Τρίτη 28 Απριλίου 2015

Τα παιδιά με αυτισμό επωφελούνται σημαντικά από το μασάζ

Μια ειδική θεραπεία που στηρίζεται στο μασάζ και έχει σχεδιαστεί για παιδιά με αυτισμό μπορεί να μειώσει την βαρύτητα των συμπτωμάτων κατά το 1/3 τους πρώτους 5 μήνες μετά τη διάγνωση, καθιστώντας τη συγκεκριμένη θεραπεία αποτελεσματική πρακτική της πρώιμης παρέμβασης, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε. 

Η θεραπεία αυτή, που αναπτύχθηκε από την Louisa Silva, ιδρύτρια του Qigong Sensory Training Institute στο Όρεγκον και επισκέπτρια καθηγήτρια στο Western Oregon University, βρέθηκε ότι είναι αποτελεσματική για παιδιά με αυτισμό υψηλής και χαμηλής λειτουργικότητας. 

Ανακαλύψτε τα ταλέντα του παιδιού σας

Γράφει η Mυρτώ Aντωνοπούλου στο vita

Τι είδος νοημοσύνης έχει το δικό σας παιδί; Βρείτε τον τύπο του και βοηθήστε το να αναπτύξει τις κλίσεις του.

Οι μαθητές που δεν κάθονται σε θρανία, αλλά στέκονται όρθιοι προσέχουν περισσότερο στο μάθημα

Αν ένας μαθητής δεν κάθεται στο παραδοσιακό θρανίο του, αλλά χρησιμοποιεί ένα ειδικά σχεδιασμένο γραφείο για ορθίους, τότε μπορεί να συγκεντρωθεί και να προσέξει καλύτερα στο μάθημα, σημειώνοντας έτσι καλύτερες σχολικές επιδόσεις. Αυτό είναι το συμπέρασμα μιας νέας αμερικανικής επιστημονικής μελέτης, η οποία εισηγείται τη σταδιακή αντικατάσταση των συμβατικών θρανίων με άλλα που θα έχουν ειδική εργονομία. 

Ο ύπνος στο καρεκλάκι αυτοκινήτου κρύβει κινδύνους

Πολλά μωρά και μικρά παιδιά δυσκολεύονται να κοιμηθούν και μια από τις δημοφιλείς μεθόδους που χρησιμοποιούν οι γονείς είναι να τα πάνε βόλτα με το αυτοκίνητο αφού συνήθως τα παιδιά νανουρίζονται και τελικά κοιμούνται στα καρεκλάκια τους. Επίσης σε περίπτωση ενός ταξιδιού ή πολύωρης παραμονής μέσα στο αυτοκίνητο ένα μωρό ή μικρό παιδί είναι επόμενο να κοιμηθεί στο καρεκλάκι του.

Κίνημα «Χωρίς Παιδιά»

Τον προσεχή Οκτώβριο η πρώτη «Not Mum Summit», µια σύνοδος για γυναίκες χωρίς παιδιά, θα πραγµατοποιηθεί στο Κλίβελαντ. Οχι τυχαία. Στις ΗΠΑ το 18% των γυναικών φτάνουν στα 45 χωρίς να αποκτήσουν παιδιά, ενώ σε έρευνα του 2012 το 22% των γυναικών ηλικίας 40-44 ετών απάντησαν ότι είναι άτεκνες από επιλογή. Εδώ και λίγες εβδοµάδες, ένα νέο βιβλίο µε τίτλο «Selfish, shallow and self-absorbed» («Εγωιστές, ρηχοί και εγωκεντρικοί») ρίχνει νέο λάδι στην αντιπαράθεση που σιγοκαίει ανάµεσα σε γονείς και µη, σχετικά µε το αν τελικά προορισµός του ανθρώπου είναι η διαιώνιση του είδους. Στο ανθολόγιο αυτό της Meghan Daum, 16 συγγραφείς εκθέτουν τους λόγους που τους οδήγησαν στην απόφαση να µην τεκνοποιήσουν. Ποιοι είναι αυτοί; Κάποιοι ποτέ δεν ένιωσαν την ανάγκη να αποκτήσουν ένα παιδί ή δεν αισθάνθηκαν ότι µπορούν να επωµιστούν την ευθύνη του ή, επειδή είχαν πάντα άλλες προτεραιότητες, δεν επιθυµούσαν τη δέσµευση και τον περιορισµό της ελευθερίας τους. Κάποιοι, πολύ απλά, θεώρησαν ότι τα γονίδιά τους δεν είναι τόσο... εξαιρετικά για να πρέπει να διαιωνιστούν! Το φαινόµενο δεν περιορίζεται, όµως, στις ΗΠΑ. Το 2006 µεγάλη αναστάτωση προκλήθηκε στη Γερµανία, όταν στοιχεία έδειξαν ότι είναι παγκοσµίως πρώτη σε αριθµό άτεκνων γυναικών (30%). Ενώ στη Βρετανία µία στις πέντε γυναίκες έως 45 ετών δεν έχουν τεκνοποιήσει.

Τι κρύβει ένα παιχνίδι;

Το Assassin's Creed είναι μια εξαιρετικά δημοφιλής σειρά παιχνιδιών. Κυκλοφόρησε το 2007 και οι ήρωες κινούνται σε διάφορες ιστορικές περιόδους με κύρια αποστολή τους αυτό που λέει το όνομά τους: να δολοφονήσουν.

Η σειρά απευθύνεται σε ηλικίες άνω των 16 για κάποια από τα παιχνίδια και άνω των 18 για τα περισσότερα. Το μέγεθος της επιτυχίας του μετριέται από τις κριτικές (για το στόρι, τα γραφικά κ.λπ.), από τις πωλήσεις, αλλά και από τα παράπλευρα προϊόντα. Ετσι, ακόμα και οι μικρότεροι που δεν έχουν δικαίωμα να παίξουν λόγω ηλικίας (λέμε τώρα ότι οι γονείς τηρούν τους κανόνες), μπορούν να αγοράσουν φιγούρες, τσάντες, μολύβια, φέτος μάλιστα ήταν πολύ της μόδας και οι αποκριάτικες στολές.

Άποψη: Σ. Στρατηγάκης "Η παπαγαλία στο σχολείο"

Όλοι οι Υπουργοί Παιδείας την έχουν αποκηρύξει και κανείς δεν την πολέμησε. Εξαντλήθηκαν όλοι σε εύκολα μεγάλα λόγια. Γιατί, όμως, ταλαιπωρεί ακόμα και τώρα τους μαθητές και τους καθηγητές; Γιατί κανείς δεν έκανε κάτι για να τελειώσουμε με αυτό το θλιβερό φαινόμενο;

Ανάπτυξη όρασης. Νεογέννητο μωρό μέχρι παιδί 6 χρονών

Είναι καλό οι γονείς να γνωρίζουν τα στάδια ανάπτυξης όρασης σε ένα παιδί, ώστε εάν υποπτεύονται ότι το παιδί δεν βλέπει σωστά ή έχει κάποιο πρόβλημα με τα μάτια (προβλήματα όρασης), να συμβουλεύονται εγκαίρως ειδικό.

UNICEF: Σχεδόν ένα εκατομμύριο παιδιά χρειάζονται βοήθεια στο Νεπάλ

Τουλάχιστον 940.000 παιδιά που ζουν σε περιοχές που έχουν πληγεί σοβαρά από τον καταστροφικό σεισμό στο Νεπάλ και έχουν ανάγκη από επείγουσα ανθρωπιστική βοήθεια, ανακοίνωσε η UNICEF.

Ο σεισμός μεγέθους 7,8 βαθμών σημειώθηκε στις 25 Απριλίου και ακολούθησαν δεκάδες μετασεισμοί, οι οποίοι προκάλεσαν τεράστιες καταστροφές σε πολλά μέρη της χώρας και είχαν ως αποτέλεσμα να σκοτωθούν περισσότερα από 3.600 άτομα.