Παρασκευή 6 Μαρτίου 2015

Νέα Υόρκη: Επίσημες αργίες στα σχολεία οι μεγαλύτερες μουσουλμανικές εορτές

Τα δημόσια σχολεία στην πόλη της Νέας Υόρκης θα παραμένουν κλειστά δύο επιπλέον ημέρες κάθε χρόνο για τις μεγαλύτερες μουσουλμανικές εορτές, ανακοίνωσε την Τετάρτη ο δήμαρχος Μπιλ ντε Μπλάζιο.

Την 24η Σεπτεμβρίου τα δημόσια σχολεία της Νέας Υόρκης, όπου φοιτούν 1,1 εκατομμύριο μαθητές, θα παραμείνουν κλειστά για την Έιντ αλ Άντχα, τη γιορτή της θυσίας. 

Από το καλοκαίρι του 2016 θα κλείνουν επίσης και με την ευκαιρία της Έιντ αλ Φιτρ, της γιορτής που σηματοδοτεί το τέλος του Ραμαζανιού, διευκρίνισε ο ντε Μπλάζιο, τηρώντας μια από τις προεκλογικές του δεσμεύσεις.

Τα σχολεία της πόλης ήδη κλείνουν με την ευκαιρία πολλών χριστιανικών και εβραϊκών γιορτών.

«Είναι μία λογική αλλαγή και μια [αλλαγή] που αναγνωρίζει την αυξανόμενη μουσουλμανική μας κοινότητα και τιμά τη συνεισφορά της στην πόλη» επισήμανε ο δήμαρχος στην ανακοίνωσή του.

Πριν θεσμοθετηθούν ως επίσημες αργίες για τα σχολεία, οι μουσουλμάνοι μαθητές μπορούσαν να απουσιάζουν δικαιολογημένα από τα μαθήματά τους στις γιορτές αυτές, όμως έχαναν τυχόν εξετάσεις ή εργαστήρια.

«Είχαμε δεσμευθεί απέναντι στις οικογένειες να αλλάξουμε το σχολικό ημερολόγιο ώστε να αντανακλά τη δύναμη και τη διαφορετικότητα της πόλης μας. Εκατοντάδες χιλιάδες οικογένειες μουσουλμάνων πλέον δεν θα χρειάζεται να επιλέξουν μεταξύ του σεβασμού των πιο ιερών ημερών του ημερολογίου τους και του να στείλουν τα παιδιά τους στο σχολείο», σημείωσε ο ντε Μπλάζιο.

Τα παιδιά μουσουλμάνων αποτελούν, σύμφωνα με τις αρχές, λίγο λιγότερο από το 10% των μαθητών των δημόσιων σχολείων της Νέας Υόρκης.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Reuters/Γαλλικό
Πηγή: in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου