Κυριακή 3 Μαΐου 2015

Έλλειψη οργάνωσης και παιδιά με ΔΕΠΥ

Το πρόβλημα: Το παιδί ξεχνάει να φέρει τα σωστά βιβλία, τετράδια και αντικείμενα στο σχολείο ή στο σπίτι. Το θρανίο του, το ντουλάπι του, η τσάντα του και τα τετράδιά του είναι ακατάστατα. Ξεχνάει διορίες και προγραμματισμένες δραστηριότητες. 

Η αιτία: Η νευρολογική διαδικασία που μας κρατάει οργανωμένους ονομάζεται “εκτελεστική λειτουργία”. Είναι η ικανότητα να οργανώνουμε, να θέτουμε προτεραιότητες και να αναλύουμε τα πράγματα προκειμένου να παίρνουμε λογικές αποφάσεις και να δημιουργούμε σωστά σχέδια. Τα παιδιά με ΔΕΠΥ και παρόμοια νευρολογικά προβλήματα έχουν δυσκολίες στην εκτελεστική λειτουργία λόγω των μη φυσιολογικών επιπέδων ντοπαμίνης στο μετωπιαίο λοβό του εγκεφάλου. 

Παιδική χαρά: τι πρέπει να προσέξετε

Γράφει ο Μάνος Σιγανός στο pathfinder

Πρόσφατα ένα παιδί ακρωτηριάσθηκε εξαιτίας μιας ακατάλληλης τσουλήθρας σε παιδική χαρά. Με αφορμή αυτό το δυσάρεστο γεγονός δείτε τι πρέπει να προσέξετε για την ασφάλεια του παιδιού σας.

Μην αφήνετε τα παιδιά να παίζουν χωρίς την επίβλεψη σας. Ιδιαίτερα στην παιδική χαρά χρειάζονται επιτήρηση, καθώς μπορεί να αναρριχηθούν σε ψηλές κατασκευές, να πέσουν από το μονόζυγο ή την τσουλήθρα κτλ.

Το μητρικό γάλα μπορεί να αλλάξει τη συμπεριφορά των μωρών

Σύμφωνα με μια νέα μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Evolution, Medicine and Public Health, η σύσταση του μητρικού γάλακτος περιέχει σάκχαρα που έχουν σχεδιασθεί ειδικά για να τροφοδοτούν βακτήρια του εντέρου που επηρεάζουν τον εγκέφαλο. 

Ποιοι πτυχιούχοι μπορούν να είναι αξιολογητές πιστοποίησης ελληνικής γλώσσας

Ο αριθμός των Αξιολογητών και των Αναπληρωτών Αξιολογητών ορίζεται με κριτήριο την άρτια κάλυψη των αναγκών της εξεταστικής διαδικασίας. Οι Αξιολογητές είναι πτυχιούχοι ελληνικής φιλολογίας ή ιστορικοί ή αρχαιολόγοι. Τα επί πλέον τυπικά και ουσιαστικά προσόντα για τους αξιολογητές, ορίζονται από τις εκάστοτε προσκλήσεις ενδιαφέροντος. Τα παραπάνω αναφέρονται μεταξύ των άλλων σε απόφαση που δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ και αφορά τη διαδικασία Πιστοποίησης της γνώσης της ελληνικής γλώσσας και στοιχείων της ελληνικής ιστορίας και του ελληνικού πολιτισμού υπηκόων τρίτων χωρών, προκειμένου να αποκτήσουν το καθεστώς του επί μακρόν διαμένοντος. 

Πώς να πούμε στο παιδί μας ότι χωρίζουμε;

Ένα εύλογο ερώτημα που τίθεται δυστυχώς πολύ τακτικά στα περισσότερα πλέον σπίτια καθώς δεν είναι λίγα τα ζευγάρια που είτε για τον έναν, είτε για τον άλλο λόγο δεν αντέχουν τη συμβίωση και αποφασίζουν να χωρίσουν. Πως διαλύεται όμως μια οικογένεια όταν στη μέση υπάρχουν παιδιά; Πώς λέμε στα παιδιά μας ότι η μαμά και ο μπαμπάς αποφάσισαν να μην ζουν πλέον μαζί;

Δ. Αθηναίων: Από τη Δευτέρα 18 Μαΐου οι εγγραφές στους παιδικούς σταθμούς

Τη Δευτέρα, 18 Μαΐου ξεκινούν οι καταθέσεις αιτήσεων για τις νέες εγγραφές παιδιών στους Παιδικούς Σταθμούς του Δημοτικού Βρεφοκομείου Αθηνών, για την περίοδο 2015-2016. 

Η προθεσμία υποβολής των αιτήσεων λήγει στις 11 Ιουνίου και θα πρέπει να κατατεθούν στην Κεντρική Υπηρεσία του Δημοτικού Βρεφοκομείου Αθηνών - στη συμβολή των οδών Ρόδου 181 & Σερήνου στα Σεπόλια, στον 4ο όροφο, Αίθουσα Διοικητικού Συμβουλίου - σύμφωνα με αλφαβητικό πίνακα που καταρτίστηκε βάσει επωνύμου. 

«Το παιχνίδι των 72»: Ο εφιάλτης κάθε γονέα

Οι γονείς στη Γαλλία έχουν καταληφθεί από φόβο μετά την εμφάνιση ενός μυστήριου και επικίνδυνου παιχνιδιού που φέρεται να κυκλοφορεί στα κοινωνικά δίκτυα. Κάποιοι έφηβοι φαίνεται πως έχουν εφεύρει ένα παιχνίδι δοκιμασιών όπου ο ένας προκαλεί τον άλλο να εξαφανιστεί από το σπίτι του και να μην έρθει σε επαφή με τους γονείς ή τους φίλους του για 72 ώρες.

Μαθητές της Νάξου κάνουν ταινία το σχολείο των ονείρων τους

Μια ταινία μικρού μήκους γεννημένη από τις ιδέες και τη φαντασία των μαθητών δημιούργησε το Ολοήμερο Δημοτικό Σχολείο Βίβλου Νάξου, λαμβάνοντας μέρος στον 1ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό Δημιουργικής Έκφρασης Δημοτικών Σχολείων του Πανεπιστημίου Κρήτης με θέμα «Ας φανταστούμε το σχολείο των ονείρων μας».

Η ταινία διακρίθηκε ανάμεσα στις τρεις πρώτες θέσεις, ενώ η επίσημη ανακοίνωση θα γίνει στις 9 Μαΐου.

Τα δωρεάν σχολεία στη Μεγάλη Βρετανία και οι εκλογές που πλησιάζουν

Αυτήν την εβδομάδα ταξιδεύουμε στο Ηνωμένο Βασίλειο για να εξετάσουμε τις βασικές πολιτικές και τις μεγαλύτερες προκλήσεις στο εκπαιδευτικό σύστημα, καθώς οι εκλογές πλησιάζουν. Επίσης παρακολουθούμε από κοντά τη συζήτηση μαθητών της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης για την πολιτική.

Η τρισδιάστατη εκτύπωση εμφυτεύματος λαιμού σώζει βρέφη με αναπνευστικές παθήσεις

Οι γιατροί εκτύπωσαν ένα εμφύτευμα, έναν ειδικό εσωτερικό νάρθηκα, κομμένο και ραμμένο στις διαστάσεις του λαιμού κάθε παιδιού, ο οποίος εισήχθη στο σώμα του και αποκατέστησε την ομαλή αναπνευστική λειτουργία.