Κυριακή 28 Αυγούστου 2016

Ινδία: Οι θανατηφόρες πλημμύρες αυξάνουν τον κίνδυνο για γυναίκες και παιδιά να πωλούνται για σκλάβοι

Οι γυναίκες και τα παιδιά στις πληγείσες από πλημμύρες ανατολικές περιοχές της Ινδίας διατρέχουν τον κίνδυνο να πέσουν θύματα εκμετάλλευσης διακινητών ανθρώπων και να πωληθούν ως σκλάβοι σε σπίτια οικογενειών μεσαίας τάξης, σε εστιατόρια και μαγαζιά, ακόμη και σε οίκους ανοχής, προειδοποίησαν σήμερα εργαζόμενοι σε οργανώσεις ανθρωπιστικής βοήθειας.

Οι έντονες βροχοπτώσεις λόγω των μουσώνων υπερχείλισαν ποτάμια, ανάμεσα τους και τον Γάγγη ποταμό και τους παραπόταμους του, εξωθώντας περισσότερους από 200.000 ανθρώπους να μετακινηθούν στεγαζόμενοι σε στρατόπεδα στα κρατίδια Μπιχάρ, Ούταρ Πραντές, Μαντία Πραντές, Ρατζαστάν και Ουταράχαντ.

Οι πλημμύρες προκάλεσαν τον θάνατο τουλάχιστον 300 ανθρώπων, βυθίζοντας χιλιάδες χωριά με σπίτια φτιαγμένα από λάσπη και τούβλα και κατέστρεψαν τεράστιες εκτάσεις καλλιεργήσιμης γης, πλήττοντας εκατομμύρια ανθρώπους σε πέντε κρατίδια.

Οι φιλανθρωπικές οργανώσεις που δρουν στις πλέον πληγείσες περιοχές του Μπιχάρ και του Ούταρ Πραντές τόνισαν πως η εμπορία ανθρώπων πραγματοποιείται σε εκτεταμμένο βαθμό, έπειτα από τις προηγούμενες καταστροφές στην περιοχή, όπως τον περσινό σεισμό στο γειτονικό Νεπάλ και τις πλημμύρες στο Μπιχάρ το 2008.

"Τα παιδιά είναι πάντα τα πιο ευάλωτα κατά την διάρκεια εκτάκτων συνθηκών – ιδιαίτερα σε πλημμύρες, όταν οι οικογένειες εξαναγκάζονται να μετακινηθούν σε μεγαλύτερο υψόμετρο, εγκαταλείποντας τα σπίτια τους για μεγάλη χρονική περίοδο", δήλωσε Τόμας Τσάντι, διευθύνων σύμβουλος του παραρτήματος της οργάνωσης Save the Children στην Ινδία.

"Καθώς οι γονείς ενός παιδιού μπορεί να μην βρίσκονται μονίμως κοντά του και με την παρουσία αγνώστων, η απειλή σεξουαλικής κακοποίησης και της εμπορίας παιδιών αυξάνεται. Υπάρχουν οργανωμένες ομάδες εγκληματιών που αρπάζουν ταχέως τις ευκαιρίες να εκμεταλλευτούν τα δεινά των παιδιών", πρόσθεσε.

Η Νότια Ασία παρουσιάζει τη μεγαλύτερη αύξηση και αποτελεί τη δεύτερη μεγαλύτερη στον κόσμο περιοχή στην εμπορία ανθρώπων, έπειτα από την Ανατολική Ασία, σύμφωνα με το Γραφείο των Ηνωμένων Εθνών για τον Έλεγχο των Ναρκωτικών και την Πρόληψη του Εγκλήματος.

Η Ινδία από μόνη της αποτελεί την χώρα όπου βρίσκεται το 40% των -κατ' εκτίμηση- 45,8 εκατομμυρίων σκλάβων του κόσμου, σύμφωνα με τους παγκόσμιες δείκτες για την δουλεία, που δημοσίευσε το ίδρυμα με έδρα την Αυστραλία Walk Free.

Χιλιάδες παιδιά, κυρίως από φτωχές αγροτικές περιοχές μεταφέρονται σε πόλεις κάθε χρόνο από συμμορίες που τα πουλούν για καταναγκαστική εργασία ή τα νοικιάζουν σε αδίστακτους εργοδότες.

Πολλά καταλήγουν ως εσώκλειστοι εργάτες σε καμίνια τούβλων, εστιατόρια ή μικρά εργαστήρια υφασμάτων και κεντημάτων. Πολλές γυναίκες και κορίτσια πωλούνται σε οίκους ανοχής.

Η κατάρρευση των κοινωνικών θεσμικών οργάνων στις κατεστραμμένες περιοχές δημιουργεί δυσκολίες στην ασφάλεια και στις προμήθειες ανθρωπιστικών εφοδίων, αφήνοντας γυναίκες και παιδιά έκθετα στον κίνδυνο απαγωγής, σεξουαλικής εκμετάλλευσης και εμπορίας ανθρώπων.

Οι αξιωματούχοι της τοπικής κυβέρνησης στο Μπιχάρ δήλωσαν πως έχουν γνώση του κινδύνου εκμετάλλευσης και εργάζονται με τις οργανώσεις ανθρωπιστικής βοήθειας, όπως η Save The Children, η ActionAid και την UNICEF να περιορίσουν τα περιστατικά εμπορίας ανθρώπων.

Επίσης τόνισαν πως οι αρχές ελέγχουν τα τρένα που προέρχονται από φτωχές περιοχές, από όπου πηγάζει συνήθως η παιδική εργασία και συχνά χρησιμοποιούν οι διακινητές για να μεταφέρουν τα θύματα τους.

Πηγή: Ημερησία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου