Δευτέρα 28 Νοεμβρίου 2011

Σαββατοκύριακο για γονείς και παιδιά: Τέχνη και Μαθηματικά

Με γνώμονα το γεγονός ότι οι κοινές δραστηριότητες γονέων και παιδιών βελτιώνουν και εμπλουτίζουν τις οικογενειακές σχέσεις, το μουσείο προσκαλεί γονείς και παιδιά στο πρόγραμμα «Τέχνη και Μαθηματικά-Σαββατοκύριακο».

Σεμινάριο εκπαιδευτή θεραπευτικής ιππασίας και ιπποθεραπείας

Την παρασκευή 16 Δεκεμβρίου ξεκινά το πρώτο από τα επτά, 3ημερο εκπαιδευτικό σεμινάριο για την απόκτηση της επάρκειας του εκπαιδευτή θεραπευτικής ιππασίας και ιπποθεραπείας . Τα σεμινάρια απευθύνονται σε φοιτητές και τελειόφοιτους επαγγελμάτων υγείας (όπως φυσικοθεραπευτές, εργοθεραπευτές, ψυχολόγους, λογοθεραπευτές, ειδ. παιδαγωγούς κλπ). Παρακαλούμε τους ενδιαφερομένους για συμμετοχή να επικοινωνήσουν με την γραμματεία του ΠΑ.Σ.Ι.Ε.Θ.Ι. 6957-044048.

Νέα επιστημονικά δεδομένα αναπτερώνουν τις ελπίδες θεραπείας του αυτισμού

Αναλύοντας δερματικά κύτταρα από άτομα που πάσχουν από το σπάνιο σύνδρομο «Timothy», που μοιάζει με τον αυτισμό, Αμερικανοί ερευνητές ελπίζουν ότι θα μπορέσουν να εξηγήσουν τις ρίζες της πάθησης, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύονται στο επιστημονικό έντυπο Nature Medicine.

Κυκλοφόρησε το πρώτο παιδικό βιβλίο για την κάνναβη

Σάλο έχει προκαλέσει στη Βρετανία το πρώτο παιδικό βιβλίο για την κάνναβη με τίτλο «Είναι απλώς ένα φυτό», που κυκλοφόρησε πρόσφατα στα βιβλιοπωλεία, αλλά και σε 14 γλώσσες ως προεπισκόπηση στο Ίντερνετ. 

ΑΠΘ: 2η Ημερίδα για την Εφηβεία

Διαρκής αύξηση των εφηβικών αυτοκτονιών στην Ευρώπη

Καταθλιπτικό συναίσθημα, που μπορεί να οδηγήσει σε αυτοκαταστροφικές συμπεριφορές, όπως απόπειρα αυτοκτονίας, κατάχρηση ουσιών και αυτοτραυματισμό, παρουσιάζουν οι έφηβοι στην Ελλάδα, σε ποσοστό που μπορεί να φτάσει στο 29% στα κορίτσια και στο 13% στα αγόρια.

Πέντε αθλητές του μπάσκετ, νικητές της ζωής

Υπάρχουν αθλητές που κερδίζουν το θαυμασμό και το σεβασμό όλων επειδή ξεπέρασαν μεγάλα εμπόδια για να μπορέσουν να αγωνιστούν επαγγελματικά στο άθλημα που αγαπούν. Το μπάσκετ μας προσφέρει πολλές ιστορίες αθλητών που έγιναν μπασκετμπολίστες ή συνέχισαν να αγωνίζονται σ’ υψηλό επίπεδο παρά τιςσοβαρές δυσκολίες που κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν. Ξεχωρίσαμε τις ιστορίες πέντε καλαθοσφαιριστών που αποτελούν παράδειγμα για τους νέους αθλητές που συναντούν απρόσμενα εμπόδια στη πραγματοποίηση των ονείρων τους.

Πανελλήνιος Σχολικός Διαγωνισμός ζωγραφικής-κολάζ για μαθητές Δημοτικού: «Το δένδρο που αγαπώ»

Σας ενημερώνουμε ότι το Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας οργανώνει Πανελλήνιο Σχολικό Διαγωνισμό ζωγραφικής-κολάζ για μαθητές Δημοτικού, με τίτλο: «Το δένδρο που αγαπώ».

Διαθεματική Εκδήλωση (ΙΚΥ): "Δια βίου μάθηση και εθελοντισμός"

Το ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών, η Εθνική Μονάδα του Προγράμματος Δια Βίου Μάθηση και η Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς, Εθνικός Συντονιστικός Φορέας για το «Ευρωπαϊκό Έτος Εθελοντισμού 2011», διοργανώνουν, στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Έτους Εθελοντισμού, διαθεματική εκδήλωση για τον Εθελοντισμό και τη δια βίου Μάθηση, στις 15 Δεκεμβρίου 2011, στην «Τεχνόπολις» του Δήμου Αθηναίων, (Πειραιώς 100, Γκάζι).

Ξενάγηση στο CERN μέσα από μια έκθεση

Η γνωστή ρήση λέει πως «άμα δεν πάει ο Μωάμεθ στο βουνό, πάει το βουνό στον Μωάμεθ»...

Αυτό συμβαίνει και στις μέρες μας: σε περιπτώσεις που το ευρύ κοινό δεν μπορεί να δει και να γνωρίσει από κοντά μια σημαντική εγκατάσταση με υπερεθνικό χαρακτήρα, είτε γιατί βρίσκεται μακριά είτε γιατί η ίδια μπορεί να δεχτεί μονάχα περιορισμένο αριθμό επισκεπτών, η καλύτερη λύση είναι να «πάει» η εγκατάσταση στον κόσμο, μέσω αντιπροσώπου.

Εκδήλωση: "Η διδασκαλία της ιστορίας σε διαφορετικές εποχές"

Η εκδήλωση, που εντάσσεται στον κύκλο "Η αφήγηση της Ιστορίας και η διδασκαλία της ως ιστορικά φαινόμενα", θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 30 Νοεμβρίου (ώρα 7 μ.μ.) στη Λέσχη Γραμμάτων και Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση (Μικρή Σκηνή).
Για περισσότερες πληροφορίες: http://www.sgt.gr/gr/programme/event/384

Διαγωνισμός ζωγραφικής για μαθητές Δημοτικών Σχολείων

Tο Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών και Εξοικονόμησης Ενέργειας (Κ.Α.Π.Ε.) στο πλαίσιο του έργου “10ACTION” διοργανώνει διαγωνισμόζωγραφικής για μαθητές δημοτικών σχολείων με θέμα την Ηλιακή Ενέργεια. Οι ζωγραφιές των παιδιών θα παρουσιαστούν σε μια διεθνή έκθεση στη Μαδρίτη, όπου θα υπάρχει και ψηφοφορία για την καλύτερη. Καταληκτική ημερομηνία υποβολής των έργων είναι η 29η Φεβρουαρίου 2012 και η αποστολή μπορεί να γίνει ηλεκτρονικά στη διεύθυνση http://10action-children.sdeurope.org/ή ταχυδρομικώς στο Κέντρο Κ.Α.Π.Ε.

Διανυκτέρευση στο Μουσείο (2)

Στις 6/5 και στις 20/5/2011 η Αντιδημαρχία Πολιτισμού, Παιδείας & Τουρισμού, πραγματοποίησε μία από τις πλέον σύγχρονες μουσειολογικές πρακτικές μουσείων του εξωτερικού, μία πρωτότυπη δράση με τον τίτλο «Διανυκτέρευση στο Μουσείο», κατά την οποία τα παιδιά έζησαν μία μοναδική νυχτερινή εμπειρία μέσα στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού, στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης και στο Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα, όπου συμμετείχαν σε διάφορα εκπαιδευτικά προγράμματα και δραστηριότητες και στην συνέχεια διανυκτέρευσαν μέσα σε αυτά.

Μένης Κουμανταρέας: Αλεπούδες και κοτοπόδαρα

Λίγο κουρασµένος από µια ασθένεια που τον ταλαιπωρεί, ντυµένος πολύ προσεκτικά, µας υποδέχτηκε στο σαλόνι του στο κλασικό αστικό διαµέρισµα της Κυψέλης που βλέπει απέναντι τη ∆ηµοτική Αγορά της Κυψέλης, µε τη χροιά του παρελθόντος να αιωρείται, και κρατώντας στα χέρια του υπέροχα µαρόν για να κεράσει. ∆ίπλα του µια µικρή στοίβα από το τελευταίο του βιβλίο Οι αλεπούδες του Γκόσπορτ.

Η γνώση της ημέρας: Σχολεία αξιολύπητα

Σε άρθρο που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό TIME με τίτλο: «Γιατί η Αμερική δεν μπορεί να μάθει» ο αρθρογράφος θρηνεί για τον τρόπο λειτουργίας του σχολείου στις Ηνωμένες Πολιτείες, πόσο αυτό έχει όχι μόνον κοινωνικές αλλά και οικονομικές επιδράσεις στη σημερινή δύσκολη εποχή.

Το χασμουρητό δροσίζει τον εγκέφαλο

Το χασμουρητό δεν προκαλείται επειδή βαριόμαστε, είμαστε κουρασμένοι ή χρειαζόμαστε οξυγόνο, αλλά για να δροσίσει τον εγκέφαλο – και τα ιγμόρεια συμμετέχουν στην όλη διαδικασία, σύμφωνα με μία νέα έκθεση.