Τετάρτη 9 Δεκεμβρίου 2015

Ο χειμώνας των παιδιών της Άγονης Γραμμής

O εμπνευστής της ΜΚΟ «Άγονη Γραμμή Γόνιμη» Στέφανος Νόλλας εξηγεί στη Δήμητρα Τριανταφύλλου πώς ο χειμώνας στα απομακρυσμένα νησιά μπορεί να μεταμορφώνεται σε μια μικρή γιορτή.

Μια ξύλινη αίθουσα διδασκαλίας εξωτερικού χώρου (στη Σκόπελο) που γεννάει αμέσως συνειρμούς με την εκπαίδευση στη Φινλανδία και τα γεμάτα ερεθίσματα hi-tech σχολικά περιβάλλοντα εκεί. Απαραίτητος ιατρικός εξοπλισμός στη Λέρο, τη Χάλκη, την Κω. Μαθήματα φωτογραφίας και νέων τεχνολογιών στο ακριτικό Καστελόριζο. Μαθήματα Kung Fu στα πιτσιρίκια της Σχοινούσας. Η «Κρατική Ορχήστρα Αθηνών» σε ένα πλοίο με όλον της τον μελωδικό εξοπλισμό να γυρίζει όλα τα ξεχασμένα από την πόλη δυσπρόσιτα νησιά. Βιωματικά εργαστήρια κεραμικής, ρομποτικής, pilates, flamenco, hip-hop, χειροποίητου κοσμήματος, break dance, κουκλοθέατρου, πιάνου, δημιουργίας εφημερίδας, δημιουργίας blog… Πιτσιρίκια στη Δονούσα και την Ηρακλειά να ρουφούν με όλη τους την ενέργεια έναν αέρα γεμάτο γνώσεις, δημιουργικότητα και φαντασία. Με περισσότερες από 380 επισκέψεις σε 32 ελληνικά νησιά, το εκπαιδευτικό και πολιτιστικό πρόγραμμα«Άγονη Γραμμή Γόνιμη» ταξιδεύει εδώ και 10 χρόνια σε απομακρυσμένα σημεία της Ελλάδας χτίζοντας ισχυρές σχέσεις με τις τοπικές κοινωνίες. Το κάνει όταν εμείς τριπλοκλειδώνουμε την πόρτα στους τόπους που υμνούσαμε το καλοκαίρι (αλλά δεν θέλουμε να ξέρουμε τον χειμώνα), το κάνει όταν η πολιτεία αδυνατεί τις περισσότερες φορές να το κάνει ως οφείλει. Εμπλέκοντας στο παιχνίδι την ιδιωτική πρωτοβουλία, τις τοπικές κοινωνίες αλλά και διαλεγμένους συνεργάτες (από το Μουσείο Γουλανδρή –Φυσικής Ιστορίας, τον Αρχέλων, τη MOM, το Playroom, το CERN αλλά και γνωστούς δημιουργούς) η «Άγονη Γραμμή Γόνιμη» σπάει τον αποκλεισμό του χειμώνα για χάρη των παιδιών που ζουν μακριά από τα αστικά κέντρα.

Μουσείο Ακρόπολης: Οι μικροί επισκέπτες θα χτίζουν ναούς από... Lego

Με ευφάνταστες δράσεις για παιδιά, την Ακρόπολη φτιαγμένη με Lego, με χαρούμενες μελωδίες και τραγούδια, κεράσματα και άλλες εκπλήξεις, το Μουσείο Ακρόπολης υποδέχεται τους επισκέπτες του στις 19, 20 και 27 Δεκεμβρίου 2015.

Τελλόγλειο: Η Νύχτα με τα Παραμύθια

Σύμφωνα με το έθιμο, κάθε χειμερινό ηλιοστάσιο οι παραμυθάδες μαζεύονταν για να αφηγηθούν τις ιστορίες τους. Αναβιώνουμε το έθιμο με κλασικές και σύγχρονες ιστορίες στο Τελλόγλειο Ίδρυμα, την Κυριακή 20 Δεκεμβρίου, στις 19:00, και καλωσορίζουμε τα Χριστούγεννα με μία εκδήλωση για μικρούς και μεγάλους. Είσοδος ελεύθερη.

Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών ΑΠΘ
Αγίου Δημητρίου 159, 546 36 Thessaloníki, Greece

Πηγή: Facebook

Τι απειλεί τον μύθο των Χριστουγέννων και του Άγιου Βασίλη;

Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα, το διαδίκτυο "σκοτώνει" το πνεύμα των Χριστουγέννων, καθώς οι γονείς καταγγέλλουν ότι τα παιδιά τους μαθαίνουν την αλήθεια για τον Άγιο Βασίλη εξαιτίας της Google, των social media, των "έξυπνων διαφημίσεων", αλλά και του δικού τος ιστορικού περιήγησης στον Παγκόσμιο Ιστό. Μία εταιρεία, ωστόσο, θέλει να αλλάξει τα δεδομένα.

Οι γονείς που αποφάσισαν να αφήσουν τον τρίχρονο γιο τους να μεγαλώσει σαν κορίτσι

Ο μικρός Daniel ανέκαθεν έδειχνε μεγαλύτερη προτίμηση στις κούκλες παρά στο ποδόσφαιρο, αλλά η μητέρα του Kerry McFadyen πίστευε πως ήταν απλώς μια ιδιοτροπία στην ανάπτυξη της προσωπικότητάς του. Αυτό μέχρι τη μέρα που συνέβη το «περιστατικό στο μπάνιο», όπως το λέει η ίδια, κάτι που δεν ξεχάσει ποτέ στη ζωή της και που τελικά την οδήγησε στην γενναία απόφαση να αφήσει τον τρίχρονο γιος της να μεγαλώσει σαν κορίτσι.

Πότε κλείνουν τα σχολεία για τα Χριστούγεννα 2015

Για περίπου 20 ημέρες οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί θα έχουν διακοπές όπως κάθε χρόνο για τα Χριστούγεννα. Τα σχολεία θα ανοίξουν ξανά για την νέα χρονιά την Παρασκευή 8 Ιανουαρίου 2016 Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, οι ημέρες των Χριστουγέννων είναι ημέρες αργίας και διακοπών για εκπαιδευτικούς και για μαθητές. Ετσι όπως πάντα τα σχολεία κλείνουν για 15 ημέρες. Σύμφωνα με ενημέρωση από το Υπουργείο Παιδείας και φέτος από την Τετάρτη 23 Δεκεμβρίου 2015 ενώ την Παρασκευή 8 Ιανουαρίου 2016 τα σχολεία θα ανοίξουν.