Παρασκευή 6 Σεπτεμβρίου 2013

Άγιοι Ανάργυροι-Καματερό: συγκέντρωση σχολικών ειδών

Εκδήλωση με σκοπό την συγκέντρωση σχολικών ειδών και συσκευασμένων τροφίμων, τα οποία θα διατεθούν σε οικονομικά αδύναμες οικογένειες, διοργανώνει το Σάββατο 14 Σεπτεμβρίου, η Κοινωνική Υπηρεσία του Δήμου Αγίων Αναργύρων – Καματερού.

Άποψη: Ν. Σαραντάκος "Η μαθηματική δομή της ελληνικής γλώσσας και άλλες τέτοιες βλακείες"

Ένα καινούργιο παραμύθι κυκλοφορεί τις τελευταίες μέρες στο ελληνικό Διαδίκτυο, ένα κείμενο που διατείνεται ότι “Μιλώντας ελληνικά διατυπώνουμε μαθηματικές εξισώσεις” και έχει ήδη διαγράψει εντυπωσιακή πορεία, αφού έφτασε να δημοσιευτεί σε προβεβλημένους ιστότοπους σαν το “σκανδαλοθηρικό” παράρτημα του yahoo.gr (το οποίο βέβαια έχει και στο παρελθόν δημοσιεύσει απίστευτες μπαρούφες περί γλώσσας), ή τον γνωστό κυπριακό ιστότοπο CyToday. Κάποιοι φίλοι, και όχι ένας ή δύο, μου ζήτησαν να το σχολιάσω, κι έτσι προέκυψε το σημερινό άρθρο.
Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου εδώ.

Στέγη για φοιτητές και φαγητό με 200 ευρώ το μήνα

Ανασα σε αρκετές οικογένειες που έχουν φοιτητές οι οποίοι μόλις μπήκαν σε κάποιο εκπαιδευτικό ίδρυμα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στην Αθήνα, έρχεται να δώσει το πνευματικό ίδρυμα "Κρητική Εστία", το οποίο προσφέρει στέγη, καθημερινή σίτιση (πρωί, μεσημέρι, βράδυ) αλλά και αρκετές παροχές όπως δωρεάν ίντερνετ, αναγνωστήριο, βιβλιοθήκη, 24ωρη φύλαξη του χώρου, με μόλις 200 ευρώ το μήνα.

Ραγδαία αύξηση των εφήβων καπνιστών, δείχνει έρευνα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας

Έντονο είναι το πρόβλημα του ραγδαίου ρυθμού αύξησης των εφήβων καπνιστών και, όπως καταδεικνύουν σχετικές έρευνες, η επιρροή για το κάπνισμα προέρχεται είτε από τους γονείς και το συγγενικό περιβάλλον, είτε από τους φίλους ή τους συνομηλίκους. Η δε χρήση του τσιγάρου, στις ηλικίες αυτές, σχετίζεται και με πολλές άλλες ανθυγιεινές συνήθειες.

Βία στα θρανία


Σεπτέμβριος, ο πιο γλυκός μήνας της σχολικής ζωής, που σηματοδοτεί κάθε χρόνο μια καινούργια αρχή. Ολοκαίνουργια τετράδια και τσάντες, καλοξυσμένα μολύβια, αγωνία για νέους καθηγητές αλλά και προσμονή για νέες γνωριμίες και παρέες. Για μερικά παιδιά, όμως, η έναρξη της σχολικής χρονιάς μπορεί να εξελιχθεί σε εφιάλτη. Ειδικά στην περίοδο της εφηβείας, η επιθετική συμπεριφορά και η βία μεταξύ των συμμαθητών είναι πολύ συχνά και βεβαίως τραυματικά φαινόμενα. Ο νόμος του ισχυρού και του δυνατού επιβάλλεται στα πιο ευάλωτα και ευαίσθητα παιδιά. Ο σχολικός εκφοβισμός, ή αλλιώς το bullying, όπως έχει επικρατήσει να λέγεται, είναι πολύ διαδεδομένο στη χώρα μας. Και έχει πολλές μορφές, ύπουλες και αθόρυβες. Επισκεφθήκαμε τη Μονάδα Εφηβικής Υγείας Νοσοκομείου Παίδων και κάναμε μια ενδιαφέρουσα και χρήσιμη κουβέντα με την κ. Άρτεμη Κ. Τσίτσικα (λέκτορας Παιδιατρικής Πανεπιστημίου Αθηνών)

Η σωστή ανάπτυξη του παιδιού

Πρέπει να μάθει να γράφει και να διαβάζει από το νηπιαγωγείο;
Για ν’ αποκτήσουν τα παιδιά γραπτό λόγο, πρέπει να διδαχθούν συστηματικά και να εξασκηθούν

Οι περισσότεροι γονείς, ξεκινώντας το παιδί τους το νηπιαγωγείο, επιθυμούν να του προσφέρουν τα καλύτερα, ενώ έχουν αγωνία κατά πόσο θα τα καταφέρει να ανταποκριθεί σε όλα όσα θα του ζητηθούν σε αυτόν τον νέο χώρο. Στο πλαίσιο της ολόπλευρης ανάπτυξης του παιδιού, ένας από τους ρόλους του νηπιαγωγείου είναι η σταδιακή προετοιμασία και η προσαρμογή των παιδιών στις μελλοντικές απαιτήσεις που θα συναντήσουν στο Δημοτικό.

