Παρασκευή 27 Φεβρουαρίου 2015

«Πώς να χορέψεις στο Οχάιο»: ένα ντοκιμαντέρ για τον αυτισμό.

Ένα νέο φιλμ του HBO ακολουθεί μια ομάδα νεαρών ατόμων με αναπτυξιακές αναπηρίες καθώς περνούν μήνες προετοιμάζοντας τους εαυτούς τους για να ξεπεράσουν τις κοινωνικές ανησυχίες τους γύρω από το χορό του γυμνασίου τους. 

Το ντοκιμαντέρ «Πώς να χορέψεις στο Οχάιο» θα κάνει το ντεμπούτο του στην καλωδιακή τηλεόραση αργότερα αυτό το έτος μετά την παγκόσμια πρεμιέρα του στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Sundance στις 25 Ιανουαρίου. 

Η 88λεπτη ταινία ακολουθεί μια ομάδα εφήβων και νεαρών ενηλίκων με αυτισμό στο Columbus του Οχάιο καθώς περνούν 12 εβδομάδες εξασκώντας τις κοινωνικές τους δεξιότητες με τη βοήθεια ενός ψυχολόγου. Στην πορεία, τα άτομα μαθαίνουν να ξεπερνούν τους φόβους τους, καθώς διαλέγουν φορέματα και προσπαθούν να κατανοήσουν τη σιωπηλή εθιμοτυπία του χορού. 

«Πρόκειται για μια ταινία που δεν απευθύνεται μόνο σε όσους έχουν κάποια σχέση με τον αυτισμό, αλλά και σε όλους ενδιαφέρονται για την εμπειρία της ενηλικίωσης» αναφέρει η σκηνοθέτης Alexandra Shira. Οι υπεύθυνοι του HBO δήλωσαν ότι περιμένουν να προβληθεί το ντοκιμαντέρ το φθινόπωρο.

Μερικά στοιχεία για την ταινία:

«Το πρώτο φιλί, ο πρώτος χορός. Αυτή είναι η τελετουργία της αμερικάνικης νεολαίας που υπόσχεται μαγεία, ρομαντισμό και πέρασμα στην ενήλικη ζωή. Για τα παιδιά από όλα τα κοινωνικά στρώματα, αυτά τα πρώτα βήματα προς την οικειότητα είναι ταυτόχρονα συναρπαστικά και τρομαχτικά. Μερικοί έφηβοι και νεαροί ενήλικες στο φάσμα του αυτισμού παραλύουν μπροστά σε αυτή τη μετάβαση. Στο Columbus του Οχάιο, μια ομάδα νεαρών ατόμων με αναπτυξιακές δυσκολίες προετοιμάζεται για μια εικονική εκδήλωση- μια πρόβα για τον επίσημο χορό. 

Περνούν 12 εβδομάδες εξασκώντας τις κοινωνικές τους δεξιότητες καθώς προετοιμάζονται για το μεγάλο γεγονός που θα φιλοξενηθεί σε τοπική ντίσκο. Δουλεύοντας με έναν έμπιστο ψυχολόγο τους φόβους και το κοινωνικό τους άγχος βήμα- βήμα διαλέγοντας ημερομηνίες, φορέματα και τελικά το βασιλιά και τη βασίλισσα της βραδιάς. Η ταινία «How to dance in Ohio» είναι μια ιστορία για την ανάγκη να μεγαλώνεις, να συνδέεσαι με άλλους, να ανήκεις σε μια ομάδα, δοσμένη με μοναδικό τρόπο από μια ομάδα νεαρών ατόμων που δίνουν έναν τεράστιο αγώνα για την κοινωνική τους επιβίωση. 

Στην ταινία έχουμε την ευκαιρία να γνωρίσουμε τρία κορίτσια κατά τη μετάβασή τους στην ενήλικη ζωή. Η ταινία μάς μεταφέρει στις ομαδικές θεραπευτικές συνεδρίες τους, μας δείχνει την σχέση με την οικογένειά τους, μας αποκαλύπτει τις σκέψεις τους καθώς παλεύουν να κατανοήσουν και να περιηγηθούν στους κοινωνικούς κανόνες που περιβάλλουν το χορό και το πρώτο ραντεβού. 

Μέσα από τις ιστορίες τους, αλλά και μέσα από την ύπαρξη και άλλων νεαρών αντρών και γυναικών που ανττιμετωπίζουν παρόμοια θέματα, αυτά τα κορίτσια μας αποκαλύπτουν την σκληρή δουλειά που πρέπει να καταβάλλουν, την επιμονή και αντοχή που πρέπει να δείχνουν τα άτομα αυτά προκειμένου να ανήκουν στη σύγχρονη κοινωνία, αντιμετωπίζοντας τις τρομερές προκλήσεις που πηγάζουν από το γεγονός ότι είναι διαφορετικά. 

Διασκεδαστικό, αστείο και συγκινητικό το «Πως να χορέψεις στο Οχάιο» μας προκαλεί να αμφισβητήσουμε και να γιορτάσουμε την πορεία προς την ανθρώπινη επαφή και να επανεξετάσουμε τον ορισμό του φυσιολογικού.»

Απόδοση του άρθρου HBO To Air Autism Documentary της Michelle Diament

Ιωάννα Αγγέλου
Ειδική Παιδαγωγός

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου