Παρασκευή 26 Αυγούστου 2016

Γαλλία: Αντιτρομοκρατικές ασκήσεις στα σχολεία ενόψει της επιστροφής των μαθητών στα θρανία

Η Γαλλία θα αναπτύξει περίπου 3.000 εφέδρους της εθνικής στρατοχωροφυλακής, θα εκπαιδεύσει τις σχολικές αρχές και θα διεξαγάγει αντιτρομοκρατικές ασκήσεις στα σχολεία, ανακοίνωσαν σήμερα Γάλλοι υπουργοί, λίγες ημέρες πριν από την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς.

Οκτώ ημέρες πριν από την επιστροφή στα θρανία, η γαλλική κυβέρνηση προσπαθεί να καθησυχάσει τους γονείς, τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς καθώς η Γαλλία ζει ένα και πλέον χρόνο υπό την απειλή των τρομοκρατικών επιθέσεων, έπειτα από μια σειρά χτυπημάτων την ευθύνη των οποίων ανέλαβε η οργάνωση Ισλαμικό Κράτος.

Περίπου 12 εκατομμύρια μαθητές αναμένεται να επιστρέψουν στα θρανία στη Γαλλία από την 1η Σεπτεμβρίου.

«Η απειλή είναι υψηλή, είναι πραγματική» δήλωσε η υπουργός Παιδείας Ναζάτ Βαλό-Μπελκασέμ, κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης τύπου που παραχώρησε από κοινού στο Παρίσι με τον υπουργό Εσωτερικών Μπερνάρ Καζνέβ.

«Δεν υποκύπτουμε στον πανικό ή την παράνοια» πρόσθεσε η ίδια.

Μεταξύ των βασικότερων μέτρων βρίσκεται η υποχρεωτική οργάνωση εκ μέρους των διευθύνσεων των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων τριών ασκήσεων ασφαλείας (από δύο που υποχρεούνται να κάνουν σήμερα), μεταξύ αυτών μια προσομοίωση επίθεσης και εισβολής τζιχαντιστών στο σχολείο.

Περίπου 500 διευθυντές σχολείων θα εκπαιδεύονται κάθε χρόνο στο εθνικό κέντρο στρατοχωροφυλακής προκειμένου να μπορούν να διευθύνουν κέντρα αντιμετώπισης κρίσεων και να ενεργούν ως σύνδεσμοι με τους αξιωματούχους ασφαλείας, ενώ περίπου 1,2 εκατομμύρια μαθητές της τελευταίας χρονιάς του λυκείου αναμένεται να εκπαιδευτούν στην παροχή πρώτων βοηθειών.

Ο Καζνέβ σημείωσε από την πλευρά του ότι οι δυνάμεις ασφαλείας θα επικεντρώνονται στις περιοχές περιμετρικά των σχολείων και ότι 3.000 έφεδροι της στρατοχωροφυλακής θα αναπτυχθούν για να ενισχύσουν άλλες δυνάμεις μεταξύ αυτών την αστυνομία.

«Καθ' όλη τη διάρκεια του έτους, ιδιαίτερη προσοχή θα δοθεί περιμετρικά των σχολείων. Η παρακολούθηση περιμετρικά των σχολείων, των λυκείων και των πανεπιστημίων θα ενισχυθεί από κινητές μονάδες που θα κάνουν περιπολίες» περιέγραψε ο Καζνέβ.

Οι εκπαιδευτικοί άλλωστε βρέθηκαν στο στόχαστρο της τζιχαντιστικής οργάνωσης. Τον Νοέμβριο του 2015, το Νταρ αλ Ισλάμ, το γαλλόφωνο έντυπο προπαγάνδας, καλούσε τους υποστηρικτές του Ισλαμικού Κράτους να «πολεμήσουν» και να «σκοτώσουν» τους υπαλλήλους του δημοσίου εκπαιδευτικού τομέα, «τους εχθρούς του Αλλάχ» που «διδάσκουν την κοσμικότητα» και βρίσκονται «σε πόλεμο με την μουσουλμανική οικογένεια».

Ένα σχολείο έχει ήδη βρεθεί στο στόχαστρο μιας επίθεσης στη Γαλλία: τον Μάρτιο του 2012 ο Μοχάμεντ Μερά σκότωσε, στο όνομα του ιερού πολέμου, έναν δάσκαλο και τρία παιδιά σε ένα εβραϊκό σχολείο στην Τουλούζη (νοτιοδυτικά).

Πηγή: Ημερησία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου