Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου 2016

Αυξημένες πιθανότητες παχυσαρκίας για τα παιδιά της καισαρικής

Τα μωρά που γεννιούνται με καισαρική αντιμετωπίζουν αυξημένη πιθανότητα κατά 15% να γίνουν παχύσαρκα παιδιά σε σχέση με όσα έχουν γεννηθεί με φυσιολογικό τοκετό, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα που δημοσιεύτηκε στο αμερικανικό περιοδικό «JAMA Pediatrics».«Τα παιδιά που γεννιούνται με φυσιολογικό τοκετό εκτίθενται σε μικρόβια και μικροοργανισμούς που βρίσκονται στον κόλπο και στο έντερο της μητέρας τους, γεγονός που βελτιώνει τον μεταβολισμό τους».

«Τα παιδιά που γεννιούνται με φυσιολογικό τοκετό εκτίθενται πρωταρχικά σεμικρόβια και μικροοργανισμούς που βρίσκονται στον κόλπο και στο έντερο της μητέρας τους, ενώ αυτά που γεννιούνται με καισαρική εκτίθενται στα μικρόβια που υπάρχουν στο δέρμα της μητέρας τους και σε όποια τυχόν βακτήρια βρίσκονται στον θάλαμο του χειρουργείου. Αυτό έχει αποτέλεσμα ομεταβολισμός τους να μη λειτουργεί εξίσου καλά, αυξάνοντας την πιθανότητα απόκτησης μεγαλύτερου βάρους στην ενήλικη ζωή τους» επισημαίνουν οι επιστήμονες.

Οι ερευνητές της Σχολής Δημόσιας Υγείας τουΠανεπιστημίου Χάρβαρντ, που διενήργησαν τη σχετική έρευνα, ανέλυσαν στοιχεία που αφορούσαν περισσότερους από22.000 νεαρούς ενηλίκους, συσχετίζοντας τον δείκτη μάζας του σώματός τους με τον τρόπο γέννησής τους. Οι συμμετέχοντες στην έρευνα απαντούσαν σε σχετικά ερωτηματολόγια από τα 9 τους χρόνια έως και τη συμπλήρωση των 20 χρόνων τους.

Aλλοι σημαντικoί παράγοντες, όπως το βάρος της μητέρας πριν αλλά και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, η ηλικία, η γενικότερη κατάσταση της υγείας της, λήφθηκαν υπόψη κατά τη διεξαγωγή της έρευνας, ωστόσο διαπιστώθηκε ότι τα παιδιά που είχαν γεννηθεί με καισαρική είχαν αυξημένη πιθανότητα κατά 15% να γίνουν παχύσαρκα, σε σχέση με τα παιδιά που είχαν γεννηθεί με φυσιολογικό τοκετό.

Αυτό συμβαίνει γιατί στερούνται την επαφή με τα «χρήσιμα», όπως αποδεικνύεται, μικρόβια και βακτήρια που συντελούν στην καλύτερη χώνεψη και του γάλακτος και εν γένει στην αποτελεσματικότερη λειτουργία του μεταβολισμού.

«Οι καισαρικές, σε πολλές περιπτώσεις, είναι αναγκαίες και σώζουν ζωές. Όμως, κρύβουν και κάποιους κινδύνους, τόσο για τη μητέρα όσο και για το μωρό, ανάμεσα στους οποίους είναι και ο κίνδυνος παχυσαρκίας», καταλήγουν οι γιατροί που δημοσίευσαν τη σχετική έρευνα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου