Σάββατο 10 Οκτωβρίου 2015

Γευστική περιήγηση σε διαφορετικά είδη τροφίμων και αρωμάτων από 500 μαθητές

Μια γευστική περιήγηση σε διαφορετικά είδη τροφίμων, προϊόντων της γης και αρωμάτων θα κάνουν την ερχόμενη εβδομάδα πεντακόσιοι μαθητές Δημοτικού, Γυμνασίου και Λυκείου, στο πλαίσιο της «εβδομάδας γεύσεων», που διοργανώνει το Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης, για πρώτη φορά στην πόλη.

Η διοργάνωση είναι στην ουσία η μεταφορά στην Ελλάδα του ομώνυμου θεσμού που ξεκίνησε το 1990 στη Γαλλία (La Semaine du gout) με σκοπό να εκπαιδεύσει μαθητές σε γεύσεις της τοπικής γαστρονομίας, αλλά και να τους παρουσιάσει την εναλλαγή των εποχικών διατροφικών κύκλων και να τους προτρέψει να εκτιμούν κάθε φορά το περιεχόμενο του πιάτου τους.

Από τις 12 μέχρι και τις 16 Οκτωβρίου, οι Έλληνες μαθητές αυτή τη φορά θα συμμετέχουν σε εργαστήρια τσαγιού (με σκοπό την αναγνώριση των αρωμάτων των διαφορετικών βοτάνων και των συνδυασμών τους με φρούτα και άνθη), σε δράσεις ζωγραφικής (για τη διεύρυνση του λεξιλογίου φρούτων και λαχανικών), σε θεατρικό εργαστήριο (για την ταυτοποίηση της διαδρομής ενός προϊόντος από το χωράφι στο ράφι των καταστημάτων) αλλά και σε εργαστήριο για το κρασί (προκειμένου να γνωρίσουν το επάγγελμα του οινοποιού και να συμμετέχουν σε δράσεις γευσιγνωσίας αμπελουργικών προϊόντων).

Παράλληλα, τα παιδιά θα παίξουν ένα μεγάλο επιτραπέζιο παιχνίδι, μέσα από το οποίο θα εξασκηθούν στην αναγνώριση διαφορετικών ειδών τροφίμων και στον βασικό διαχωρισμό των γεύσεων.

Τα παραπάνω θα γίνονται καθημερινά, από τις 9.30 μέχρι τις 11 το πρωί, στις αίθουσες του Γαλλικού Ινστιτούτου Θεσσαλονίκης και θα ακολουθεί η προβολή των ταινιών «Ο Ρατατούης» και «Le Chocolat».

Παρουσιάζοντας τις δράσεις της «Εβδομάδας Γεύσεων» η υπεύθυνη εκπαιδευτικής συνεργασίας του Γαλλικού Ινστιτούτου Άννα Καζό, χαρακτήρισε ιδιαίτερα μεγάλη και ενθαρρυντική την ανταπόκριση που υπήρξε από την πλευρά της εκπαίδευσης για τη συμμετοχή των σχολείων και ανέφερε χαρακτηριστικά ότι μέσα σε τρεις μέρες υπήρξαν πεντακόσιες αιτήσεις για την εγγραφή παιδιών στα εργαστήρια.

Σχολίασε, όμως, ότι το ενδιαφέρον αυτό παρακίνησε τους διοργανωτές να εμπλέξουν στο όλο εγχείρημα και τους εστιάτορες, κάποιοι από τους οποίους θα προσφέρουν για μία εβδομάδα γαλλικό μενού στους πελάτες τους. Έτσι το εστιατόριο του ξενοδοχείου Grand Hotel Palace στη Θεσσαλονίκη και το εστιατόριο «Καλύβα» στην Έδεσσα θα καλωσορίζουν τον κόσμο με γεύσεις όπως η κις λορέν, το μοσχαράκι μπουργκινιόν και τα γνωστά μακαρόν. Συνεργάτες στην όλη προσπάθεια είναι επίσης ο «Δρόμος του Τσαγιού» και το «Κτήμα Λίγας».

Ανάλογες δράσεις θα γίνουν το επόμενο χρονικό διάστημα και σε άλλες πόλεις όπως η Λάρισα και οι Σέρρες.

Πηγή: matrix24

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου