Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου 2016

15 λόγοι για τους οποίους είναι δύσκολο να τα πάτε καλά με τους γονείς παιδιών με ειδικές ανάγκες.

Έχετε σκεφτεί ποτέ γιατί οι γονείς παιδιών με ειδικές ανάγκες είναι τόσο ιδιότροποι/ιδιόρρυθμοι; Ή γιατί έχουμε την τάση να κάνουμε πραγματικά ανάρμοστα σχόλια τόσο συχνά; Ή γιατί οι άλλοι γονείς παιδιών με ειδικές ανάγκες γελούν με αυτά τα ανάρμοστα σχόλια σαν να είναι δικά μας αστεία;

Η ζωή που ζούμε
Το να είναι κανείς γονιός παιδιού με ειδικές ανάγκες είναι ένας τρόπος ζωής. Για πολλούς από εμάς δεν είναι καν ένας τρόπος ζωής που εμείς επιλέξαμε. Αλλά ακόμα και αν επιλέξαμε να γίνουμε γονείς παιδιού με αναπηρία μέσω της υιοθεσίας, υπάρχουν ακόμα και σε αυτή την περίπτωση πολλοί λόγοι για να είναι κανείς ιδιότροπος και μετά να αστειεύεται για αυτό. 

Εδώ είναι 15 πιθανοί λόγοι που εξηγούν κάποιες μυστηριώδεις συμπεριφορές που εμφανίζουν μερικοί γονείς παιδιών με ειδικές ανάγκες:

1) Ήδη έχει αλλάξει σεντόνια δύο φορές πριν τις 7 το πρωί και έχει καθαρίσει κακάκια από μερικά πολύ πρωτότυπα και σχεδόν αδύνατον να τα προσεγγίσει μέρη. 

2) Ο /η σύζυγος ήπιε το τελευταίο φλυτζάνι καφέ που υπήρχε στο σπίτι. Το υπόλοιπο του καφέ βρέθηκε στο πάτωμα της κουζίνας και φαγώθηκε από ένα ενθουσιασμένο παιδί την προηγούμενη μέρα πριν προλάβει κανείς να το καθαρίσει. 

3) Τάισε την κόρη, καθάρισε, την πήγε στο σχολείο στην ώρα της και μετά άκουγε τον γείτονα να παραπονιέται που το 8χρονο παιδί του αρνήθηκε να φάει μπρόκολο το προηγούμενο βράδυ. 

4) Έμεινε ξύπνιος με το δραστήριο παιδί του από τις 2 μέχρι τις 6 τα χαράματα και στη συνέχεια τον ξύπνησε το τηλέφωνο στις 11:45.

5) Στο τηλέφωνο ήταν από το φαρμακείο και άφησαν μήνυμα εξηγώντας ότι για τα φάρμακα πρέπει να δώσει 500 δολάρια από την τσέπη του. Το φάρμακο είναι απαραίτητο για τη ζωή του παιδιού, επομένως το να μην το πάρει δεν είναι λύση. 

6) Έμαθε ότι η «μηδενική πολιτική ανοχής» του σχολείο για τον εκφοβισμό στην πραγματικότητα σημαίνει «ανεχόμασε τον εκφοβισμό εκτός και αν το παιδί σας με σοβαρά προβλήματα λόγου μας δώσει ένα όνομα».

7) Έχει στείλει ήδη 3 ευγενικά e -mail στο σχολείο. Δεν του έχει μείνει καθόλου ευγένεια μετά από αυτό. 

8) 90 λεπτά ξέσπασμα με ουρλιαχτά 3 φορές κάθε εβδομάδα – και έχει ήδη καθυστερήσει το πρώτο, οπότε μάλλον σήμερα θα γίνει.

9) Αυτά τα ξεσπάσματα συνοδεύονται από τραυματισμούς.

10) Όλα τα τηλεχειριστήρια, ακόμα και αυτό για το γκαράζ είτε έχουν καταστραφεί είτε έχουν εξαφανιστεί. 

11) Ένα άτομο με καλές προθέσεις του είπε «ο Θέος σας διάλεξε να είστε γονείς του εξαιτίας της υπομονής σας».

12) Ένα άλλο πρόσωπο με καλές προθέσεις του είπε «ο Θεός μας δίνει ό,τι μπορούμε να αντέξουμε». 

13) Ενώ υπέγραφε χαρτιά για το σχολείο, είχε δύο παιδιά να μιλάνε συνέχεια μέσα στα αφτιά του. 

14) Το παιδί του που έχει αναπηρία έπλυνε τα δόντια του, ντύθηκε μόνο του και έδεσε τα παπούτσια του, ενώ το αδερφάκι του χωρίς αναπηρία αρνήθηκε να πλύνει τα δόντια του και να ντυθεί, ενώ κυλιόταν στο πάτωμα αντί να βάλει τα παπούτσια του. 

15) Έπρεπε να αρνηθεί ένα κάρο προσκλήσεις σε γάμους και οικογενειακές συναντήσεις και αυτό τον χρόνο. 

Απόδοση του άρθρου 15 Reasons Why Its Hard To Get Along With Special Needs Parents της Karen Wang.

Ιωάννα Αγγέλου
Ειδική Παιδαγωγός - Νηπιαγωγός

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου