Κυριακή 28 Αυγούστου 2016

Ανοίγει το μεγαλύτερο θεματικό πάρκο με τον Ευγένιο Τριβιζά στη Θεσσαλονίκη!

Ο Ευγένιος Τριβιζάς, από το "Νησί των Πυροτεχνημάτων" στη Θεσσαλονίκη σε ένα μεγαλειώδες, παραμυθένιο θεματικό πάρκο!

Σε μια μοναδική συνεργασία με τον κοσμαγάπητο ποιητή παραμυθιών Ευγένιο Τριβιζά, η ΔΕΘ-Helexpo, ετοιμάζεται να μας εκπλήξει με ένα φαντασμαγορικό θεματικό πάρκο, ευρωπαϊκών προδιαγραφών, εμπνευσμένο από τα δημοφιλέστερα παραμύθια και τους γνωστότερους ήρωες του διεθνώς καταξιωμένου, μεγάλου Έλληνα δημιουργού.

Με υψηλά εκπαιδευτικά στάνταρ και έντονο διαδραστικό και ψυχαγωγικό χαρακτήρα, «Οι μυστικοί κόσμοι του Ευγένιου Τριβιζά», θα αποκαλύψουν προς το παρόν ένα μικρό μόνο μέρος από τα ανείπωτα μυστικά τους, κατά τη διάρκεια της 81ης ΔΕΘ, προτού κάνουν το επίσημο ντεμπούτο τους στις 24 Οκτωβρίου.

Στο περίπτερο 1 της 81ης ΔΕΘ, οι μικροί και μεγάλοι επισκέπτες θα έχουν τη σπάνια ευκαιρία να βιώσουν την εντατική προετοιμασία του πρωτότυπου αυτού θεματικού πάρκου και την αγωνία της δημιουργίας ενός... μαγικού σύμπαντος. Πρόκειται για ένα θεματικό πάρκο, κυριολεκτικά βγαλμένο από τους μαγικούς και παραμυθένιους κόσμους της αστείρευτης φαντασίας του Ευγένιου Τριβιζά. Το μουσείο, τα προσωπικά αντικείμενα του συγγραφέα, ο χώρος με τα παραμυθένια μικρο-αντικείμενα... είναι κάποιοι από τους σταθμούς στο υπέροχο ταξίδι στον κόσμο του παραμυθιού. Μικροί και μεγάλοι θα ζήσουν αξέχαστες στιγμές και θα ταξιδέψουν στον φανταστικό κόσμο και τις παραμυθοχώρες του αγαπημένου παραμυθά!
Καλοί μου φίλοι,

Οι λάτρεις των παραμυθιών του Ευγένιου Τριβιζά, ανεξαρτήτως ηλικίας, θα «επιβιβαστούν» στο «Εξπρές των Ονείρων», γνωστό επίσης και ως «Τρένο που πάει παντού», και με συνεπιβάτες τον δαιμόνιο δημοσιογράφο Πίκο Απίκο, την Πουπού την αλεπού, την Καιτούλα την κοκέτα την κοτούλα, τη Λιλή την παρδαλή λεοπάρδαλη και άλλους, θα απολαύσουν μια καταιγιστική διαδρομή σε χώρες άγνωστες και ζούγκλες μακρινές, θα ακούσουν συναρπαστικές ιστορίες, θα λύσουν αξεδιάλυτα μυστήρια και θα αψηφήσουν τις ραδιουργίες της Δόνας Τερηδόνας, τις απειλές της μάγισσας Φρικαντέλας και τις παγίδες που στήνει, σε κάθε τους βήμα, ο Ρούνι Ρούνι το ύπουλο κακό γουρούνι.

To νέο, θεματικό πάρκο περιμένει τους επισκέπτες για να τους «ταξιδέψει» στον κόσμο της φαντασίας και του παραμυθιού. Οι μικροί και μεγάλοι επισκέπτες «επιβιβάζονται» στο «Τρένο που πάει παντού» και ανακαλύπτουν τους μυστικούς κόσμους του Ευγένιου Τριβιζά. Ταξιδεύουν στο «Μουσείο της Φαντασίας» και γυρίζουν πίσω στον χρόνο στη «Γειτονιά των μυστικών κόσμων». Λύνουν τους γρίφους, απαντούν στα αινίγματα και αποδρούν από τα «Δωμάτια του παραμυθένιου Μυστηρίου». Οι πιο φανταστικές ιστορίες ξεδιπλώνονται μπροστά τους, στην «Αίθουσα αφήγησης» και τα πιο αγαπημένα παραμύθια ζωντανεύουν στην πιο μαγική διαδρομή.

