Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου 2013

Φεστιβάλ Sole Luna: Ελληνική επιτυχία


Η τελευταία επιτυχία ελληνικής ταινίας σε φεστιβάλ του εξωτερικού λέγεται «Ηλιόσποροι» και είναι ένα ντοκιμαντέρ με θέμα την προσπάθεια μιας ομάδας παιδιών να επιβιώσουν στους δρόμους της Αθήνας πουλώντας ηλιόσπορους.

Αλλεργία στο γάλα: Ποιες είναι οι αντιδράσεις στα παιδιά

Επειδή το γάλα είναι μια ιδιαίτερα καλή πηγή πρωτεϊνών, ασβεστίου και βιταμινών Α και Β, είναι απαραίτητο να βρούμε κατάλληλα υποκατάστατα όταν πρόκειται να το αφαιρέσουμε από τη διατροφή του παιδιού.

Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης: Μια γιορτή για τα παιδιά

Εικαστικές δραστηριότητες, αφηγήσεις, διαδρομές, με γενικό τίτλο «Τα Πρόσωπα του Χρόνου» και με ελεύθερη είσοδο, για παιδιά και γονείς περιλαμβάνει το πρόγραμμα του σαββατοκύριακου στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης.

Δωρεάν μαθήματα σε μαθητές - ακρίτες

Ο γνώριμος ήχος σύνδεσης του Skype σηματοδοτεί την έναρξη του μαθήματος. Δύο μαθητές από το Καστελόριζο -οι μοναδικοί τελειόφοιτοι Λυκείου στο νησί- συνδέουν το μικρόφωνο και φορούν ακουστικά. Το ίδιο και οι 9 μαθητές από τους Λειψούς, αλλά και οι τελειόφοιτοι της Κάσου.

Γιατί είναι τόσο μοναχικό;

Μην βιαστείτε να ανησυχήσετε…Ένα μοναχικό παιδί δεν είναι πάντα και δυστυχισμένο! 

«Με ποιον έπαιξε σήμερα το παιδάκι μου;» Αυτή είναι μια αθώα ερώτηση την οποία κάνουν συνήθως οι μαμάδες και οι μπαμπάδες όταν πηγαίνουν να πάρουν το γιο ή την κόρη τους από τον παιδικό σταθμό και το νηπιαγωγείο. Η Κλαίρη, όμως, μητέρα του Δημητράκη, έχει σταματήσει εδώ και καιρό να κάνει τη συγκεκριμένη ερώτηση, αφού γνωρίζει πολύ καλά τις απαντήσεις των δασκάλων του γιου της. «Ο Δημητράκης; Ναι, ναι, ήταν μαζί μας την ώρα που κάναμε ασκήσεις γυμναστικής και αργότερα όταν βγήκαμε στην αυλή, όμως στην ουσία την περισσότερη ώρα έπαιζε μόνος του». 

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εγκαινιάζει το «Άνοιγμα της εκπαίδευσης»

Η Επιτροπή εγκαινιάζει το «Άνοιγμα της εκπαίδευσης» για την τόνωση της καινοτομίας και των ψηφιακών δεξιοτήτων σε σχολεία και πανεπιστήμια 

Πρόσωπο: Μιχάλης Καλαράκης

Δεκαεξάχρονος παραπληγικός από το Ηράκλειο ετοιμάζεται για τους Παραολυμπιακούς

Του Μάριου Διονέλλη

Πηγή θάρρους για τους ανθρώπους με κινητικά προβλήματα αποτελεί ένα 16χρονο παιδί από το Ηράκλειο, που προετοιμάζεται πυρετωδώς για τους επόμενους Παραολυμπιακούς Αγώνες ιππασίας. Αν και τετραπληγικός, ο Μιχάλης Καλαράκης καταφέρνει ήδη να διακρίνεται σε πανελλήνιους αγώνες, μετατρέποντας σε ενεργό σπορ τα προγράμματα θεραπευτικής ιππασίας, τα οποία ξεκίνησε κατ’ αρχήν για να αντιμετωπίσει τα κινητικά του προβλήματα.

Αντιμετωπίστε τη δυσκοιλιότητα στα παιδιά

Ένα αρκετά συχνό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν πολλά παιδιά είναι η δυσκοιλιότητα. Ιδιαιτέρως τους καλοκαιρινούς μήνες, που το παιδί ιδρώνει πολύ, χάνει υγρά με αποτέλεσμα να αφυδατώνεται και το έντερό του, με συχνό επακόλουθο τη δυσκοιλιότητα. 

Παραμύθια από τη Χίο

της Σταυρούλας Γ. Τσούπρου, δημοσιευμένο στο diastixo

Για την ταυτότητα ενός βιβλίου μάς προϊδεάζει, πλέον, στη σύγχρονη εποχή, το δελτίο Τύπου ή, αλλιώς, το κείμενο ή τα κείμενα του εξωτερικού οπισθόφυλλου. Στην περίπτωση των χιακών Εκδόσεων Άλφα Πι, το ίδιο ισχύει για τον έντυπο κατάλογό τους. Το πρώτο μικροκείμενο που βρίσκεται τυπωμένο εκεί αφορά, γενικότερα, στην ιστορία, στην καταγωγή του συγκεκριμένου κλάδου εργασίας, ενώ θέτει τις βάσεις και το πλαίσιο για το δεύτερο μικροκείμενο, το οποίο αφορά στους στόχους και τους τρόπους υλοποίησης του σκεπτικού που (πρέπει να) υπάρχει πίσω από την έκδοση ενός βιβλίου.

Η παιγνιοθεραπεία ως μέσο έκφρασης και επεξεργασίας των τραυματικών εμπειριών που βιώνει το παιδί

Άρθρο της Γιούλης Χωματίδου στον ιστότοπο Your Psychology

Η παιγνιοθεραπεία είναι ένα μέσο έκφρασης και επεξεργασίας των τραυματικών εμπειριών που βιώνει το παιδί. 

Το παιδί μέσα στο νοσοκομείο επηρεάζεται από την ατμόσφαιρα που επικρατεί και έτσι αυξάνεται το άγχος και ο πανικός του. Καθώς το προσωπικό υγείας μερικές φορές νιώθει πίεση από το φόρτο εργασίας που έχει να αντιμετωπίσει, γίνεται απρόσωπο και απότομο στην επαφή του με τον ασθενή. Οι γονείς όντας συναισθηματικά φορτισμένοι, γίνονται επιθετικοί και συχνά απαιτητικοί λόγω του άγχους τους.

Δωρεάν πρόγραμμα εκμάθησης παραδοσιακών χορών στην Θεσσαλονίκη

Δωρεάν πρόγραμμα εκμάθησης παραδοσιακών χορών για την περίοδο Οκτωβρίου 2013 – Ιουνίου 2014, διοργανώνει ο Δήμος Θεσσαλονίκης για παιδιά Δημοτικού, Γυμνασίου και Λυκείου καθώς επίσης για ενήλικες και άτομα τρίτης ηλικίας.