Ευρωπαϊκή Ημέρα Γλωσσών 2013

Από το British Council:

Ελάτε το Σάββατο 21 Σεπτεμβρίου 2013 στην πλατεία Κλαυθμώνος από τις 10.00–17.00 για να γιορτάσουμε την Ευρωπαϊκή Ημέρα Γλωσσών!

Σε συνεργασία με το Δήμο Αθηναίων, δεκατρία πολιτιστικά ινστιτούτα και πρεσβείες, μέλη της ΕUNIC Ελλάδος, παρουσιάζουν ένα πολυπολιτιστικό και πολυγλωσσικό φεστιβάλ τραγουδιού, χορού και αφήγησης με διαδραστικά παιχνίδια για όλη την οικογένεια και ένα κυνήγι θησαυρού με κληρώσεις δώρων κάθε ώρα.

Επιστημονικό και εκπαιδευτικό προσωπικό στη Σχολή ΟΑΕΔ για ΑΜΕΑ

Παρακάτω σας παρουσιάζουμε μια ενδιαφέρουσα δυνατότητα πρόσληψης διάφορων ειδικοτήτων από τον ΟΑΕΔ για τις ανάγκες του προγράμματος της Σχολής Επαγγελματικής Κατάρτισης Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες Αθήνας. 

Το OrCam είναι το Google Glass για άτομα με προβλήματα όρασης

Από το Ισραήλ, το OrCam είναι ένα ακουστικό που αναγνωρίζει τα αντικείμενα στο κοντινό περιβάλλον, καθώς και χειρονομίες απο τον χρήστη, παρέχοντας ηχητικές πληροφορίες σε αυτόν μέσω της αγωγιμότητας των οστών.

Προβληματική λόγω διαθεσιμότητας η εκπαίδευση των ανθρώπων με αναπηρία

Να εξαιρεθούν από το σχέδιο διαθεσιμότητας οι ελάχιστοι εκπαιδευτικοί των Εργαστηρίων Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης όπου φοιτούν άνθρωποι με αναπηρία (ΑμεΑ) ζητούν οι εκπρόσωποι της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία (ΕΣΑμεΑ). Πρόκειται για 26 εκπαιδευτικούς με ειδικότητα την κεραμική, τη χειροτεχνία, την πηλοπλαστική, οι οποίοι είχαν οργανική θέση στα εν λόγω εργαστήρια.

Ευρωπαϊκός διαγωνισμός νεαρών μεταφραστών για σχολεία

Ξεκίνησαν οι δηλώσεις συμμετοχής των Λυκείων στον ετήσιο διαγωνισμό νεαρών μεταφραστών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Juvenes Translatores.

Τα ενδιαφερόμενα Λύκεια μπορούν μέχρι τις 20 Οκτωβρίου να υποβάλουν αίτηση συμμετοχής στη διεύθυνση ec.europa.eu/translatores.

Μια αλλιώτικη Κυριακή, μια Κυριακή χωρίς αυτοκίνητο

Oι δράσεις της Parallaxi και του «Θεσσαλονίκη αλλιώς» συνεχίζονται το Σεπτέμβριο, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα χωρίς Αυτοκίνητο και την Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας, τρία χρόνια μετά την πετυχημένη μας πρώτη δράση με αφορμή αυτή την ημέρα.

POP UP LIBRARY III (29/09/2013)

Πλέον το ξέρετε, το έχετε δοκιμάσει, το έχετε αγαπήσει, έχετε ήδη διαβάσει τα παλιά σας βιβλία! Ετοιμαστείτε λοιπόν άλλη μια φορά για την τρίτη χρονιά της βιβλιοθήκης.

Γεμίστε μια τσάντα με βιβλία και ελάτε να τα βάλετε μόνοι σας στα ραφάκια της βιβλιοθήκης. 

Σίγουρα θα βρείτε λίγο πιο πέρα ένα βιβλίο που θα θελήσετε να πάρετε στο σπίτι.

ΟΣΑ ΒΙΒΛΙΑ ΠΕΡΙΣΣΕΨΟΥΝ ΘΑ ΔΟΘΟΥΝ ΟΠΩΣ ΚΑΘΕ ΧΡΟΝΟ ΣΕ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΙΔΡΥΜΑΤΑ.