Παρασκευή 31 Οκτωβρίου 2014

Βιβλιοκριτική: "Ντετέκτιβ Βεντουζίνι: Ένα τόσο δα λεκεδάκι"

.... Μια πολιτεία του βυθού: Η Άνω Μπορμπουλήθρα.
Ένας δαιμόνιος ντετέκτιβ: Ο Βετουζίνι το χταπόδι.
Μια ξέγνοιαστη παρέα: Ο Ξηνταβελόνης ο αχινός, η Γκρέις το δελφίνι, ο Κολλητσίδα η πεταλίδα και άλλοι πολλοί. 
Ένας θανάσιμος εχθρός που οι Ανωμπορμπουληθριώτες ξέρουν να κρατούν σε ασφαλή απόσταση. 

Όλα κυλούν ήσυχα στην Άνω Μπουρμπουλήθρα, ώσπου ένα μικρό λεκεδάκι έρχεται να λερώσει μια αυλή. Μικρό το κακό, σκέφτονται οι Ανωμπουρμπουληθριώτες. Σπρώχνεις το λεκεδάκι στη διπλανή αυλή και όλο και κάποιο κύμα θα το πάρει. Αυτό όμως μεγαλώνει. Το σπρώχνεις παρακεί, μεγαλώνει κι άλλο. Ώσπου οι ευτυχισμένες μέρες της Άνω Μπουρμπουλήθρας γίνονται παρελθόν. Ο Βεντουζίνι αναλαμβάνει να λύσει το μυστήριο. Ποιος βρίσκεται πίσω από την απαίσια πλεκτάνη;

Μήπως ο χειρότερος, ο φριχτότερος, ο απαισιότερος εχθρός του έθνους των ιχθύων, των οστρακοειδών και των μαλακίων, ο μεγάλος «Μι Κάπα» που κανείς δεν τολμά να προφέρει το πραγματικό του όνομα ; Άπληστος, αδίστακτος, σκληρός, λαίμαργος και φοβερά επικίνδυνος, κάτι σκαρώνει στο βυθό. Κάτι που μπορεί να τον κάνει δισεκατομμυριούχο, αλλά ταυτόχρονα μπορεί να καταστρέψει την Άνω Μπουρμπουλήθρα. Πώς κατάφερε και δημιούργησε μια ολόκληρη εγκατάσταση άντλησης πετρελαίου χωρίς να τον πάρει κανείς πρέφα; Ή μήπως εξαγόρασε την σιωπή του Εξηνταβελόνη του αχινού, της Γκρέις του δελφινιού, της Κριστομπάλ της μέδουσας, του Οβίδιους της φώκιας; Τι τους πρόσφερε και αυτοί ξέχασαν πόσο επικίνδυνος είναι; Τώρα που ο Βεντουζίνι ανακάλυψε ποιος κρύβεται πίσω από την μεγάλη οικολογική καταστροφή, θα παλέψουν οι Ανωμπουρμπουληθρώτες ενωμένοι για να λύσουν το πρόβλημα ή θα συνεχίσει ο καθένας να ενδιαφέρεται μόνο για τον εαυτούλη του;

Μια οικολογική περιπέτεια από τις πιο απρόβλεπτες, πρωτότυπες και ανατρεπτικές που κυκλοφορούν. Ένα κείμενο που «διδάσκει» στα παιδιά πολύ σοβαρά θέματα, χωρίς να παίρνει διδακτικό ύφος και να γίνεται κουραστικό ή «μεγαλίστικο» και στηλιτεύει με διασκεδαστικό τρόπο πολύ σημαντικές σύγχρονες καταστάσεις. Το άτεγκτο εκπαιδευτικό σύστημα που πολλές φορές κόβει τα φτερά στους μαθητές που δεν μπαίνουν σε καλούπια, η αδιαφορία των ανθρώπων για τα κοινά προβλήματα, η απροθυμία τους να κοπιάσουν για το κοινό καλό, η τάση τους να ξεχνούν ιδανικά και πιστεύω έναντι υλικών αγαθών και οικονομικών απολαβών, οι καταστροφικές συνέπειες της μόλυνσης του περιβάλλοντος, ο σύγχρονος τρόπος διατροφής που θέτει την υγείας μας σε κίνδυνο, αλλά και η αξία της πραγματικής μάθησης/κατανόησης και της ενασχόλησης με ένα επάγγελμα που πραγματικά σε ικανοποιεί, είναι κάποια από τα στοιχεία που θίγονται στο βιβλίο. 

Ένα «δύσκολο» βιβλίο με σύνθετες έννοιες (δωροδοκία), με πολλά γλωσσικά «παιχνίδια» (γκούγκλαρε τη λέξη στον παγκόσμιο ιστό των ωκεανών του κόσμου, στο world wide oceanet,) και πλούσιο λεξιλόγιο που δεν χρησιμοποιείται καθημερινά από τα παιδιά αυτής της ηλικίας (εκτόπισμα, κήτος, οικοτουρισμός). 

Κατάλληλο για παιδιά των τελευταίων τάξεων του Δημοτικού και του Γυμνασίου, που ωστόσο δεν θα μπορέσουν να το απολαύσουν πλήρως αν δεν είναι ικανοί αναγνώστες, με πολλές γνώσεις σε λέξεις και εκφράσεις της σύγχρονης ελληνικής γλώσσας και δεν μπορούν να κάνουν συσχετισμούς μεταξύ διαφορετικών στοιχείων. Το γεγονός ότι το αρχικό κείμενο είναι γραμμένο στα ελληνικά και δεν αποτελεί μετάφραση, επιτρέπει στον αναγνώστη να απολαύσει τα «παιχνίδια» της γλώσσας της συγγραφέα, αν και σε πολλά σημεία είναι αναγκαία η βοήθεια από κάποιον ενήλικα, καλό γνώστη της ελληνικής γλώσσας για να γίνει αντιληπτό το διακριτικό χιούμορ. 

Η ασπρόμαυρη εικονογράφηση όχι μόνο δεν φαίνεται να υστερεί σε τίποτα σε σχέση με τις πολύχρωμες «υπερπαραγωγές», αλλά αντιθέτως δίνει την εντύπωση ότι είναι η καλύτερη δυνατή επιλογή. Σχέδια καθαρά, λεπτομερή όπου χρειάζεται, σε μεταφέρουν πραγματικά με τα μάτια της φαντασίας στο βυθό και στην Άνω Μπουρμπουλήθρα. Ιδιαίτερη εντύπωση προκαλεί η καθαρότητα των εκφράσεων του προσώπου των ηρώων, όπου καθρεφτίζονται με απόλυτη σαφήνεια τα συναισθήματά τους. 

Ένα βιβλίο γραμμένο σήμερα για τους νέους του σήμερα, αφού ο κόσμος της Άνω Μπουρμπουλήθρας και του βυθού αποτελεί μικρογραφία του σύγχρονου κόσμου και ιδίως της σύγχρονης ελληνικής κοινωνίας. 

Μια πολύ προσεγμένη και ποιοτική δουλειά από τις Ελένη Σβορώνου (συγγραφέας) και Ναταλία Καπατσούλια (εικονογράφος) που μας δίνουν μια πραγματικά οικολογική ιστορία μυστηρίου με ένα γλυκύτατο και δυναμικό ήρωα.

Ντετέκτιβ Βεντουζίνι: Ένα τόσο δα λεκεδάκι
Εικονογράφος: Ναταλία Καπατσούλια 
Εκδόσεις Μεταίχμιο
Σελίδες: 80
Ημερομηνία έκδοσης: 2011

Ιωάννα Αγγέλου
Ειδική Παιδαγωγός

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου