Δευτέρα 31 Αυγούστου 2015

Μάθετε στο παιδί σας με αυτισμό να κάνει ποδήλατο.

Πολλά παιδιά με αυτισμό έχουν δυσκολίες στην τοποθέτησή τους στο χώρο και στην ισορροπία. Για αυτο και δυσκολεύονται αρκετά να μάθουν να κάνουν ποδήλατο. Ωστόσο, αν κάνετε τα σωστά βήματα στη σωστή σειρά, μπορείτε να τα βοηθήσετε να γίνουν καλοί ποδηλάτες. 

1. Διδάξτε αρχικά στο παιδί ισορροπία: Στα παιδιά χωρίς αυτισμό στην αρχή τους δίνουμε ποδήλατο με βοηθητικές ρόδες και μετά από λίγο τις αφαιρούμε. Δηλαδή αρχικά τα μαθαίνουμε να κάνουν πεντάλ και στη συνέχεια τα διδάσκουμε ισορροπία. Αυτή η εξίσωση πρέπει να αντιστραφεί στα παιδιά με αυτισμό. Το μεγαλύτερο εμπόδιο είναι η ισορροπία. Άρα εκεί πρέπει να εστιάσετε αρχικά. Πάρτε στο παιδί ένα ποδήλατο ισορροπίας. Τα ποδήλατα αυτά δεν έχουν πεντάλ και επομένως το παιδί ακουμπάει τα πόδια του στο έδαφος και περπατάει με το ποδήλατο ανάμεσα στα πόδια του. Αυτό του διδάσκει πώς να ισορροπεί ενώ κάθεται στο ποδήλατο και παράλληλα το κάνει να αισθάνεται άνετα με αυτό το «μαραφέτι» με τις δύο ρόδες. 

2. Στη συνέχεια διδάξτε του να κάνει πεντάλ: Μόλις το παιδί σας είναι τελείως άνετο με το ποδήλατο ισορροπίας, δώστε του ένα ποδήλατο με πεντάλ (κοινό ποδήλατο). Το πρώτο στάδιο (με το ποδήλατο ισορροπίας) μπορεί να διαρκέσει μεγάλο χρονικό διάστημα. Μην βιάζεστε. Στο κοινό ποδήλατο μπορείτε να έχετε βοηθητικές ρόδες, αλλά όχι για πολύ, αφού θέλουμε να ισορροπεί μόνο του και να εφαρμόσει ό,τι έμαθε στο προηγούμενο στάδιο με το ποδήλατο ισορροπίας. 

3. Σταδιακά προχωρήστε στο κατάλληλο ποδήλατο: Μόλις είστε σίγουροι ότι το παιδί σας είναι έτοιμο να μάθει (και να πέσει) σε ένα κοινό ποδήλατο, αγοράστε του ένα.Φροντίστε να το διαλέξει μόνο του και σιγουρευτείτε ότι του ταιριάζει και του είναι άνετο. Ζητήστε από το παιδί να δοκιμάσει το ποδήλατο πριν το πάρετε : πείτε του να καθίσει επάνω του και να προσπαθήσει να ισορροπήσει (χωρίς να κάνει πεντάλ). 

4. Αφήστε το να επιλέξετε τον εξοπλισμό του: Μαζί με το ποδήλατο ζητήστε από το παιδί σας να επιλέξει το δικό του εξοπλισμό : κράνος, επιγονατίδες και γενικάό, τι χρειάζεται για να νιώσει άνετα. Έτσι, θα αρχίσει να χρησιμοποιεί το ποδήλατό του χωρίς φόβο, στοιχείο πολύ σημαντικό. 

5. Επιλέξτε ένα σωστό μέρος για μάθημα: Βρείτε μια περιοχή που δεν έχει πάρα πολλούς περισπασμούς. Το έδαφος πρέπει να είναι σταθερό, αλλά όχι πάρα πολύ τραχύ ή σκληρό, έτσι ώστε το παιδί να μπορεί να πέσει χωρίς να χτυπήσει σοβαρά. 

6. Δώστε στο παιδί σας χρόνο για να μάθει: Το παιδί σας θα χρειαστεί πολύ χρόνο για να μάθει τελικά να κάνει ποδήλατο. Να είστε υπομονετικοί και ενθαρρυντικοί.

7. Ενθαρρύνετε, αλλά μην πιέζετε : Μπορεί όλα να τα κάνετε σωστά, αλλά το παιδί να μην μπορεί να μάθει να κάνει ποδήλατο. Αν το παιδί σας θέλει να σταματήσει τις προσπάθειες, μην το πιέζετε. Ενθαρρύνετέ το πότε πότε, αλλά μην επιμένετε. Το ποδήλατο πρέπει να είναι μια διασκεδαστική δραστηριότητα. Αν το παιδί σας δεν την εκλαμβάνει σαν διασκέδαση, τότε είναι καλύτερα να κάνει κάτι άλλο που θα το ευχαριστεί στον ελεύθερο χρόνο του.

Κάντε ό,τι καλύτερο μπορείτε για το παιδί σας. Είτε μάθει να κάνει ποδήλατο είτε όχι, θα έχετε μοιραστεί μερικές πολύ όμορφες στιγμές μαζί του!

Απόδοση του άρθρου Teaching Your Autistic Child To Ride a Bike

Ιωάννα Αγγέλου
Ειδική Παιδαγωγός- Νηπιαγωγός

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου