Τρίτη 8 Σεπτεμβρίου 2015

Μεταβάσεις στο νηπιαγωγείο: πώς θα αποφύγουμε το χάος

Πολλές φορές οι πιο δύσκολες στιγμές μιας ημέρας στο νηπιαγωγείο είναι εκείνες κατά τις οποίες η/ο νηπιαγωγός προσπαθεί να κατευθύνει την προσοχή και τη δράση των παιδιών από τη μια δραστηριότητα στην άλλη. Είτε πρόκειται για τι πέρασμα από το ελεύθερο παιχνίδι στην παρεούλα, είτε από την ώρα του φαγητού στην ώρα του διαλείμματος, πολύ εύκολα ο έλεγχος χάνεται. Εκνευρισμός, φωνές, μικροατυχήματα και καβγάδες μπορούν να χαλάσουν το θετικό κλίμα της τάξης και να επηρεάσουν αρνητικά όλη την υπόλοιπη σχολική ημέρα. 

Δωρεάν εκπαιδευτικό υλικό από το Facebook

Τα πρώτα του βήματα στον τομέα της εκπαίδευσης φαίνεται ότι κάνει το Facebook, με την ανάπτυξη ενός λογισμικού, το οποίο σύμφωνα με την ιστοσελίδα κοινωνικής δικτύωσης θα επιτρέπει στα παιδιά να μαθαίνουν με τους δικούς τους ρυθμούς.

Οι ελεγχομανείς γονείς δημιουργούν ψυχολογικό πρόβλημα στο παιδί

Οι γονείς που θέλουν να ελέγχουν στα πάντα τα παιδιά τους, τα κάνουν δυστυχισμένα και εξαρτώμενα για μια ζωή, προειδοποιούν βρετανοί επιστήμονες.

Σε μελέτη με χιλιάδες εθελοντές, τους οποίους παρακολούθησαν από την εφηβεία έως την έβδομη δεκαετία της ζωής τους, ανακάλυψαν πως όσοι είχαν γονείς οι οποίοι παρενέβαιναν στην ιδιωτική τους ζωή όταν ήσαν παιδιά, είχαν χαμηλότερο επίπεδο ψυχικής ευεξίας και ευτυχίας όταν μεγάλωσαν.

Η τοπική αναισθησία βλάπτει την ανάπτυξη των δοντιών των παιδιών

Για πρώτη φορά μια διεθνής επιστημονική έρευνα φέρνει στο προσκήνιο τον κίνδυνο η χρήση τοπικής αναισθησίας να επιδράσει αρνητικά στην ανάπτυξη των παιδικών δοντιών. Η προειδοποίηση έρχεται σε μια εποχή που περισσότερα παιδιά από κάθε άλλη φορά καταφεύγουν στους οδοντιάτρους -και στην τοπική αναισθησία- λόγω προβλημάτων στα δόντια τους ή ανάγκης ορθοδοντικών εργασιών.

Παιδιά από την Ελλάδα συμμετέχουν στο μεγαλύτερο "κουτσό" που έγινε ποτέ

Το μεγαλύτερο παιχνίδι κουτσό, που έγινε ποτέ στον κόσμο, με 100 παράλληλα παιχνίδια και με συμμετοχή 7.000 παιδιών, αναμένεται να γίνει το ερχόμενο Σάββατο στη Ρουμανία, στο πάρκο «Cismigiu» του Βουκουρεστίου.

500 κόκκινα μπαλόνια για τους πάσχοντες από τη Μυική Δυστροφία Duchenne

Πεντακόσια κόκκινα μπαλόνια θα ελευθερωθούν την Δευτέρα το απόγευμα στον Αττικό ουρανό από το Σωματείο των Νευρoμυικών Παθήσεων MDA Ελλάς και της Ομάδας Γονέων (Parents Project MDA HELLAS) με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Ευαισθητοποίησης για την Μυική Δυστροφία Duchenne.

Ο αριθμός των μπαλονιών είναι συμβολικός και αντιπροσωπεύει τους 500 ασθενείς που υποφέρουν από την πάθηση στην Ελλάδα.

Ένα πτυχίο δεν φτάνει

Στερούνται οι νέοι µας «ικανοτήτων» (skills); Ετσι θα είναι αν έτσι νοµίζουν οι εργοδότες, οι οποίοι στην προκειµένη περίπτωση έχουν το µαχαίρι (τις προσφερόµενες θέσεις εργασίας) και το πεπόνι (τη δυνατότητα να προσλάβουν). Ερευνα της McKinsey για την απασχόληση των νέων στην Ελλάδα αλλά και σε επτά ευρωπαϊκές χώρες έρχεται να δώσει µια διαφορετική οπτική στο πρόβληµα, µε το ποσοστό της ανεργίας σε νεαρές ηλικίες να παραµένει πεισµατικά «κλειδωµένο» σε επίπεδα άνω του 50%: «Εργοδότες και εκπαιδευτικοί φορείς κινούνται σε... παράλληλα σύµπαντα. Ενώ το 79% των παρόχων εκπαίδευσης πιστεύουν ότι το πτυχίο που προσφέρουν αποτελεί επαρκές εφόδιο για έναν νέο προκειµένου να µπει στην αγορά εργασίας, µόλις το 23% των εργοδοτών φαίνεται να συµφωνεί και αναζητεί περισσότερα στοιχεία στο βιογραφικό των υποψηφίων».

Τζέιμς Πάτερσον: Δεν υπάρχουν παιδιά που μισούν το διάβασμα

Ο διάσημος αμερικανός συγγραφέας, ευαισθητοποιημένος με την προώθηση της φιλαναγνωσίας στα παιδιά, συντρέχει στη δημιουργία μιας σχολικής βιβλιοθήκης στη μικρή Τήλο. Με άρθρο του αποκλειστικά για «Το Βήμα» εξηγεί την αποστολή του

Σουηδία: Χιλιάδες ανήλικοι πρόσφυγες με τραύματα σε σώμα και ψυχή

Περίπου 700 ανήλικοι πρόσφυγες φτάνουν κάθε εβδομάδα ασυνόδευτοι στη Σουηδία, κάποιοι τραυματισμένοι από ατυχήματα, άλλοι με τα σωματικά και ψυχικά τραύματα που τους άφησαν οι ξυλοδαρμοί και οι βιασμοί από τους διακινητές τους. 

To Παιδικό Μουσείο υποδέχεται τη νέα σχολική χρονιά

Μετά το καλοκαιρινό του διάλειμμα, το Ελληνικό Παιδικό Μουσείο (ΕΠΜ) ανοίγει και πάλι τις πόρτες του για το κοινό με τα αγαπημένα εκθέματά του. Από το Σάββατο 12 Σεπτεμβρίου 2015 συνεχίζεται λοιπόν η υλοποίηση εκπαιδευτικών προγραμμάτων που σχεδιάζονται από το εκπαιδευτικό τμήμα του μουσείου για παιδιά προσχολικής και σχολικής ηλικίας.