Τρίτη 27 Δεκεμβρίου 2011

Ηλεκτρονικό βιβλίο: ΤΟ ΠΑΝΔΟΧΕΙΟ ΤΟΥ ΓΚΙ (The Holly-Tree Inn)

"Το Πανδοχείο του Γκι" του Κάρολου Ντίκενς / Charles Dickens
Μετάφραση και ηλεκτρονική έκδοση Ειρήνης Βούλγαρη 

Παιδική παράσταση: Η Χαμένη Κούκλα

Η ΧΑΜΕΝΗ ΚΟΥΚΛΑ του Αλφόνσο Σάστρε, βασισμένο στο έργο του Μπέρτολτ Μπρεχτ "ο Κύκλος με την Κιμωλία": μία παράσταση από κούκλες, θέατρο και μουσική για παιδιά και για μεγάλους που παραμένουν παιδιά με θέμα το δίκαιο και την ιδιοκτησία

Θεατροπαιδαγωγικό πρόγραμμα στο Kristiboni

Το Εργαστήρι Kristiboni σας προσκαλεί σε ένα θεατροπαιδαγωγικό πρόγραμμα από την ομάδα Hippo.
Τετάρτη 11 Ιανουαρίου 2012 και ώρα 18:00-20:00.

Πρωτοχρονιά στην Ελλάδα και τον Κόσμο

Τα 24γράμματα έχουν αφιέρωμα στην Πρωτοχρονιά (στην Ελλάδα και στον Κόσμο). Αν θέλετε να μάθετε για την ιστορία της Βασιλόπιτας κλικ εδώ. Αν θεωρείτε ότι είναι άλλο πράγμα ο Santa Claus της Coca Cola κι άλλο ο Άι Βασίλης της Ορθοδοξίας κλικ εδώ.  Για να μάθετε τις παραδόσεις σχετικά με το εθιμικό ποδαρικό της Πρωτοχρονιάς κλικ εδώ. Αλήθεια, τι σημαίνει η λέξη Ιανουάριος κλικ εδώ. Ειδικό αφιέρωμα στην Πρωτοχρονιά ήθη και έθιμα στο Ιράν, Πώς γιορτάζεται η Πρωτοχρονιά στους Κινέζους, Ινδούς, Εβραίους, Μουσουλμάνους, στην Ισπανία, Ολλανδία, Σκωτία, Ιαπωνία, Βουλγαρία, Ρουμανία… κλικ εδώ

Νέα εκπαιδευτικά προγράμματα στο κέντρο Νόησις της Θεσσαλονίκης

Δύο νέα εκπαιδευτικά προγράμματα, με θέμα τον αερομοντελισμό και τη ρομποτική, λανσάρει από τις αρχές του 2012 το Κέντρο Διάδοσης Επιστημών και Μουσείο Τεχνολογίας «Νόησις» στη Θέρμη Θεσσαλονίκης.

Το αθόρυβο πάτημα της Αρκούδας του Γιώργου Κουμεντάκη στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών

Ο χαρισματικός συνθέτης Γιώργος Κουμεντάκης, με το νέο του έργο προσκαλεί παιδιά και μεγάλους σε μια ιδιότυπη μουσική αφήγηση ενός παραμυθιού.

Παιδική παράσταση Καρμάντηλος

Ο Καρμάντηλος επιστρέφει στον τόπο του «εγκλήματος». Το πρώτο Σαββατοκύριακο του Γενάρη κάνει ποδαρικό στο Εργαστήρι Kristiboni με ελεύθερη συνεισφορά.
Παιδική παράσταση Καρμάντηλος

Οι σπουδές αυξάνουν τον δείκτη νοημοσύνης

Η μόρφωση μπορεί να αυξάνει τον δείκτη νοημοσύνης, σύμφωνα με μία νέα μελέτη, που έδειξε πως κάθε πρόσθετος χρόνος στα θρανία αυξάνει το IQ κατά 4 μονάδες.

Διδώ Σωτηρίου: «Τα παιδιά του Σπάρτακου» στο φως

Η Διδώ Σωτηρίου (1909-2004), το συγγραφικό έργο της οποίας είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με την ιστορία της Ελλάδος, βίωσε τα δύο μεγάλα εθνικά τραύματα στον 20ο αιώνα, αυτό της Μικρασιατικής Καταστροφής και μετέπειτα αυτό του Εμφυλίου. Πολλά κείμενά της μαζί με το δημοσιογραφικό αρχείο της καταστράφηκαν στη διάρκεια εκείνης της ταραγμένης εποχής που αναγκάστηκε να περάσει στην παρανομία. Η ίδια και οι συγγενείς της διώχθηκαν με αποτέλεσμα να αλλάζουν συχνά τον τόπο διαμονής τους για λόγους ασφαλείας. Υπήρξαν όμως και κείμενα που σώθηκαν επειδή η ίδια φρόντισε να τα κρύψει σε μια θυρίδα της Εθνικής Τράπεζας στο Σύνταγμα.

Άποψη: Ν. Σαραντάκος "Ακριβά βιβλία, τούβλινα βιβλιοπωλεία"

Τα Χριστούγεννα είναι περίοδος των δώρων, και για μένα (και δεν είμαι μόνο εγώ) το βιβλίο είναι ένα από τα δώρα που προτιμώ, τόσο να προσφέρω όσο και να δέχομαι. Τα Χριστούγεννα λοιπόν είναι και η γιορτή των βιβλίων. Η κρίση έχει χτυπήσει και το βιβλίο, αφού στους δύσκολους καιρούς οι περικοπές αρχίζουν από τα περιττά, και το βιβλίο καλώς ή κακώς θεωρείται μη απαραίτητο.

Χριστίνα Γιαννούλα: Ο μικρός πρίγκιπας πάει πανεπιστήμιο

Και μετά τις πανελλήνιες τι; Όλα αλλάζουν; "Φοιτητική ζωή" ( that’s it). Έρχεται λοιπόν μία μέρα που ο μικρός πρίγκιπας μπλέκει τα μπούτια του στους δρόμους των ελληνικών πανεπιστημίων. Αυτή την όμορφη μέρα, αναλαμβάνει πραγματικά τις ευθύνες που του αναλογούν, χωρίς να κρύβεται πίσω από τη φάτσα του μπαμπούλη του και την ηλικία του. Και έτσι ξεκινά η ιστορία του.

Eπιστολή προς τον Άγιο Βασίλη, γραμμένη 100 χρόνια πριν!

Μια επιστολή προς τον Άγιο Βασίλη, γραμμένη 100 χρόνια πριν, ανακαλύφθηκε σε τζάκι στο Δουβλίνο…

Τα χριστούγεννα του 1911, ένα αγόρι και ένα κορίτσι στο Δουβλίνο, έστειλαν γράμμα στον Άγιο Βασίλη ζητώντας δώρα, με την υπογραφή «Α ή H Howard».

Τελειώνει το… σκασιαρχείο του Μαΐου στα σχολεία

Της Χαράς Καλημέρη

Το απαράδεκτο φαινόμενο να «ερημώνουν» τα σχολεία από μαθητές μετά το Πάσχα, επιχειρεί να αντιμετωπίσει το υπουργείο Παιδείας.

Φτιάξε δώρα για τα ζωάκια

Το Αττικό Ζωολογικό Πάρκο γιορτάζει τα Χριστούγεννα και σας καλεί να φτιάξετε δώρα για τα ζωάκια, λαμβάνοντας υπόψη τις διατροφικές συνήθειες του καθενός. Μάλιστα τα παιδιά που θα συμμετέχουν στη δράση από 26/12 έως 2/1 θα έχουν τη δυνατότητα να δυο από κοντά τις αντιδράσεις των ζώων.

Το βραβείο της Unicef για τη φωτογραφία της χρονιάς

Το βραβείο της Unicef για τη φωτογραφία της χρονιάς πήρε ο 30χρονος Κάσι Λόφενμπέιν, ο οποίος απαθανάτισε ένα μικρό παιδί στη Γκάνα.

Αφίσες για τα Προγράμματα Ψυχολογικής Υποστήριξης στα Σχολεία

Το πρόγραμμα που τρέχει από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Αθηνών, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και το Πανεπιστήμιο Κρήτης, έχει σκοπό να αυξήσει την ευαισθητοποίηση των γονιών, των καθηγητών και των παιδιών στα θέματα του ενδοσχολικού ρατσισμού, της ενσωμάτωσης και της ενδοσχολικής βίας.

Γεμίζοντας χρώμα δύο Γυμνάσια στην Κυψέλη

Ένα χρόνο τώρα η Βάσια και η Δήμητρα μιλούσαν για τον πεζόδρομο του 15ου στην Κυψέλη… στην καρδιά της πιο πυκνοκατοικημένης περιοχής της Αθήνας, η Ρηνείας μέχρι και πριν 15 μέρες ήταν σε άθλια κατάσταση… Τα δέντρα της απεριποίητα γεμάτα ξερά κλαδιά (καθώς και με διάφορα άλλα είδη από τα γύρω μπαλκόνια), τα παρτέρια της άδεια, ξερά και βρώμικα, οι τοίχοι του σχολείου σε άθλια κατάσταση, τα φωτιστικά φανάρια μισοδιαλυμένα, εγκαταλειμμένα μηχανάκια και σκουπίδια σε όλες τις γωνιές.

Ιστότοπος: Δημοτικό Σχολείο Βαθέος Αυλίδος

Το σχολείο μας βρίσκεται στο Βαθύ της Αυλίδας, λίγα μόλις χιλιόμετρα πριν ο επισκέπτης συναντήσει τις δύο γέφυρες που συνδέουν το νησί της Εύβοιας και τη πόλη της Χαλκίδας με την Στερεά Ελλάδα. Είναι ο τόπος από όπου, σύμφωνα με τον Όμηρο, ξεκίνησαν τα καράβια των Αχαιών για να κατακτήσουν την Τροία. (ιστορικά στοιχεία του τόπου μας)