Πέμπτη 22 Αυγούστου 2013

Ωρολόγια προγράμματα Λυκείου και Γυμνασίου

Το Υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσε τα ωρολόγια προγράμματα των εξής τάξεων:
Της Α΄ τάξης του Γενικού Λυκείου, των Α΄ και Β΄ τάξεων του Εσπερινού Γενικού Λυκείου, του Ημερησίου Γυμνασίου και το Ωρολόγιο Πρόγραμμα Εσπερινού Γυμνασίου
Η ισχύς των οποίων αρχίζει από το σχολικό έτος 2013-2014.

Άποψη: Άννα Παππά "Ποιος σκοτώνει την παιδικότητα;"

Το σχολείο, όπως λειτουργεί στην πράξη, είναι μία από τις σημαντικές αιτίες που χάνει το παιδί τη δύναμη με τη οποία γεννιέται. Ένας ουδέτερος παρατηρητής θα μπορούσε να ισχυριστεί ότι αυτός είναι ο κυρίαρχος ρόλος του σχολείου. Να αφαιρεί δηλαδή όλα τα συστατικά της παιδικότητας, που είναι η ζωντάνια, ο αυθορμητισμός, η ανεξαρτησία και η δυνατότητα επιλογής με κριτήρια προσωπικά.

Υποτροφίες από τη Γερμανία για το ακαδημαϊκό έτος 2014-15

H Γερμανική Υπηρεσία Ακαδημαϊκών Ανταλλαγών (DAAD) ανακοίνωσε ότι προσφέρει ένα πρόγραμμα υποτροφιών σε φοιτητές και αποφοίτους Ελληνικών Πανεπιστημίων, σε υποψήφιους διδάκτορες και μεταδιδακτορικούς ερευνητές για το ακαδημαϊκό έτος 2014-2015.

Μουσείο Συναισθημάτων Παιδικής Ηλικίας: «Γεια σου κύριε Φόβε!

Το Μουσείο Συναισθημάτων Παιδικής Ηλικίας το Σάββατο 28 Σεπτεμβρίου 2013, με χαρά ανοίγει τις πόρτες του για να παρουσιάσει τη νέα διαδραστική έκθεση με τίτλο: «Γεια σου κύριε Φόβε!».

Μια έκθεση για τους διαφορετικούς φόβους που νιώθουν τα παιδιά και πώς να ζήσουν μαζί τους καλύτερα.

Ο σκοπός της νέας έκθεσης είναι να προσφέρει την ευκαιρία στα παιδιά, στους εκπαιδευτικούς και στους ενήλικες που τα φροντίζουν, να γνωρίσουν, να επεξεργαστούν και να αντιμετωπίσουν το συναίσθημα του φόβου μέσα από το παιχνίδι με τα εκθέματα!

Έκθεση: Μαθηματικά ... χειροπιαστά

Tο Goethe-Institut Thessaloniki παρουσιάζει από τις 11 Σεπτεμβρίου έως 2 Οκτωβρίου 2013 την έκθεση "Μαθηματικά ... χειροπιαστά!". 
Η έκθεση σχεδιάστηκε από το μουσείο "Mathematikum" στο Γκίσεν της Γερμανίας και ενδείκνυται για όλες τις ηλικίες.

Πτυχιακή: Κατάκτηση της γλώσσας από αυτιστικά παιδιά μέσω μη-λεκτικής επικοινωνίας

Διαβάστε και μεταφορτώστε την πτυχιακή εργασία σχετικά με την κατάκτηση της γλώσσας από αυτιστικά παιδιά μέσω μη-λεκτικής επικοινωνίας "Improving language acquisition of autistic children through implementing non-verbal communication in teaching methods", υποβληθείσα από την Emma Niederer στο Tilburg University.

Σειρά: Το ταξίδι...

Σειρά "Το ταξίδι" συνιστά ένα πολιτισμικό και εκπαιδευτικό οδοιπορικό, περισσότερες από 100 χώρες και 47 συνεντεύξεις, με ανθρώπους από διάφορες φυλές και ηπείρους. Εκπαιδευτικοί, ακαδημαϊκοί, πολίτες του κόσμου θα μοιραστούν μαζί μας τα βιώματά τους, τις εμπειρίες τους, τις απόψεις τους, τις προσδοκίες τους για ένα κόσμο ειρηνικότερο" (Δημήτρης Κουτάντος). 

Τι αποκαλύπτουν τα παιχνίδια στην άμμο για τα παιδιά;

Η άμμος για τα παιδιά είναι έμπνευση, εξάπτει τη φαντασία και τα βοηθάει να εκφράζονται δημιουργικά. Μάθετε τι αποκαλύπτουν τα παιχνίδια στην άμμο για την προσωπικότητα των παιδιών! 

«Τα παιδιά μπορούν να εκφραστούν πολύ εύκολα, παίζοντας στην άμμο», λέει η δρ Ζίγκριντ Λέβεν-Ζάιφερτ, ειδικός στην Αναλυτική Ψυχολογία Παιδιών και Εφήβων και στη Θεραπεία με το Παιχνίδι στην Άμμο από το Ινστιτούτο Καρλ-Γκούσταβ Γιουνγκ, στη Στουτγάρδη. 

Χημικά σε συσκευασίες τροφίμων «παχαίνουν» τα παιδιά

Κίνδυνο παχυσαρκίας ή διαβήτη αντιμετωπίζουν τα παιδιά που εκτίθενται συχνά σε δύο χημικές ουσίες που εμπεριέχονται συνήθως σε πλαστικές και μεταλλικές συσκευασίες τροφίμων, υποστηρίζουν νέες αμερικανικές μελέτες.

Θα δούμε και παιδιά στην εργασία

Κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την Κύπρο ο Ευρωπαίος Επίτροπος 
Το πρόβλημα της παιδικής εργασίας στην Ευρώπη ήδη είναι σοβαρό, ενώ υπάρχει κίνδυνος ραγδαίας αύξησής της σε χώρες που μαστίζονται από την οικονομική κρίση, όπως η Ελλάδα και η Κύπρος

To Στοιχειωμένο Σπίτι για παιδιά, μέσα στο Μουσείο!

Το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης του Τόκιο παρουσιάζει μια καλοκαιρινή έκθεση για παιδιά -αλλά όχι μόνο για παιδιά- με τίτλο «Φαντάσματα, σώβρακα και αστέρια»! (Ghosts, Underpants and Stars) για την οποία η αρχιτεκτονική ομάδα TORAFU σχεδίασε ένα «στοιχειωμένο σπίτι». 

Το κόνσεπτ της έκθεσης προτρέπει τους νεαρούς επισκέπτες να «παραβιάσουν» τους κανόνες που παραδοσιακά έχει ένα μουσείο, όπως «μην τρέχετε», «μην αγγίζετε» ή «κάνετε ησυχία», επιτρέποντας τη συμπεριφορά αυτή στο συγκεκριμένο έκθεμα. 

Η οικολογία ως σημαντικό μέρος της διδασκαλίας της Βιολογίας

Το άρθρο που ακολουθεί δημοσιεύτηκε στον ιστότοπο "Η Βιολογία στο σχολείο"

Ένα παιδί ηλικίας δύο ετών χρησιμοποιεί περίπου 50 (πενήντα) λέξεις. Από αυτές 5 (πέντε) αναφέρονται σε φυτά και 5 (πέντε) αναφέρονται σε ζώα, αναδεικνύοντας τη σπουδαιότητα που έχει η οικολογική σκέψη καθώς εμπλέκεται στη ζωή των παιδιών από την πολύ μικρή τους ηλικία. Αντ” αυτού η διδασκαλία της οικολογίας με ολοκληρωμένο τρόπο υπολείπεται σε πολλά προγράμματα σπουδών, με αποτέλεσμα να μην διδάσκεται ο πυρήνας της οικολογίας (δομή και λειτουργία των οικολογικών συστημάτων) αλλά μόλις κάποια ψήγματα (‘ecological bytes’).

Τομογράφος διαβάζει εικόνες απευθείας στον εγκέφαλο

Ένα νέο μαθηματικό μοντέλο που αναλύει δεδομένα από μαγνητικές τομογραφίες επέτρεψε σε oλλανδούς ερευνητές να αποκρυπτογραφήσουν τις εικόνες που κοιτούσαν οι εξεταζόμενοι. Ο αλγόριθμος, εκτιμά η ερευνητική ομάδα, μιμείται τον τρόπο λειτουργίας του ίδιου του εγκέφαλου.

Ο εκφοβισμός στο σχολείο βλάπτει σοβαρά την υγεία

Οι επιπτώσεις του εκφοβισμού στην παιδική ηλικία επιμένουν στην ενήλικη ζωή, με τα θύματά του να έχουν έως εξαπλάσιες πιθανότητες να εκδηλώσουν σοβαρά νοσήματα, αποκαλύπτει μια νέα μελέτη.

Γιαννιτσά: Δωρεάν φροντιστηριακά μαθήματα

Για μια ακόμα μια χρονιά (σχολ. έτος 2012-13) η ενορία Αγ. Γεωργίου Γιαννιτσών διοργανώνει δωρεάν φροντιστηριακά μαθήματα για παιδιά οικογενειών με οικονομικές δυσκολίες.

Στα φροντιστήρια διδάσκονται μαθήματα όπως Αρχαία, Έκθεση, Μαθηματικά, Φυσική, Χημεία για παιδιά Γυμνασίου - Λυκείου. Γίνεται επίσης και ενισχυτική διδασκαλία σε παιδιά Δημοτικού. Εγγραφές Από 27 Αυγούστου έως 7 Σεπτεμβρίου ώρες: 18:00 - 20:00 στην Ενοριακή Βιβλιοθήκη του Ιερού Ναού.

Έκκληση για μείωση της εξάρτησης από τα online παιχνίδια

Οι εταιρείες που δραστηριοποιούνται στο χώρο των online παιχνιδιών οφείλουν να αναλάβουν δράση με στόχο την αποφυγή φαινομένων εξάρτησης παικτών από τα ηλεκτρονικά παιχνίδια, σύμφωνα με ερευνητές των πανεπιστημίων του Κάρντιφ, του Ντέρμπι και του Νότιγχαμ Τρεντ.