικής ηλικίας. Κάθε μήνας είναι αφιερωμένος και σε μία διαφορετική θεματική και κατηγορία συλλογών του ΕΠΜ και έτσι τα παιδιά έχουν τη δυνατότητα να πειραματιστούν με τα αντικείμενα των συλλογών του ΕΠΜ.

Για παιδιά ηλικίας 1-2 χρόνων

«Με πόσους διαφορετικούς τρόπους μπορεί κανείς να κάνει θόρυβο; Πόσοι διαφορετικοί θόρυβοι υπάρχουν; Ποια αντικείμενα παράγουν ήχο; Με ποιον τρόπο;» Τα παιδιά ηλικίας 1-2 ετών και οι οικογένειές τους ανακαλύπτουν ήχους και παράγουν θορύβους με πρωτότυπα υλικά μέσα από την δράση «Ας κάνουμε… θόρυβο!» τα Σάββατα 1η και 8 Οκτωβρίου 2016 (11:30-12:30). Ενώ τα Σάββατα 15 και 22 Οκτωβρίου 2016 θα μάθουν να χρησιμοποιούν δημιουργικά το σώμα τους και εκφράζονται με οδηγό τη μουσική και μουσικοκινητικά παιχνίδια μέσα από την δράση «Το σώμα μου, ένας μαγικός κόσμος».

Για παιδιά ηλικίας 2-3 χρόνων

Για τα παιδιά ηλικίας 2-3 χρόνων το ΕΠΜ έχει ετοιμάσει τα Σαββατοκύριακα 1η-2 και 8-9 Οκτωβρίου 2016 (10:00-11:00) ένα ιδιαίτερο μάθημα μαγειρικής καθώς μικροί και μεγάλοι ανακαλύπτουν με τα πόδια και μαγειρεύουν με έναν πρωτότυπο τρόπο. «Με πόσους διαφορετικούς τρόπους μπορούμε να νιώσουμε ένα φαγητό; Πώς συνδέεται το φαγητό… με τα πόδια μας;». Οι απαντήσεις θα δοθούν στη δράση «Μαγειρέψτε… ποδαράκια μου!»

Επίσης στις 15-16 και 22-23 Οκτωβρίου 2016 (10:00-11:00) ήρθε η ώρα για «Τυπώματα κι αποτυπώματα». Πόσα διαφορετικά πράγματα μπορεί να κάνει κανείς με τα χέρια του; Με τα πόδια του; Τι σχέση έχουν τα χέρια και τα πόδια με τα χρώματα; Τα παιδιά και οι οικογένειές τους ανακαλύπτουν τα χρώματα με τη βοήθεια ενός παραμυθιού και δημιουργούν τις δικές τους πρωτότυπες κατασκευές με χρώματα και τη βοήθεια του σώματός τους.

Για παιδιά ηλικίας 3-6 χρόνων

Τα παιδιά προσχολικής ηλικίας θα έχουν την ευκαιρία να συμμετάσχουν σε προγράμματα με θέμα την κατηγορία συλλογών του ΕΠΜ «Ο άνθρωπος μαθαίνει». Έτσι τα Σαββατοκύριακα 1η-2 και 8-9 Οκτωβρίου 2016 θα μάθουν το «Πώς ένα δέντρο έγινε χαρτί…». Τι είναι το χαρτί; Από πού το παίρνουμε; Με πόσους τρόπους το χρησιμοποιούμε; 

Ένα διαδραστικό παραμύθι γίνεται η αφορμή ώστε τα παιδιά να ανακαλύψουν με ποιον τρόπο φτάνει το χαρτί στο σπίτι μας και για ποιον λόγο είναι απαραίτητη η ανακύκλωση, ενώ στο τέλος του προγράμματος κατασκευάζουν και ζωγραφίζουν το δικό τους ανακυκλωμένο χαρτί.

Τα Σαββατοκύριακα 15-16 και 22- 23 Οκτωβρίου 2016 «Σκίζουν και δημιουργούν!». Πόσα διαφορετικά είδη χαρτιού υπάρχουν; Τι ήχο παράγει το χαρτί όταν σκίζεται; Τα παιδιά ανακαλύπτουν το χαρτί και τις ιδιότητές του, πειραματίζονται με διαφορετικά είδη χαρτιού και σκίζουν… προκειμένου να δημιουργήσουν τη δική τους πρωτότυπη σύνθεση.

Για παιδιά ηλικίας 7-12 χρόνων

Για παιδιά σχολικής ηλικίας το ΕΜΠ έχει ετοιμάσει προγράμματα βασισμένα στην κατηγορία συλλογών του «Ο άνθρωπος συνυπάρχει». Τις Κυριακές 2 και 9 Οκτωβρίου 2016 μαθαίνουν για τα «Τα ηφαίστεια του κόσμου». Τα παιδιά παρατηρούν διάσημα ηφαίστεια του κόσμου και γνωρίζουν σημαντικά στοιχεία για τη δράση τους. Γίνονται επιστήμονες και πειραματίζονται με τον τρόπο έκρηξης ενός ηφαιστείου. Δημιουργούν το δικό τους ηφαίστειο με απλά υλικά.

Τις Κυριακές 16 και 23 Οκτωβρίου 2016 θα πάρουν μέρος στο «εργαστήρι του ήχου». Κρότος, μουρμούρισμα, μελωδία, φωνή είναι κάποιοι από τους ήχους που παράγονται καθημερινά. Τα παιδιά ανακαλύπτουν ηχητικές πηγές και πειραματίζονται με τον τρόπο που παράγεται και μεταδίδεται ο ήχος. Τέλος, δημιουργούν το δικό τους αντικείμενο που παράγει ήχο.

Αποταμίευση

Με αφορμή την παγκόσμια ημέρα αποταμίευσης (31 Οκτωβρίου) το ΕΠΜ με την υποστήριξη της Alpha Bank διοργανώνει το Σάββατο 29 και την Κυριακή 30 Οκτωβρίου 2016 (10:00-15:00) ένα αφιέρωμα στην αποταμίευση με εκπαιδευτικά προγράμματα για παιδιά ηλικίας 3-12 χρόνων. Το αφιέρωμα δεν έχει οικονομική συμμετοχή. 

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το κόστος συμμετοχής σε κάθε πρόγραμμα και το αναλυτικό πρόγραμμα μπορείτε να καλέσετε στο 210 3312995.

Πηγή: Βήμα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου