Τρίτη 21 Ιανουαρίου 2014

Μουσική: ο ήχος, φάρμακο για την ΔΕΠΥ

Γονείς, δώστε προσοχή: η μουσικοθεραπεία βοηθά τα παιδιά με ΔΕΠΥ στη συγκέντρωση, τον αυτοέλεγχο και τις κοινωνικές δεξιότητες. 

«Τίποτα δεν ενεργοποιεί τον εγκέφαλο τόσο εκτεταμένα όσο η μουσική» λέει ο Oliver Sacks, καθηγητής νευρολογίας στο Πανεπιστήμιο Columbia και συγγραφέας του Musicophilia. Αυτός ξέρει. Ο Sacks έχει κατορθώσει– αποδεδειγμένα- να χρησιμοποιήσει τη δύναμη της μουσικής για να προκαλέσει κίνηση σε παράλυτους ασθενείς με Πάρκινσον, για να μειώσει τα τικ σε ασθενείς με Σύνδρομο Tourette και σε αυτιστικά άτομα. Η πεποίθησή του ότι η μουσική μπορεί να θεραπεύσει τον εγκέφαλο, οφείλεται εν μέρει στην Gabrielle Giffords. Τον Ιανουάριο του 2011 το μέλος του Κογκρέσου, επιβίωσε από πυροβολισμό στον αριστερό κρόταφο. Επειδή η γλώσσα ελέγχεται από το αριστερό ημισφαίριο, η Giffords δεν μπορούσε να μιλήσει. Μέρος της επίπονης ανάρρωσης αποτέλεσε και η μουσικοθεραπεία, όπου ο θεραπευτής την εκπαίδευσε να χρησιμοποιεί το δεξί ημισφαίριό της – συνδέοντας τις λέξεις με τη μελωδία και το ρυθμό- για να αποκτήσει και πάλι την ικανότητα της ομιλίας. 

Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου 2014

Το 2014 υπεύθυνο για το υλικό του εορτασμού είναι το Τμήμα της Ιρλανδίας. Το μήνυμα το έγραψε η πολυβραβευμένη Ιρλανδή συγγραφέας Siobhán Parkinson, που κατοικεί στο Δουβλίνο. ΄Εχει γράψει περισσότερα από 25 βιβλία, αρκετά από τα οποία έχουν μεταφραστεί σε πολλές γλώσσες. ΄Εχει υπηρετήσει στην ΙΒΒΥ ως συνυπεύθυνη της έκδοσης του περιοδικού Bookbird και τώρα ασχολείται με την έκδοση παιδικών βιβλίων, καθώς και με τη διδασκαλία δημιουργικής γραφής. Συνεργάζεται με πολλά σχολεία και φροντίζει ιδιαίτερα τα παιδιά με ειδικές ανάγκες.

Την αφίσα τη φιλοτέχνησε η Niamh Sharkey, πολυβραβευμένη Ιρλανδή εικονογράφος, συγγραφέας και δημιουργός κινουμένων σχεδίων που έχουν προβληθεί στην τηλεόραση. Τα βιβλία της έχουν μεταφραστεί σε περισσότερες από 20 γλώσσες. Κατοικεί στο Δουβλίνο με την οικογένειά της.
Στην Ελλάδα, όπως κάθε χρόνο, το Ελληνικό Τμήμα της ΙΒΒΥ/ Κύκλος του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου, φρόντισε να μεταφραστεί το μήνυμα στα ελληνικά και παρότρυνε τους φορείς που ενδιαφέρονται για τα παιδιά και τα βιβλία τους να συμβάλουν στον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Παιδικού Βιβλίου. Η αφίσα με το μήνυμα τυπώθηκε στα ελληνικά με χορηγό τις εκδόσεις Ψυχογιός και διανέμεται με τη φροντίδα τους. 

Το φετινό μήνυμα μετάφρασε στα ελληνικά η Επίτιμη Πρόεδρος του Ελληνικού Τμήματος της ΙΒΒΥ, η συγγραφέας κ. Λότη Πέτροβιτς-Ανδρουτσοπούλου.

Γράμμα στα παιδιά του κόσμου - Siobhán Parkinson (Ιρλανδία)

Προβολή: 9ος Διεθνής Μαραθώνιος ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