Κυριακή 3 Ιουλίου 2011

Τραγούδι: Μάγειρας


Περιοδικό σοδειά

Αφού σπείραμε και θερίσαμε, ανταμώσαμε στ' αλώνι. Είναι ωραία στ' αλώνι. Ο ένας δίπλα στον άλλον, χορός κυκλικός, δίχως αρχή και τέλος. Ακούμπησαν οι ώμοι μας, πυρώθηκαν οι παλάμες μας πάνω στις καυτές ψαρόπλακες και κουβεντιάζαμε απέριττα μέχρι ο ήλιος να βασιλέψει. Έπειτα αδράξαμε τη σοδειά μας και τη σκορπίσαμε στον άνεμο.
Με αυτόν τον τρόπο μάς συστήνεται η ομάδα της σοδειάς, μιας τρίμηνης περιοδικής συγκομιδή γραμμάτων και τέχνης. Επισκεφτείτε την ιστοσελίδα της, ενημερωθέιτε σχετικά με θέματα πολιτισμού και μεταφορτώστε δωρεάν το περιοδικό της.

Ιστολόγιο: Εγκύκλιος Παιδεία

Επισκεφτείτε το ιστολόγιο "Εγκύκλιος Παιδεία". Το ιστολόγιο που στοχεύει να γίνει το δεξί χέρι του δασκάλου και να βοηθήσει το μαθητή να γνωρίσει, να κατανοήσει και να αγαπήσει όπως πρέπει το μάθημα...

Δημήτρης Μιχαηλίδης: Ο δίσκος των χρωμάτων του Νεύτωνα

Άσπρο. Απουσία χρώματος.
Απουσία και συναισθημάτων;
Θυμάμαι πόσο μεγάλο μου φαινότανε το σχολείο μου.
Το 1ο Δημοτικό Σχολείο Δράμας. Μάλιστα αισθανόμουν πολύ τυχερός που ήταν το "πρώτο". Νόμιζα πως αυτό σήμαινε πως ήταν το καλύτερο σχολείο του κόσμου. Ακριβώς δίπλα ήταν και το δεύτερο.

Ιστότοπος: Squag


To Squag είναι μια εφαρμογή που απευθύνεται σε παιδιά και εφήβους του αυτιστικού φάσματος και τους δίνει τη δυνατότητα να επικοινωνήσουν μεταξύ τους. Η λειτουργία της εφαρμογής βασίζεται σε τρία στοιχεία: αισθητηριακή ευαισθησία, ασφάλεια και κοινότητα.
Η ιδέα προέκυψε, όταν η Sara Winter (ιδρύτρια της κοινωνικής πλατφόρμας Squag) παρατήρησε τη στάση που είχε ο αυτιστικός ανηψιός της στις οικογενειακές φωτογραφίες. Διαβάστε περισσότερα για την ιστορία εδώ.

Δυσαριθμησία: μεταμορφώνει τους αριθμούς σε τέρατα!

Η ώρα των μαθηματικών στο σχολείο είναι ο εφιάλτης του. Μπαίνει σχεδόν κάτω από το θρανίο για να μην τον σηκώσει ο δάσκαλος στον πίνακα όπου θα έχει να αναμετρηθεί με «τέρατα» όπως τα τρίγωνα και οι μαθηματικές πράξεις. Δεν φταίει, δεν είναι τεμπέλης, απλώς βρίσκει πολύ δύσκολο το να κατανοήσει όλα αυτά τα σύμβολα και τους αριθμούς, την παγκόσμια γλώσσα των μαθηματικών. Και αυτό διότι εμφανίζει μια νευρογνωστική διαταραχή που ονομάζεται δυσαριθμησία και η οποία εντάσσεται στις ειδικές μαθησιακές δυσκολίες.

Αγάπιος και Ευτυχία, μια δραματική ιστορία

Παγκόσμια μαθητική πρωτοτυπία! Ενα βιβλίο για τη δραματική ιστορία δύο πελαργών που έγραψαν οι μαθητές των δύο τελευταίων τάξεων του δημοτικού σχολείου Μεγάλου Κεφαλόβρυσου Τρικάλων μεταφράστηκε στην αγγλική γλώσσα και θα παρουσιαστεί στη Φινλανδία.