Πέμπτη 6 Νοεμβρίου 2014

Τι θα άλλαζες στο σώμα σου;

Δεν υπάρχει η τελειότητα. Ακόμη και άνθρωποι με αψεγάδιαστο πρόσωπο, ή ιδανικό σώμα- στα μάτια των άλλων- ενδόμυχα εύχονται να άλλαζαν κάτι επάνω τους. Μήπως όμως θα έπρεπε να πάρουν ένα μάθημα από τα παιδιά; 

Παιδικό βιβλίο σε σύστημα Braille μετέτρεψε το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, στη μάχη για την πρόληψη της σεξουαλικής κακοποίησης των παιδιών

Παιδικό βιβλίο σε σύστημα Braille (πηγή)
Ένα ακόμη απτό δείγμα της ενεργούς συμβολής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας στην εκστρατεία του Συμβουλίου της Ευρώπης για την καταπολέμηση της σεξουαλικής κακοποίησης των παιδιών, η οποία αγγίζει το 20% πανευρωπαϊκά και το 16% στη χώρα μας, δόθηκε κατά τη διάρκεια ενημερωτικής ημερίδας που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 3 Νοεμβρίου στο Ίδρυμα.

Άποψη: Λ.Παπαδημητρίου "Kάν’ το όπως ο Στιβ Τζομπς"

Δεν περίμενα ότι ο Στιβ Τζομπς θα ήταν ένας low-tech μπαμπάς. Το διάβασα προ ημερών στους «New York Times» σε ένα άρθρο του συντάκτη τεχνολογίας Νικ Μπίλτον, ο οποίος κατέθεσε την προσωπική του μαρτυρία. «Τα παιδιά σας, φαντάζομαι, θα λατρεύουν το iPad...» είχε πει το 2010 στον ιδρυτή της Apple, λιγότερο από ενδιαφέρον και περισσότερο για να «ζεστάνει» μια χλιαρή ατμόσφαιρα (ο Τζομπς μόλις τον είχε περιαδράξει με αφορμή ένα άρθρο του στο οποίο επέκρινε την παρθενική ταμπλέτα της εταιρείας για ένα κατασκευαστικό ελάττωμα). H απάντηση τον κατακεραύνωσε· η φαντασίωση ενός ψηφιακού άντρου (με ταβάνια και δάπεδα γιγάντιες οθόνες αφής και τα παιδιά να τρώνε για πρωινό φρυγανισμένες φέτες με gigabytes και φιστικοβούτυρο) έσκασε με ένα ηχηρό «φλοπ». «Δεν το έχουν χρησιμοποιήσει ακόμη» είπε ο Τζομπς. «Γενικά έχουμε περιορισμούς στον χρόνο που τα παιδιά χρησιμοποιούν την τεχνολογία μέσα στο σπίτι».

Hope for Hair: Ελπίδα ζωής για τα παιδιά που υποβάλλονται σε χημειοθεραπεία

Η ενίσχυση του εθελοντισμού, κυρίως στις δύσκολες εποχές που ζούμε, έχει ιδιαίτερη σημασία για όλους εμάς όταν μπορούμε να βοηθήσουμε τα μικρά παιδιά που ασθενούν να αισθανθούν όμορφα και αυτό με τρόπο απλό και εύκολο. Σε πολλές περιπτώσεις οι γονείς δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να ανταποκριθούν σε αυτή την επιλογή. 

Τι λένε τα παιδιά για την κρίση και πώς την αντιμετωπίζουν

Τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβάνονται την οικονομία και την επίδρασή της στην κοινωνία από τα πρώτα χρόνια του σχολείου κατέγραψε επί μία δεκαετία το πρόγραμμα Οικονομικής Εκπαίδευσης «Οικονομία: γνώση με αξία!» της Citi που υλοποιήθηκε σε δημοτικά σχολεία, σε συνεργασία με το Ελληνικό Παιδικό Μουσείο τη δεκαετία 2004-2014.

Ο αγώνας ενός διευθυντή να βρεθούν πόροι για το κολατσιό των μαθητών

Το πρώτο δημοσίευμα ήταν στις 27 Οκτωβρίου του 2012. Τότε, στην «Κ» είχαμε γράψει για τη συγκινητική προσπάθεια του διευθυντή του ΕΕΕΕΚ Πειραιά, ενός γυμνασίου για παιδιά με νοητική στέρηση (από οικογένειες με έντονα οικονομικά προβλήματα), να εξασφαλίσει το κολατσιό των μαθητών του. Η κοινότητα είχε ανταποκριθεί, μέσα και από την κινητοποίηση του «Μπορούμε», άλλος είχε προσφέρει το ψωμί, άλλος το τυρί και τη γαλοπούλα, άλλος το γάλα: η χρονιά είχε βγει. Το δεύτερο δημοσίευμα ήταν στις 17 Οκτωβρίου του 2013. Λόγω κρίσης, κάποιες από τις εταιρείες που βοηθούσαν το σχολείο με πρώτες ύλες απέσυραν τη στήριξη και ο διευθυντής είχε ξεκινήσει νέο αγώνα. Και πάλι η δημοσιότητα είχε βοηθήσει, πολλές εταιρείες αλλά και ιδιώτες είχαν ευαισθητοποιηθεί.

«Kάγκουρας», «μπαχαλάκιας», «μπουζουκλερί»: τα λήμματα του νέου λεξικού της Ακαδημίας Αθηνών

Τρία εκατομμύρια λέξεις-ψηφίδες, 75.000 λήμματα και 103 γνωστικοί τομείς συνθέτουν τις 1.819 σελίδες του νέου λεξικού της Νεοελληνικής Γλώσσας, το οποίο παραδίδει σε ερευνητές και κοινό η Ακαδημία Αθηνών. 

Ασφαλείς μπαταρίες για τα παιδιά

Ερευνητές στις ΗΠΑ κατασκεύασαν τις πρώτες ασφαλείς στρογγυλές μπαταρίες για τα παιδιά, οι οποίες διαθέτουν μια ειδική εξωτερική επικάλυψη, που αποτρέπει την παραμικρή βλάβη στον οργανισμό ενός παιδιού, ακόμη και αν καταπιεί τη μπαταρία.

Σχολικές Βιβλιοθήκες: Προτεραιότητα η συμπλήρωση του ωραρίου

Εγκύκλιο για τη λειτουργία των 757 βιβλιοθηκών ΕΠΕΑΕΚ σε Γυμνάσια, Λύκεια και ΕΠΑΛ απέστειλε το Υπουργείο Παιδείας προς τις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης όλης της χώρας. Σύμφωνα με το έγγραφο που έχει αναρτήσει η ΔΔΕ Φλώρινας καλούνται οι προϊστάμενοι των ΔΔΕ εφόσον υπάρχουν εκπαιδευτικοί στη διάθεση να τους διαθέσουν στις Σχολικές Βιβλιοθήκες.

Πρόσκληση σε Συνέδριο για την Ενδυνάμωση των Ατόμων με Ψυχική Αναπηρία

H Ε.Σ.Α.μεΑ. στο πλαίσιο του Έργου «ΕΝΔΥΝΑΜΩΣΗ ΤΗΣ ΣΥΛΛΟΓΙΚΗΣ ΕΚΦΡΑΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΣΥΝΗΓΟΡΙΑΣ ΤΩΝ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΨΥΧΙΚΗ ΑΝΑΠΗΡΙΑ», Ε.Π. «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού», διοργανώνει Συνέδριο με θέμα «Ενδυνάμωση των Ατόμων Ψυχική Αναπηρία: Αυτό-εκπροσώπηση και Αυτό-συνηγορία».

Το Συνέδριο θα διεξαχθεί στις 14 Νοεμβρίου 2014 στην Αθήνα στο ξενοδοχείο ΤΙΤΑΝΙΑ (10ος όροφος).

Βρεφικό "παιχνίδι" ποστάρει φωτογραφίες των μωρών αυτόματα στα social media

Προκειμένου να ευαισθητοποιήσει τους γονείς να μην ποστάρουν φωτογραφίες των νεογέννητων και των βρεφών τους στα social media, η ολλανδή designer Laura Cοrnet σχεδίασε ένα βρεφικό παιχνίδι που στο άγγιγμα του μωρού, έστελνε αυτόματα 'selfies' στο Facebook και το Twitter των γονιών του, σύμφωνα με δημοσίευμα του CNN.