Παρασκευή 9 Οκτωβρίου 2015

Κάτω από τη βάση παίρνουν τα ελληνικά σχολεία: Τα κυλικεία τους είναι τα χειρότερα της Ευρώπης

Το σχολικό περιβάλλον αναδεικνύεται ως βασική μάστιγα της παιδικής παχυσαρκίας καθώς δύο νέες ευρωπαϊκές έρευνες δίνουν βαθμό κάτω από τη βάση στα ελληνικά σχολεία για την προώθηση του υγιεινού τρόπου ζωής.

Αιτίες για την κακή αυτή σχολική επίδοση -και για τα πρωτεία στην παιδική παχυσαρκία- αποτελούν αφενός η διάθεση κυρίως ανθυγιεινών σνακ από τα σχολικά κυλικεία (με τη μαζική καταστρατήγηση του ισχύοντος κανονισμού) και αφετέρου η μη ενσωμάτωση των απαιτούμενων ωρών γυμναστικής -για νου υγιή εν σώματι υγιεί- στο σχολικό πρόγραμμα.

Ακόμα πιο ανησυχητικό είναι το εύρημα ότι η Ελλάδα είναι ουραγός στην Ευρώπη σε ό,τι αφορά τη θρεπτική αξία των μικρογευμάτων που μπορούν να βρουν οι μαθητές στις σχολικές καντίνες, με τα φρούτα και τα λαχανικά (πλυμένα, καθαρισμένα και κομμένα σε μερίδες ή ως σαλάτα) να λάμπουν δια της απουσίας τους, την ώρα που βόρειες χώρες (Λετονία, Λιθουανία και Σλοβενία) μας… βάζουν τα γυαλιά, έχοντάς τα στην πρώτη γραμμή, παρότι δεν φημίζονται για τα οπωροκηπευτικά τους!


«Στην πατρίδα μας μόλις το 4,9% των σχολείων (δημόσια και ιδιωτικά) διαθέτει λαχανικά και γιαούρτι (όχι επιδόρπιο γιαουρτιού) στο κυλικείο, ενώ για τις μερίδες φρούτων το ποσοστό διάθεσης ανέρχεται στο 12% και για τα γλυκίσματα -όπως και για το συσκευασμένο γάλα- ανεβαίνει στο 17,9% των σχολείων» επισημαίνει ο Ευθύμης Καπάνταης, πρόεδρος της Ελληνικής Ιατρικής Εταιρίας Παχυσαρκίας (ΕΙΕΠ) που με τη συνεργασία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας συντόνισε τα ελληνικά παρακλάδια των δύο ερευνών, Cosi και Energy. Σχολιάζοντας το παράδοξο των ευρημάτων, ο κ. Καπάνταης τονίζει πως το 70% των σχολείων της Λιθουανίας προσφέρει γιαούρτι στις καντίνες, το 95% των σλοβενικών σχολείων προσφέρει φρέσκα φρούτα (!) και το επίσης 95% των σχολείων της Νορβηγίας και της Πορτογαλίας προσφέρει γάλα.

Έπειτα από αυτές τις διαπιστώσεις δεν είναι να απορεί κανείς που τα Ελληνόπουλα στέφονται «πρωταθλητές» Ευρώπης στην παχυσαρκία, με το 32,8% των μαθητών ηλικίας από 6 έως 10 ετών να είναι υπέρβαροι και το 11,2% παχύσαρκοι! Ωστόσο τα ελληνικά σχολεία δεν υστερούν μόνο στην επιλογή των μικρογευμάτων που διατίθενται από τα κυλικεία τους.

Μεγάλο «αγκάθι» αποτελούν και οι ελλιπείς ώρες γυμναστικής που, παρ’ ότι στο πρόγραμμα του υπουργείου Παιδείας προβλέπεται να είναι τουλάχιστον τρεις εβδομαδιαίως, στην πράξη -λόγω μη ύπαρξης γυμναστή σε δημόσια σχολεία- συρρικνώνονται σε μία ώρα την εβδομάδα, με συνέπεια μόλις το 42% των δημόσιων σχολείων να προάγουν την άσκηση ως υγιεινό τρόπο ζωής. «Τα παιδιά πρέπει να έχουν μία ώρα σωματικής δραστηριότητας τουλάχιστον την ημέρα, όχι την εβδομάδα, για να αποφύγουν τον κίνδυνο της παχυσαρκίας» υπογραμμίζει εκ μέρους της ΕΙΕΠ η κ. Καραβανάκη-Καρανάσιου.

Σημειώνεται πως στη σωματική δραστηριότητα η «ψαλίδα» είναι μεγάλη ανάμεσα στα δημόσια και τα ιδιωτικά σχολεία, με τα τελευταία να ενσωματώνουν περισσότερες ώρες γυμναστικής και πολλά σπορ στο πρόγραμμά τους. Για την αντιμετώπιση αυτών των προβλημάτων, που ευνοούν τον δυσμενή ρόλο του σχολικού περιβάλλοντος στη μάστιγα της παιδικής παχυσαρκίας, έχει σχεδιαστεί το πρόγραμμα παρέμβασης «Μέτρο, ποικιλία, κίνηση, ευεξία» το οποίο υλοποιείται από το «Βιωματικό Σχολείο» και έχουν ήδη συμμετάσχει σε αυτό 90.000 μαθητές δημοτικού (από το 2007 έως το 2014) λαμβάνοντας τα σωστά μηνύματα για τη διατροφή και την άσκηση.

Η αλήθεια μέσα από αριθμούς

44% των μαθητών δημοτικού στην Ελλάδα είναι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι.

5% των σχολείων διαθέτει φρέσκα λαχανικά στο κυλικείο με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο να ξεπερνά το 38%.

5% των σχολείων διαθέτουν γιαούρτι στο κυλικείο, με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο να αγγίζει το 42%.

18% των κυλικείων διαθέτουν γάλα με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο να αγγίζει το 58%. Το υψηλότερο ποσοστό (70%) το κατέχει η Λιθουανία.

18% των σχολείων διαθέτουν γλυκίσματα στο κυλικείο.

12% των κυλικείων διαθέτουν φρέσκα φρούτα με το υψηλότερο ποσοστό (95%) να το κατέχει η Σλοβενία.

42% των δημόσιων ελληνικών σχολείων προωθούν την άσκηση ως υγιεινό τρόπο ζωής.

Πηγή: koolnews

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου