Δευτέρα 5 Οκτωβρίου 2015

Όταν τα πράγματα είναι -τελικά- πολύ απλά!

Στην αρχή της χρονιάς είχαμε την τύχη και την τιμή να υποδεχτούμε στην οικογένεια του ΚΕΑ έναν νεαρούλη 12 ετών με κώφωση. Ο μικρός φάνηκε από την αρχή ότι είναι μεγάλος μπελάς. Έξυπνος, μέσα σε όλα, κεφάτος, παιχνιδιάρης, σκέτο πειραχτήρι! Αν και χωρίς γλώσσα (νοηματική ή προφορική) μέσω της παντομίμας κατάφερνε να συννενοηθεί – για απλά πράγματα- με όλους. Έτσι, η δήλωση της μαμά του ότι τα παιδιά της ευρύτερης οικογένειας και της γειτονιάς δεν τον παίζουν, μας έκανε τρομερή εντύπωση. Η μητέρα το απέδιδε στη διαφορετικότητά του. Ο πατέρας στην έλλειψη γλώσσας. Ήταν το πρόβλημα τελικά κοινωνικής αποδοχής, επικοινωνίας ή και τα δύο; Η αλήθεια έλαμψε μέσα σε λίγα 24ωρα.

Γιατί πρέπει να ζητάμε «συγγνώμη» από τα παιδιά μας

Γράφει η Φοίβη Γλύστρα στο mama365

Μπορεί να τυχαίνει να είστε λίγο θερμόαιμοι ή μπορεί να έχετε την τάση να λέτε το πρώτο πράγμα που σας κατεβαίνει στο μυαλό. Με τον ένα τρόπο ή τον άλλο, όλοι κάνουν λάθη -πολλά, σημαντικά και μικρά. Αν τυχαίνει να συνδυάζετε τις ιδιότητες του θερμόαιμου τύπου ανθρώπου και του γονιού, τότε πρέπει να είστε σε θέση να ζητάτε συγγνώμη. Για αρκετούς λόγους...

Αυτό είναι το κόλπο για να τρώνε τα παιδιά λαχανικά!

Δεν χρειάζεται ούτε να απειλείτε ούτε να δωροδοκείτε τα παιδιά σας για να φάνε τα καρότα ή τον αρακά τους! Οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι υπάρχει ένας απλός τρόπος για να εντάξουν τα παιδιά πιο «ανώδυνα» τα θρεπτικά λαχανικά στο καθημερινό τους διατροφολόγιο.

Υγιεινή και Ασφάλεια Τροφίμων στα ολοήμερα σχολεία

1) Ποιες είναι οι προϋποθέσεις για την υγιεινή και ασφάλεια τροφίμων, τα οποία προετοιμάζονται στο σπίτι και μεταφέρονται από τους μαθητές για τη σίτιση τους στα ολοήμερα σχολεία; 

α) Η σωστή προετοιμασία στο σπίτι υγιεινών και ασφαλών γευμάτων ή πρόχειρου φαγητού (σάντουιτς).
β) Η τήρηση των ορθών πρακτικών μεταφοράς από το σπίτι στο σχολείο (π.χ. διατήρηση ψυκτικής αλυσίδας για τα τρόφιμα που αλλοιώνονται εύκολα).
γ) Η ορθή διατήρηση των γευμάτων στο σχολείο μέχρι τη στιγμή της κατανάλωσης και η ορθή προετοιμασία τους αμέσως πριν την κατανάλωσή τους από τους μαθητές. 

Τα σχολεία πάνε σινεμά στη Θεσσαλονίκη

Στο πλαίσιο της ετήσιας εκπαιδευτικής του δραστηριότητας, το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, παρουσιάζει στο Ολύμπιον και στο Μουσείο Κινηματογράφου - Ταινιοθήκη Θεσσαλονίκης μια σειρά κινηματογραφικών προβολών και προγραμμάτων τα οποία απευθύνονται σε μαθητές της πρωτοβάθμιας και της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Η επικοινωνία στην οικογένεια, το Firewall στο διαδίκτυο

"Την ανάγκη τους να μοιραστούν ζητήματα που τους απασχολούν ή και αντιμετωπίζουν στο κοινωνικό τους περιβάλλον, "πληρώνουν" πολλές φορές οι ανήλικοι που εμπιστεύονται τρίτα πρόσωπα στο διαδίκτυο, αφού οι γονείς τους μπορεί να βρίσκονται την ίδια ώρα που αυτά κάνουν "τσατ" (συζήτηση) στο ίντερνετ μέσα στο σπίτι, ωστόσο όπως προκύπτει, δεν αφιερώνουν ποιοτικό χρόνο για να συζητήσουν με τα παιδιά τους". Αυτά τόνισε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο διευθυντής της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, υποστράτηγος Εμμανουήλ Σφακιανάκης, συνιστώντας στους γονείς ιδίως μετά το σχολείο να αφιερώνουν, έστω και τηλεφωνικά, λίγα λεπτά στα παιδιά τους.

Έναρξη προγράμματος εκγύμνασης για παιδιά με σύνδρομο Down

Ο Σύλλογος Γονέων & Φίλων Ατόμων με Σύνδρομο Down Θεσσαλίας «Ο ΚΥΚΝΟΣ» είναι στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσει την έναρξη ενός προγράμματος εκγύμνασης παιδιών με σύνδρομο Down στο νέο άθλημα για την Ελλάδα το οποίο ονομάζεται «Αισθητική Ομαδική Γυμναστική».

5η Οικογιορτή Γαλλικού Ποταμού στις 11 Οκτωβρίου

Με ξεναγήσεις στον υγρότοπο και παρατήρηση πουλιών, με εργαστήρια για παιδιά και ενήλικες, με βόλτες με άλογα και με ποδήλατα, με απελευθερώσεις άγριων ζώων, καθώς και με μία ενδιαφέρουσα έκθεση βιολογικών και τοπικών προϊόντων και χειροτεχνιών, διοργανώνεται την Κυριακή 11 Οκτωβρίου η Οικογιορτή Γαλλικού Ποταμού. Η Οικογιορτή θα πραγματοποιηθεί φέτος στο Πάρκο Κερκύρας, στο μέτωπο του οικισμού του Καλοχωρίου μπροστά στην ομώνυμη λιμνοθάλασσα.

Χάος στα σχολεία ειδικής αγωγής

Κλειστά σχολεία, εκ περιτροπής μαθήματα, επιδείνωση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι μαθητές που μένουν αναγκαστικά στο σπίτι, ακόμη και τραυματισμοί παιδιών είναι μερικά από τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι σχολικές μονάδες ειδικής αγωγής εξαιτίας των δραματικών ελλείψεων σε εκπαιδευτικό και ειδικό βοηθητικό προσωπικό.

Ιστότοπος: Euro School

Στον παρακάτω σύνδεσμο εξερευνήστε το "Ευρωσχολείο", μία σειρά εκπαιδευτικών εργαλείων για το ευρώ και τα χαρακτηριστικά ασφαλείας του. Περιλαμβάνει παιχνίδια, μία διαδραστική εφαρμογή, ενημερωτικό υλικό και ένα βίντεο. Δημιουργήθηκε από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.