Κυριακή 11 Μαρτίου 2012

Βιβλίο: Γραμματική της φαντασίας:Εισαγωγή στην τέχνη να επινοείς ιστορίες

Τζάνι Ροντάρι
Γραμματική της φαντασίας:Εισαγωγή στην τέχνη να επινοείς ιστορίες
Μετάφραση: Γιώργος Κασαπίδης
Εκδόσεις Μεταίχμιο

Το κλασικό αυτό βιβλίο πραγματεύεται τον τρόπο με τον οποίο οι διαδικασίες της φαντασίας και οι κανόνες της δημιουργίας μπορούν να γίνουν προσιτοί σε όλους.

Wheelchair in Action 2012: Laser Tag

«Ο αθλητισμός έχει τη δύναμη να αλλάξει τον κόσμο.
Έχει τη δύναμη να ενώνει με τρόπο που σχεδόν τίποτα άλλο δεν μπορεί να το κάνει.
Μιλάει στους νέους στη γλώσσα που μπορούν να κατανοήσουν.
Ο αθλητισμός μπορεί να δημιουργεί ελπίδα!»
Nelson Mandela

Γυναίκα, όμως πρώτα κορίτσι

Το ακόλουθο κείμενο είναι της Στέλλας Αλαφούζου, όπως δημοσιεύτηκε στο protagon. Διαβάστε σχετικά και το άρθρο  'Dance Moms' Did Abby Lee Miller Go Too Far? από τη Huffingtonpost, καθώς και το Dance Moms' 'Nude' Dance Routine Episode Playground for Pedophiles, Experts Say που αναφέρονται στην εκπομπή Dance Moms, από όπου και το φωτογραφικό στιγμιότυπο που συνοδεύει την ανάρτηση.
 

Διαγωνισμός ACT για δημιουργία DVD από μαθητές 14-18 ετών

Στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού έργου ACT (Adapting to Climate Change in Time), το «Φόρουμ των Πόλεων της Αδριατικής και του Ιονίου», με τη συμβολή της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Πρόγραμμα LIFE) προκηρύσσει ένα διεθνή διαγωνισμό που απευθύνεται σε μαθητές 14-18 ετών για τη δημιουργία ενός Πολυμεσικού CD Rom ή DVD με θέμα: Η Αλλαγή του Κλίματος–Αντίληψη και κατανόηση του φαινομένου, Συνειδητοποίηση των συνεπειών και των προοπτικών, Προτάσεις και στρατηγικές προσαρμογής.

Η φοιτήτρια του Chomsky που μου κέντρισε την προσοχή

Του Βαγγέλη Γεωργίου στο protagon

Κάποια από τα σεμινάρια που παρέδιδε ο αμερικανός γλωσσολόγος, Νόαμ Τσόμσκι (Noam Chomsky) στο Κολούμπια στη δεκαετία του 1970 τα παρακολουθούσε και μια ελληνίδα μεταπτυχιακή φοιτήτρια. Εκείνη η μαθητευόμενη κράτησε αυτή την πολύτιμη εμπειρία και έβαλε σκοπό να ασχοληθεί με μια δύσκολη εκπαίδευση, την Ειδική Αγωγή.

Πανελλήνιος διαγωνισμός γραπτών και καλλιτεχνικών εργασιών της Ευρωπαϊκής ημέρας σχολείων

Η Ευρωπαϊκή Ένωση Εκπαιδευτικών διοργανώνει τον 31ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό (58ος Πανευρωπαϊκός) Γραπτών και Καλλιτεχνικών Εργασιών της Ευρωπαϊκής Ημέρας Σχολείων με γενικό θέμα «Ενεργή Τρίτη Ηλικία και συνεργασία μεταξύ των γενεών».

Πρόσωπο: Δόμνα Σαμίου

Η Δόμνα Σαμίου γεννήθηκε στις 12 Οκτωβρίου 1928 στην Καισαριανή της Αθήνας. Οι γονείς της ήταν μικρασιάτες πρόσφυγες από το Μπαϊντίρι, χωριό της περιοχής της Σμύρνης. H μητέρα της ήρθε στην Ελλάδα το 1922, ο πατέρας της, αιχμάλωτος στρατιώτης, λίγο αργότερα, με την Ανταλλαγή. Έζησε τα παιδικά της χρόνια μέσα στις απάνθρωπες αλλά παράλληλα πολύ ανθρώπινες και αλληλέγγυες συνθήκες της προσφυγιάς, κι εκεί απέκτησε τα λαϊκά ερείσματα της προσωπικότητάς της και την ατόφια συμμετοχικότητά της. Στο περιβάλλον αυτό είχε τα πρώτα μουσικά της ακούσματα απ’ τα οποία και πήγασε η αγάπη της για την παραδοσιακή μουσική.

Ημερίδα «Δημιουργικές προσεγγίσεις στην εκπαίδευση»

Για ένατη χρονιά η Καλλιτεχνική Παιδαγωγική Ομάδα «Σχεδία στην πόλη» διοργανώνει μια εκπαιδευτική ημερίδα για τη διερεύνηση δημιουργικών προσεγγίσεων στη διδασκαλία. Στόχος είναι να δοθούν στους συμμετέχοντες ερεθίσματα και προτάσεις που έχουν πρακτική εφαρμογή στην τάξη, μέσα από παρουσιάσεις προγραμμάτων και βιωματικά εργαστήρια.