Γιατί όπως λέει ο διάσημος συγγραφέας... «ο γνωστότερος τρόπος για να έρθετε στο Νησί των Πυροτεχνημάτων είναι να ναυαγήσετε στον Ωκεανό των Παφλασμών και να πιαστείτε από μια σανιδά με ρόζους στο σχήμα καρδιάς. Οι ρόζοι πρέπει να είναι τόσοι ακριβώς όσοι και οι γλάροι που είδατε την τελευταία μέρα του ταξιδιού. Όσο για τη σανίδα, πρέπει να προέρχεται ή από κερασιά που στα κλαδιά της είχαν κελαηδήσει αηδόνια την Άνοιξη ή από βυσσινιές που στην κουφάλα της είχαν κρυφτεί ροζ σκίουροι το ηλιοβασίλεμα. 
Αν δεν είναι όμως εύκολο να ναυαγήσετε και να πιαστείτε από τέτοια σανίδα υπάρχει τώρα και ένας ακόμα τρόπος, μια μοναδική ευκαιρία για να συναντήσετε τη Λιλή, την παρδαλή λεοπάρδαλη, τον Πουκιπόν τον άσπρο ελέφαντα, και όλη την παρέα. 
Σας περιμένουν όλοι στο θεματικό πάρκο «Οι μυστικοί κόσμοι του Ευγένιου Τριβιζά».
Ευγένιος

Στοιχεία:

Μια πρώτη "κλεφτή" ματιά στην 81η ΔΕΘ (μέρος του πάρκου και προετοιμασία), χωρίς πρόσθετο εισιτήριο (πέρα από το εισιτήριο εισόδου στη ΔΕΘ), από 9 Σεπτεμβρίου έως 18 Σεπτεμβρίου 2016.

Επίσημο άνοιγμα: 24 Οκτωβρίου 2016 έως Φεβρουάριο 2017

Περίπτερο 1, ΔΕΘ





XΡΗΣΙΜΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΥΓΕΝΙΟ


Ο Ευγένιος Τριβιζάς είναι εξερευνητής, εφευρέτης και ζογκλέρ µελάτων αυγών. Έχει ανακαλύψει το Νησί των Πυροτεχνηµάτων, τη Φρουτοπία, το Πιπερού, το Κουτσουλιστάν, την Κουµασιλάνδη, τη Χώρα των Χαµένων Χαρταετών και την Πολιτεία µε Όλα τα Χρώµατα εκτός από το Ροζ. Οι γνωστότερες εφευρέσεις του Ευγένιου είναι: ο γαργαλιός (ένα µηχάνηµα που σε γαργαλάει όταν είσαι λυπηµένος), το ηλεκτρικό ρουφοσκόπιο (ένας συνδυασµός τηλεσκόπιου και ηλεκτρικής σκούπας, µε το οποίο όχι µόνο βλέπει κανείς τα αστέρια, αλλά άµα θέλει τα ρουφάει και τα κάνει γιρλάντες), ο φαγώσιµος χαρτοπόλεµος, η µπανιέρα µε τις δώδεκα τρύπες, ο ιπτάµενος ανεµόµυλος, η τσουλήθρα µε τα σκαλοπάτια, η µελωδική οµπρέλα, το παπιγιόν για νάνους και ο αναδροµικός καθρέφτης (που σε δείχνει όπως ήσουνα πριν από δέκα χρόνια).

Ο Ευγένιος ζει στο Νησί των Πυροτεχνηµάτων µε τον παπαγάλο του, τη Σύνθια, τον άσπρο του ελέφαντα, τον Πουκιπόν, τη Λιλή, την παρδαλή λεοπάρδαλη, τον Οράτιο Αοράτιο, το αόρατο πράσινο καγκουρό, και άλλους πολλούς γνωστούς και φίλους. Ο Ευγένιος έχει µία µοναδική συλλογή από κοµµάτια παλιών παραµυθιών. Η σπάνια συλλογή του περιλαµβάνει: ένα πούπουλο από το µαξιλάρι που κοιµόταν η πεντάµορφη πριγκιποπούλα, το κορδόνι από το δεξί παπούτσι του παπουτσωµένου γάτου, ένα τούβλο από το σπίτι που είχαν χτίσει τα τρία γουρουνάκια, τα γυαλιά της γιαγιάς της Κοκκινοσκουφίτσας και το φιτίλι από το λυχνάρι του Αλαντίν. 

«Ο ΘΑΥΜΑΤΟΠΟΙΟΣ ΤΡΙΒΙΖΑΣ»
Όπως ο Χανς Κρίστιαν Άντερσεν, έτσι και ο Ευγένιος Τριβιζάς γράφει σε µια από τις λιγότερο διαδεδοµένες γλώσσες της ευρωπαϊκής ηπείρου. Τα παραµύθια του, όµως, όπως και αυτά του Άντερσεν, έχουν τη δυνατότητα να αγγίζουν την καρδιά και το µυαλό των αναγνωστών όχι µόνο σε όλη την Ευρώπη, αλλά και σε ολόκληρο τον κόσµο. 
Βoyd Tonkin, Literary Editor, The Independent


Είναι ίσως πλεονασµός να χαρακτηρίσει κανείς τον Ευγένιο Τριβιζά ως έναν διεθνώς αναγνωρισµένο συγγραφέα. Τον γνωρίζουν και τον αγαπούν πιστεύω και τα παιδιά που δεν έχουν γεννηθεί ακόµα. Είναι τόσο αιχµηρός, που µπορεί να διαπεράσει επηρεάζοντας και το µη συµβαίνον. Πέρασα πολλά χρόνια διαβάζοντάς τον στα εγγόνια µου αλλά και σε κείνο το παιδί που διασώζεται µέσα µας. Και διατάραξα ευχάριστα την εξάρτησή του από κάθε κοντορεβιθούλικο ανάστηµα ή από το φιλί κάποιου ωραίου πρίγκιπα που θα ξεµάγευε τη µαρµαρωµένη αναµονή. Ποιητικότατα επιθετικός στην καθιερωµένη µορφή του παραµυθιού, δεν το καταργεί, απλώς του αλλάζει της πλοκής τα µάγια, δίνει υπόσταση στο απίθανο, προτείνει νέα οπτική γωνία µέσω της οποίας τα δεδοµένα χάνουν την απολυτότητά τους, ανοίγοντας έτσι στη φαντασία νέους δρόµους για µια πιο φιλελεύθερη άσκησή της. Παιδαγωγός άριστος που ξέρω ότι τυφλά τον εµπιστεύονται οι γονείς, ευφυής, ευρηµατικός µε την πιο εκλεπτυσµένη υπεράσπιση του ασυνήθιστου και του υπερβολικού, τα οποία οδηγούν σε µια δεύτερη και πολύ εύφορη πραγµατικότητα.
Κική ∆ηµουλά, ακαδηµαϊκός

∆ηµιουργός πλασµάτων παράδοξων και χωρών φανταστικών, ο Τριβιζάς, χάρη στη µαεστρία του πάνω στη φαντασία, τη σάτιρα, τις µεταπλάσεις και το παιχνίδι της γλώσσας, έχει εξασφαλίσει µείζονα θέση τόσο στη σύγχρονη ελληνική όσο και στη διεθνή παιδική λογοτεχνία. 
Jack Zipes, Editor, The Oxford Encyclopedia of Children’s Literature, Oxford University Press, 2006

Προσωπικά ανατρέχω στα έργα του Ευγένιου Τριβιζά όταν θέλω να καθαρίσω τη σκέψη µου από την καθηµερινότητα, να αναζητήσω την ευαισθησία των παιδικών µου χρόνων, να γελάσω από έκπληξη και χαρά για κάτι ιδιόρρυθµο, που µε οδηγεί στον ορθό λόγο. Ξυπνά µέσα µου το παιδί στις πρώτες έννοιες, τι είναι το πολύ και τι είναι το λίγο, το τοπικό και το παγκόσµιο. Ως Ελληνίδα µε οδηγεί στους κλασικούς προγόνους µας, τον Αίσωπο, τον Αριστοφάνη και τον ∆ιογένη, για την αναζήτηση του νέου ανθρώπου.
Νίκη Γουλανδρή, Πρόεδρος Μουσείου Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας

Μετρ του χιούµορ και των ανατροπών, µοναδικός στην Ευρώπη.
Professor Christie Davies, Bookbird

Ό,τι καλύτερο µπορούσε να µας συµβεί, ειδικά στις µέρες µας, θαρρώ πως είναι ο Ευγένιος Τριβιζάς! Ο θαυµατοποιός Τριβιζάς. Ακόµα κι αν δεν υπήρχε, θα άξιζε να τον εφεύρουµε!
Φωτεινή Τσαλίκογλου, καθηγήτρια Ψυχολογίας στο Πάντειο Πανεπιστήµιο

Ο Ευγένιος Τριβιζάς είναι ένας προικισμένος ποιητής παραμυθιών και θεατρικών έργων, που απευθύνεται σ' όλους τους μικρούς αλλά και σ' εκείνους από τους μεγάλους που μπορούν να ταξιδέψουν με το όνειρο και μέσα από την «ονειροφαντασία» να βρουν την ουσία της αντιποιητικής και παραποιημένης πραγματικότητας.
Γεώργιος Μπαμπινιώτης, καθηγητής Γλωσσολογίας, πρώην Πρύτανης Πανεπιστημίου Αθηνών

Συγκεράζοντας κωμικά και τραγικά στοιχεία, ταιριάζοντας τα κλασικά μυθικά αρχέτυπα με τη χιουμοριστική παράδοση και την ανάλυση επίκαιρων κοινωνικών προβλημάτων, τα βιβλία του Τριβιζά καταφέρνουν να ελκύουν και να συναρπάζουν εξίσου τα παιδιά, τους εφήβους, αλλά και τους ενήλικους αναγνώστες.
Μiriam Gabriela Möllers, Vice Director, International Festival Berlin (2002-2008)

Το πιο πετυχημένο παραμύθι του Τριβιζά είναι ο ισχυρισμός ότι τα κείμενά του είναι παραμύθια για παιδιά. Πρόκειται για τέχνη υψηλής αισθητικής, ποίηση και παραμυθία για όλους.
Αντώνης Φωστιέρης, ποιητής

Τα παραμύθια του Ευγένιου Τριβιζά είναι ένα τρελό πανηγύρι της φαντασίας και της χαράς.
Δημοσθένης Κούρτοβικ, ΤΑ ΝΕΑ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου