Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου 2016

Οι δημοφιλείς ταινίες σπανίως περιλαμβάνουν χαρακτήρες με αναπηρία

Μία ανάλυση 100 κορυφαίων/δημοφιλών ταινιών του Hollywood της προηγούμενης χρονιάς διαπίστωσε ότι τα άτομα με αναπηρία, αφενός σπανίως απεικονίζονται σε αυτές, και αφετέρου όταν συμβαίνει κάτι τέτοιο, έχουν πάρα πολύ μικρούς ρόλους. 

Μόλις το 2,4% των χαρακτήρων που εμφανίζονταν στις ταινίες παρουσίαζαν κάποια αναπηρία, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε από το Media, Diversity & Social Change Initiative στην Σχολή Επικοινωνίας και Δημοσιογραφίας του Annenberg του Πανεπιστημίου της Νότιας California. 

«Τα ευρήματα αποκαλύπτουν ότι το Hollywood είναι επίκεντρο της πολιτιστικής ανισότητας» αναφέρει η Stacy L. Smith ιδρυτικό στέλεχος της πρωτοβουλίας και συγγραφέας της έρευνας. «Μολονότι οι φωνές που ζητούν αλλαγή έχουν πληθύνει και έχουν γίνει πιο δυνατές, φαίνεται ότι δεν έχουν καταφέρει να αλλάξουν τις ταινίες που βλέπουμε και τους ηθοποιούς που προσλαμβάνονται για να τις γυρίζουν. Τα στοιχεία μας δείχνουν ότι τα προβλήματα είναι συστημικά και διαπεραστικά”.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, οι χαρακτήρες με αναπηρία που παρουσιάζονται στην οθόνη είναι στη μεγάλη τους πλειοψηφία (81%) άντρες και λευκοί (72%). Οι μισοί περίπου ήταν μεγαλύτεροι από 40 χρονών και μόλις δύο ήταν μικρότεροι από 12 ετών. 

«Πρόκειται για ένα νέο αρνητικό ρεκόρ όσο αφορά την ανισότητα των φύλων» αναφέρει η Smith. «Ο μικρός αριθμός ατόμων με αναπηρία που παρουσιάζονται στις ταινίες είναι ανησυχητικός, όπως είναι και το γεγονός ότι δεν απεικονίζεται η διαφορετικότητα που υπάρχει μέσα σε αυτή την κοινότητα».

Μόλις 10 ταινίες είχαν άτομο με αναπηρία σε πρωταγωνιστικό ή συμπρωταγωνιστικό ρόλο, ενώ σε 45 ταινίες δεν υπήρχε καμία απολύτως παρουσίαση του εν λόγω πληθυσμού. 

Τα άτομα με αναπηρία ήταν πιο πιθανό να εμφανίζονται σε ταινίες δράσης/ περιπέτειας, κωμωδίες ή δράματα, αλλά παρουσιάζονταν μόλις στο 2% των κινουμένων σχεδίων. 

Από τους χαρακτήρες με αναπηρία στα πιο δημοφιλή έργα διαπιστώθηκε ότι στις περισσότερες από τις μισές περιπτώσεις υπήρχε σωματική αναπηρία, το 37% είχε ψυχική διαταραχή ή νοητική καθυστέρηση και το 18% κάποια διαταραχή της επικοινωνίας.

Απόδοση του άρθρου Top Films Seldom Feature Characters With Disabilities της Michelle Diament

Ιωάννα Αγγέλου
Ειδική Παιδαγωγός - Νηπιαγωγός

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου