Πέμπτη 5 Μαρτίου 2015

Βιβλιοπαρουσίαση: “Mad Isn’t Bad”

Σε μία από τις βόλτες μας σε εκπαιδευτικά ιστολόγια του εξωτερικού, είδαμε να προτείνουν 2-3 συνάδελφοι το βιβλίο “Mad Isn’t Bad” (σε ελεύθερη απόδοση: «Δεν είναι κακό να θυμώνεις»).

Το βιβλίο “Mad Isn’t Bad” σε κείμενο της Mickaelene Mundy και εικονογράφηση του R.W. Alley είναι, όπως μπορεί κανείς να καταλάβει και από τον τίτλο, ένα παιδικό βιβλίο για τον θυμό, ένα συναίσθημα γνωστό σε όλους. 

Τα παιδιά από πολύ μικρά μαθαίνουν να μη δείχνουν το θυμό τους ή ακόμη και ότι ο θυμός δεν είναι καλό συναίσθημα. Η συγγραφέας του βιβλίου υποστηρίζει ότι δεν είναι κακό να είναι κανείς θυμωμένος. Ο θυμός του καθενός όμως μπορεί να οδηγήσει σε καλά ή κακά αποτελέσματα για αυτούς και το περιβάλλον τους. 

Τα παιδιά όταν είναι θυμωμένα ίσως να αισθάνονται ότι δεν έχουν άλλη επιλογή από τη σύγκρουση. Το βιβλίο αυτό εξερευνά τις σκέψεις και τις επιλογές του θυμωμένου παιδιού, καθώς και τον τρόπο να διοχετεύσει αυτό του το συναίσθημα του σε κάτι που θα αποφέρει θετικά αποτελέσματα: «Δεν είναι κακό να θυμώνεις», «Ίσως είναι και καλό να θυμώνεις», «Τι σε θυμώνει», «Τι αισθάνεσαι όταν θυμώνεις», «Γιατί πρέπει να εξωτερικεύσεις το θυμό σου», «Μπορείς να ΕΠΙΛΕΞΕΙΣ τι θα κάνεις», «Όταν είσαι θυμωμένος, ΠΕΣ ΤΟ!», «Καλοί τρόποι να εξωτερικεύσεις το θυμό σου», «Όχι και τόσο καλοί τρόποι να εξωτερικεύσεις το θυμό σου», «Και άλλοι τρόποι για να χειριστείς καλά το θυμό σου», «Ζήτα βοήθεια από ενήλικες που ενδιαφέρονται», «Θυμωμένοι με το Θεό» (να σημειωθεί ότι πρόκειται για ένα από τα χαρακτηριζόμενα «χριστιανικά βιβλία»), «Όταν κάποιος είναι θυμωμένος μαζί ΣΟΥ», «Πώς συγχωρείς τους άλλους και τον εαυτό σου». Η συγγραφέας κατορθώνει σε ένα σύντομο και πυκνό κείμενο να περάσει το μήνυμά της.

Το βιβλίο περιλαμβάνει πλούσια εικονογράφηση με πρωταγωνιστές... ξωτικά. Τα ξωτικόπαιδα έρχονται αντιμέτωπα με καταστάσεις που προκαλούν θυμό. Παραστατικές εικόνες, καθαρά και έντονα περιγράμματα, χρώματα που γεμίζουν το μάτι χωρίς να κουράζουν, λεπτομερείς απεικονίσεις και ξεκάθαρες ξωτικομουρίτσες που αποτυπώνουν με ακρίβεια τα συναισθήματα και συμπληρώνουν το κείμενο. Άλλωστε, ο εικονογράφος του βιβλίου είναι πολυβραβευμένος και γνωστός από το πρόσφατα μεταφερμένο στη μεγάλη οθόνη “Paddington”

Απευθύνεται σε παιδιά 6-11 ετών, συνεπώς μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε αρκετά νωρίς και σε παιδιά που μαθαίνουν αγγλικά σαν ξένη γλώσσα. 

Το βιβλίο ανήκει στη σειρά “Elf-help Books for Kids”, που εκδίδονται από το “One Caring Place”, τμήμα του εκδοτικού οίκου Abbey Press Trade Books. Το πρώτο βιβλίο της σειράς έκανε την εμφάνισή του το 1987 και απευθυνόταν σε ενήλικες (υπάρχει και η αντίστοιχη σειρά ενηλίκων), ενώ η παιδική σειρά ξεκίνησε το 1998. 

Το συγκεκριμένο βιβλίο πρωτοεκδόθηκε το 1999, αλλά μην σας φοβίζει η ημερομηνία. Παραμένει επίκαιρο μέχρι και σήμερα, τόσο από άποψη θεματολογίας όσο και από τον τρόπο που είναι δοσμένο συγγραφικά και εικονογραφημένα.

Απόσπασμα 

“Anger can make you feel like you’re going to 
explode. Your face feels hot, you breathe faster, 
and your heart beats faster. Your hands want 
to grab, hit, or throw something, and your feet 
want to kick or run. Your voice wants to yell 
or cry.

Anger gives you energy. Try to think of some 
safe ways to use that energy without hurting 
yourself, others, or other people’s things.

Ευλαμπία Αγγέλου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου