Δευτέρα 29 Σεπτεμβρίου 2014

5 Τρόποι για να ενθαρρύνουμε το ανεξάρτητο παιχνίδι

Καθώς ο χειμώνας προχωράει, ο καιρός μάς αναγκάζει όλο και πιο συχνά να κρατάμε τα παιδιά μέσα στο σπίτι. Αν και έχουμε δουλειές, πρέπει να φροντίσουμε να περάσουν καλά. Πώς μπορούμε να τα καταφέρουμε; Κάποιοι καταφεύγουν στην ηλεκτρονική babysitter= τηλεόραση, DVD, ηλεκτρονικό. Αν και τα τρία παραπάνω όταν δίνονται με μέτρο δεν είναι καταστροφικά για τα παιδιά, δυστυχώς δεν δίνουν αρκετά ερεθίσματα στον εγκέφαλο, δεν ενθαρρύνουν το ανεξάρτητο παιχνίδι και τη μάθηση.

Πύργος της Βαβέλ τα ελληνικά σχολεία: Η δύσκολη ζωή των αλλοδαπών μαθητών

Συνολικά 1 στους 10 μαθητές και μαθήτριες των ελληνικών σχολείων είναι παιδιά αλλοδαπών, ωστόσο λόγω γλώσσας και συνθηκών διαβίωσης αντιμετωπίζουν σημαντικές μαθησιακές δυσκολίες και προβλήματα.

Πρωτάκια όλων των χωρών ενωθείτε

Μπορεί κάτω από την ποδιά σου να φοράς μαγιό ή μπορεί να φοράς το χοντρό σου παλτό πάνω από την ποδιά σου. Μπορεί να μη φοράς και καθόλου ποδιά. Το κολατσιό σου μπορεί να είναι σάντουιτς με μοτσαρέλα και προσούτο ή μπορεί να είναι νουντλς με κάρυ. Καμία σημασία δεν έχει! Αν είσαι «πρωτάκι», σε όποιο μέρος του κόσμου κι αν βρίσκεσαι, μια κάποια συγκεκριμένη μέρα του χρόνου, σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της Γης θα βρεθείς ν’ αφήνεις δειλά-δειλά το χέρι της μαμάς και του μπαμπά σου και να περνάς μία μεγάλη πόρτα πίσω από την οποία, ό,τι κι αν σου έχουν πει, δεν ξέρεις καθόλου τι ακριβώς συμβαίνει. Γι’ αυτό και γράφω σ’ εσένα, πρωτάκι, επειδή η γνώση μπορεί να είναι αξία οικουμενική και πανανθρώπινη, αλλά η προσέγγισή της διαφέρει απ’ τη μία άκρη αυτού του κόσμου ως την άλλη. Άκου λοιπόν πώς έχουν τα πράγματα σε άλλες χώρες… 

Άποψη: Είναι η εκπαίδευση χωρίς δασκάλους το μέλλον της εκπαίδευσης;

Γράφει ο Κωνσταντίνος Σαπαρδάνης 

«Αν ένας καθηγητής μπορεί να αντικατασταθεί από έναν υπολογιστή, οφείλει να αντικατασταθεί»
Άρθουρ Κλαρκ, 1980

Ο Σουγκάτα Μίτρα δούλευε σε ένα σχολείο στην Ινδία, όπου προνομιούχα παιδιά δέχονταν μόρφωση από τους καλύτερα εκπαιδευμένους δασκάλους που ήταν διαθέσιμοι. Χρόνο με το χρόνο έβλεπε κάθε νέα γενιά όλο και πιο εξοικειωμένη με τις νέες τεχνολογίες, και τους γονείς τους να του λένε ότι τα δικά τους παιδιά είναι τα πιο έξυπνα και προικισμένα τις Ινδικής κοινωνίας. Έκανε στον εαυτό του λοιπόν μια ερώτηση: «Γιατί τα παιδιά των πλουσίων είναι τόσο προικισμένα;». Άραγε οι φτωχοί κάνουν κάτι λάθος;

Τεχνητή νοημοσύνη που «μαθαίνει» όπως τα παιδιά

Στην πρόσφατη τηλεοπτική σειρά επιστημονικής φαντασίας «Extant», ένα από τα βασικά στοιχεία της πλοκής είναι η δημιουργία των «Humanichs»: τεχνητών νοημοσυνών- ρομπότ που αναπτύσσονται νοητικά όπως τα παιδιά, μαθαίνοντας καθώς μεγαλώνουν. Σε μία ακόμη περίπτωση που η πραγματικότητα ακολουθεί την επιστημονική φαντασία, ερευνητές του Πανεπιστημίου του Γκέτεμποργκ και του Chalmers University of Technology δουλεύουν πάνω στον τομέα της Artificial General Intelligence (AGI), η οποία αποτελεί νέο τομέα, καθώς δεν έχει να κάνει με εξειδικευμένου αντικειμένου προγράμματα τεχνητής νοημοσύνης, αλλά με πιο γενικού χαρακτήρα νοημοσύνη, με τη δυνατότητα να λύνει προβλήματα σε ένα μεγάλο εύρος θεμάτων.

Βρέφη εγκλωβισμένα στα αζήτητα μαιευτηρίων

Αυτή τη στιγμή στο νεογνολογικό τμήμα του ΓΝΑ «Αλεξάνδρα» φιλοξενούνται περίπου 45 μωρά. Τις επόμενες ημέρες, αφού λάβουν την απαραίτητη φροντίδα, τα περισσότερα από αυτά θα φύγουν στην αγκαλιά των γονιών τους για το σπίτι. Οχι όλα. Δεκατέσσερα από τα βρέφη θα παραμείνουν στη θέση τους για μήνες κι ας μην ασθενούν. Ούτε ακριβώς «χωρίς οικογένεια» ούτε ακριβώς με οικογένεια, είναι τα παιδιά που λιμνάζουν στις τρύπες του συστήματος πρόνοιας.

Κρατήστε ασφαλή τα παιδιά σας στα social media - 6 οδηγίες

Η ενασχόληση των παιδιών με τα κοινωνικά δίκτυα (social media) είναι αυξημένη καθώς αποτελούν κατά βάση την κυριότερη μορφή επικοινωνίας τους. Δεν θα ήταν υπερβολικό να πει κανείς ότι με την εξάπλωση των κινητών συσκευών (smartphones) ένα ποσοστό που αγγίζει και το 80% των εφήβων χρησιμοποιούν κάποια μορφή των κοινωνικών μέσων και μοιράζονται περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τον εαυτό τους. 

Δεν θα γίνουν μαθήματα στις 6 Οκτωβρίου στα σχολεία

Τη Δευτέρα 6 Οκτωβρίου θα διεξαχθεί η Πανελλήνια Ημέρα Σχολικού Αθλητισμού για τα σχολεία όλης της χώρας με θεματικό άξονα «Ρατσισμός και Διαφορετικότητα, όλοι διαφορετικοί όλοι ίσοι». 

Πόσο εύκολα μεταδίδονται τα μικρόβια στον παιδικό σταθμό;

Πόσο εύκολα μεταδίδονται τα παθογόνα μικρόβια σε κλειστούς χώρους με μικρά παιδιά που χειρίζονται από κοινού αντικείμενα, όπως σε παιδικούς σταθμούς; Και γιατί, ένα μικρό παιδί με το που επιστρέφει στον παιδικό σταθμό αναπτύσσει συμπτώματα λοίμωξης;

Ερευνητές του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης αλλάζουν τα δεδομένα σχετικά με αυτά που γνωρίζαμε μέχρι σήμερα για την μετάδοση κοινών μικροβίων ανάμεσα στα μικρά παιδιά.