Τρίτη 26 Μαρτίου 2013

Βιβλιοκριτική: «Μαμά, γιατί έχω Σύνδρομο Down;»

Πρόσφατα άκουσα στην τηλεόραση αυτό το συνηθισμένο στερεότυπο για το μικρό παιδί με Σύνδρομο Ντάουν και ενοχλήθηκα: « Είναι τόσο γλυκό και τρυφερό!» Ξαφνικά θύμωσα. Η Λίζυ δεν είναι πάντα ούτε γλυκιά ούτε τρυφερή στους φίλους της, στον αδερφό της και στην αδερφή της. Όπως και κάθε άλλο παιδί, όταν είναι κουρασμένη γίνεται κακία. Πρέπει να πιστέψουμε ότι τα παιδιά με Σύνδρομο Ντάουν είναι γλυκά και τρυφερά για να τους δώσουμε αξία; Δεν μπορούμε να τα εκτιμήσουμε, όπως και κάθε άλλον, απλώς επειδή υπάρχουν δίπλα μας; 

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Συνδρόμου Down ξαναδιάβασα το βιβλίο «Μαμά, γιατί έχω Σύνδρομο Down;».

Κυψέλες μάθησης για εφήβους

«Hive» σημαίνει «κυψέλη». Και αν κάποιος βρισκόταν στην «Τεχνόπολις» του Δήμου Αθηναίων το πρώτο Σάββατο του Μαρτίου, θα βίωνε μια τέτοια πολύβουη κυψέλη, η οποία έσφυζε από δημιουργικότητα σε κάθε γωνιά της.

Πλήρες γάλα για αδύνατα παιδιά;

Η σύσταση της Αμερικανικής Ακαδημίας Παιδιάτρων λέει ότι τα παιδιά άνω των 2 ετών πρέπει να πίνουν άπαχο γάλα. Το συμπέρασμα βγήκε από το αποτέλεσμα που έχει το πλήρες γάλα στους ενήλικες: άρα, όσο πιο νωρίς ξεκινήσει κανείς, τόσο το καλύτερο. Όμως μια νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Archives of Disease in Childhood, μια θυγατρική έκδοση του British Medical Journal, δείχνει ότι το άπαχο γάλα συσχετίζεται με αυξημένο βάρος, όπως αναφέρει το NPR.

Εσείς ξέρετε τι περιέχουν τα φάρμακα που δίνετε στο παιδί σας;

Οι ειδικοί συνιστούν να διαβάζουμε προσεχτικά τα συστατικά στο φυλλάδιο οδηγιών, για να αποφεύγεται η χορήγηση μεγάλης δόσης με δυσάρεστες συνέπειες. 

Kidzania: Μια πόλη αποκλειστικά για παιδιά… που θέλουν να ενηλικιωθούν!

Μια απίστευτη πόλη για παιδιά απλώνεται στα μάτια μας και μας εντυπωσιάζει, αφού είναι σχεδιασμένη έτσι, που θυμίζει αληθινή, σε ιδανικές συνθήκες!

Ραγδαία αύξηση ανήλικων καπνιστών... ξεπέρασαν τους 200.000

Ο αριθμός των νεαρών καπνιστών αυξάνεται συνεχώς, με περισσότερους από 200.000 νέους να αποκτούν αυτήν τη συνήθεια μέσα σε ένα χρόνο, όπως προειδοποιεί η φιλανθρωπική οργάνωση Cancer Research UΚ.

Δωρεάν ψυχολογική στήριξη παιδιών και οικογενειών, που έχουν βιώσει σοβαρή αρρώστια και θάνατο

Συμβουλευτικό Κέντρο για τη δωρεάν ψυχολογική στήριξη παιδιών, εφήβων και οικογενειών, των οποίων η ζωή ανατρέπεται λόγω των απωλειών που έχουν βιώσει, θα λειτουργεί από τις 15 Απριλίου στη Θεσσαλονίκη με πρωτοβουλία της Εταιρίας για τη Φροντίδα Παιδιών και Οικογενειών στην Αρρώστια και το Θάνατο «Μέριμνα».

Αυξάνεται το ενδιαφέρον για την περιβαλλοντική εκπαίδευση

Η επένδυση στην περιβαλλοντική εκπαίδευση μέσα από τις αρχές που τη διέπουν, όπως η αειφόρος ανάπτυξη, η αλληλεγγύη, η λελογισμένη χρήση των πόρων κ.ά. μπορούν να δώσουν τα εφόδια στις επόμενες γενιές προκειμένου να αντεπεξέρχονται σε κρίσεις όπως η σημερινή αλλά και στις συνολικότερες προκλήσεις των εποχών μας, τονίζουν οι εκπαιδευτικοί που δραστηριοποιούνται στο αντικείμενο. Ακόμα, όπως τονίζουν οι ίδιοι αλλά και άλλοι εμπλεκόμενοι φορείς, το ενδιαφέρον σχολείων αλλά και παιδιών για ένταξη σε ανάλογα προγράμματα αυξάνεται διαρκώς.