Πέμπτη 2 Οκτωβρίου 2014

Βιβλιοκριτική: Οι υποθέσεις του επιθεωρητή Σπιθαμή και του Πα Λι Κάρι

Ποιος έκλεψε το πολύτιμο σερβίτσιο του κυρίου Ευρώπουλου, αλλά άφησε πίσω τα πανάκριβα μαχαιροπίρουνα; Γιατί ένας κλέφτης θα έκανε ένα τόσο μεγάλο λάθος; Δεν κατάλαβε την αξία του ή κάτι διαφορετικό συμβαίνει; Θα μπορέσει ο λαίμαργος επιθεωρητής Σπιθαμής, ένας από τους καλύτερους ντετέκτιβ του κόσμου, να λύσει το μυστήριο; Ποιό ρόλο θα παίξει ο Κινέζος αστυνομικός Πα Λι Κάρι, που φοράει κιμονό και τρώει με ξυλάκια, στην υπόθεση; 

Ένα βιβλίο που διαβάζεται ευχάριστα από τους λιλιπούτειους λάτρεις των κλασικών αστυνομικών μυστηρίων. Η ιστορία ξεδιπλώνεται με γρήγορους ρυθμούς, περιέχει αρκετά αστεία σημεία και λογοπαίγνια (όπως για παράδειγμα τα ονόματα των ηρώων), έχει απλή γλώσσα και όμορφη εικονογράφηση. Δεν είναι το καλύτερο παιδικό βιβλίο αστυνομικής ιστορίας, αλλά είναι πρωτότυπο και πολύ προσεγμένο. Στα αδύναμα σημεία του βιβλίου συγκαταλέγονται η πολύ απλή και σύντομη πλοκή, καθώς και η απουσία πραγματικού μυστηρίου. Στα θετικά σημεία του βιβλίου μπορεί κανείς να αναφέρει την συνύπαρξη και αποδοχή ανθρώπων διαφορετικής καταγωγής, την απουσία βίαιων σκηνών και την παρουσία δύο αντιηρώων που τα καταφέρνουν μια χαρά. Η σύγχρονη παιδική λογοτεχνία μάς έχει «κακομάθει» τα τελευταία χρόνια, δίνοντάς μας αστυνομικές ιστορίες με πραγματικά σύνθετη πλοκή, που συναγωνίζονται άνετα τις αντίστοιχες ιστορίες για ενήλικες. 

Μολονότι το συγκεκριμένο βιβλίο απευθύνεται, σύμφωνα με τον εκδοτικό οίκο, σε παιδιά 8 ετών και πάνω, στην πραγματικότητα φαίνεται ότι το κείμενο απευθύνεται σε καλούς αναγνώστες μικρότερης ηλικίας (Α-Β Δημοτικού). Αν και η ιστορία είναι αρκετά μεγάλη σε έκταση, η πλοκή της είναι ιδιαίτερη απλή και δεν φαίνεται ότι θα καταφέρει να συγκινήσει παιδιά μεγαλύτερης ηλικίας. 


ΤΟ ΜΥΣΤΗΡΙΟ ΤΟΥ ΧΑΜΕΝΟΥ ΣΕΡΒΙΤΣΙΟΥ - Σειρά: Οι υποθέσεις του επιθεωρητή Σπιθαμή και του Πα Λι Κάρι
Έτος έκδοσης: 2014
ΣΕΛ.: 48
Τίτλος πρωτοτύπου: UN AYUDANTE DE MUCHA AYUDA
Γλώσσα πρωτοτύπου: Ισπανικά
Μετάφραση: Απόδοση: Δότση, Δήμητρα
Εικονογράφηση: Έγχρωμη
Εικονογράφος: Όμιστ, Άλεξ

Ιωάννα Αγγέλου
Ειδική Παιδαγωγός

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου