Τρίτη 31 Μαΐου 2011

Ν. Σαραντάκος: Για τα γκρίκλις και την “εκστρατεία” των Ράδιο Αρβύλα

Για την «αμορφωσιά» των παιδιών μας, ας κατηγορήσουμε τους εαυτούς μας που τους αφαιρούμε ό,τι λείψανο ελεύθερου χρόνου τους έχει απομείνει, και κάνουμε το διάβασμα μια εχθρική δραστηριότητα. Ειδάλλως, χτυπάμε το σαμάρι αντί για το γάιδαρο.
Διαβάστε την απάντηση του κ. Σαραντάκου στον ιστότοπο iefimerida.gr, που ζήτησε τη γνώμη του για την εκστρατεία εναντίον των γκρίκλις, που έχει ξεκινήσει η εκπομπή Ράδιο Αρβύλα.

Ισλανδία: Αναγνώριση της νοηματικής γλώσσας

Τη στιγμή που στην Ιταλία το κοινοβούλιο ετοιμάζεται με νομοσχέδιό του να υποβιβάσει την Ιταλική Νοηματική Γλώσσα (LIS), τα μέλη της Ισλανδικής Ομοσπονδίας Κωφών γιόρτασαν, την Παρασκευή που μας πέρασε, την επικύρωση της νομοθεσίας που αναγνωρίζει τη νοηματική ως μητρική τους γλώσσα.  Με το νέο νόμο διασφαλίζεται η ισχύς της νοηματικής, καθώς η Ισλανδική Νοηματική Γλώσσα ορίζεται ως εθνική κι επίσημη γλώσσα της Ισλανδίας. Να σημειωθεί ότι και η Ισλανδική γραφή Braille  έχει αναγνωριστεί ως πρώτη γραπτή γλώσσα των ατόμων με προβλήματα όρασης.

Εφαρμογή: The Lottery of Life

Η Λοταρία της ζωής (The Lottery of Life) είναι μια διαδικτυακή εφαρμογή στα πλαίσια του προγράμματος Save the Children, στην οποία μπορείτε να δείτε τον τόπο και τις συνθήκες που θα ήταν πιθανότερο να γεννηθείτε, βάσει στατιστικών δεδομένων και .... τύχης. Σκοπός της διαδικτυακής καμπάνιας είναι να ευαισθητοποιήσει τα άτομα σχετικά με τις συνθήκες στις οποίες έρχονται στον κόσμο τα παιδιά και το μέλλον που προδιαγράφεται γι' αυτά. Βάλτε το όνομά σας και γυρίστε τον τροχό. Μία σημαντική διαφορά με την πραγαμτικότητα: μπορείτε να δοκιμάσετε όσες φορές θέλετε και να αλλάξετε το αποτέλεσμα.

Βιβλίο: "Ανακυκλωµένη Μουσική"

Βιβλίο: "Ανακυκλωμένη Μουσική"
Συγγραφέας: Δημήτρης Σαρρής 
Εκδόσεις: fagotto books


Μουσικά όργανα από μικρές συσκευασίες
Το έργο «ανακυκλωµένη µουσική» αποτελεί µια επιλογή εφαρµοσµένων ιδεών για εκπαιδευτική και δημιουργική χρήση.

Θερινά τμήματα εκμάθησης γραφής Braille στη Θεσσαλονίκη

Ενημερώνουμε τους ενδιαφερόμενους ότι ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Τυφλών (Περιφερειακή Ένωση Κεντρικής Μακεδονίας) θα πραγματοποιήσει θερινά τμήματα εκμάθησης γραφής Braille. Επίσης πρόκειται να οργανωθούν ευέλικτα ως προς το ωράριο, τμήματα. Για οποιαδήποτε πληροφορία ή διευκρίνηση μπορείτε να απευθύνεστε στην γραμματεία στο τηλέφωνο 2310-250111, εσωτερικό 114 ή στα γραφεία μας στην διεύθυνση Βασ. Όλγας 114 & Π. Συνδίκα τ.κ. 54643 Θεσσαλονίκη.

Κατασκηνωτικό πρόγραμμα από τον Παγχιακό Σύλλογο ΑμεΑ


Ο Παγχιακός Σύλλογος Ατόμων με Αναπηρία [πληροφορίες για τον ΠΣΑμεΑ] σε συνεργασία με την ΠΟΣΓΚΑΜΕΑ διοργανώνει κατασκηνωτικό πρόγραμμα για Άτομα με Αναπηρία, στον κατασκηνωτικό χώρο των προσκόπων στον Μάναγρο Βολισσού την περίοδο από 15/06/2011 έως 30/06/2011 και από 28/08/2011 έως 10/09/2011.

Εθελοντικό Πρόγραμμα Επαναχρησιμοποίησης Σχολικών Βιβλίων

Η Υπουργός Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, Άννα Διαμαντοπούλου, με επιστολή της στα σχολεία, καλεί μαθητές, εκπαιδευτικούς και γονείς να συμμετάσχουν ενεργά στο Εθελοντικό Πρόγραμμα Επαναχρησιμοποίησης των Σχολικών Βιβλίων, επιστρέφοντας τα βιβλία τους, τη Δευτέρα 06/05/2011, στα σχολεία.

Ο Γιώργος Φουντουλάκης αρχηγός της ελληνικής αποστολής στο Λονδίνο

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Παραολυμπιακής Επιτροπής (ΕΠΕ), Γιώργος Φουντουλάκης, θα είναι ο αρχηγός της ελληνικής αποστολής για τους Παραολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου το 2012. Την απόφαση αυτή πήρε ομόφωνα η ολομέλεια της ΕΠΕ, με τον πρόεδρό της να λαμβάνει για δεύτερη φορά το σχετικό χρίσμα μετά τους Παραολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας, το 2004.

Ιστότοπος: Conflict History

Διαβάστε στο ιστολόγιο του κ. Νίκου Π. Μιχαηλίδη Εκπαιδευτική Τεχνολογία & Πληροφορική για τη σελίδα Conflict History. Πρόκειται για ένα διαδραστικό χρονοδιάγραμμα πάνω σε ένα χάρτη της Google, το οποίο μας δείχνει όλες τις σημαντικές καταγεγραμμένες συγκρούσες των ανθρώπων για τα τελευταία 6000 χρόνια.

BT Paralympic World Cup - Τρίτος ο Χρηστάκης στα 200μ. μικτής

Στο τρίτο σκαλί του βάθρου των νικητών, στα 200 μέτρα μικτής ατομικής των διεθνών αγώνων κολύμβησης BT Paralympic World Cup που φιλοξενήθηκαν στο Μάντσεστερ της Αγγλίας, ανέβηκε ο Παναγιώτης Χρηστάκης. Ο δεκαεπτάχρονος έλληνας αθλητής, που αγωνίζεται στην κατηγορία SM6, κάλυψε την απόσταση σε 3 λεπτά 22.94, επίδοση που του χάρισε το χάλκινο μετάλλιο, την ίδια στιγμή που ο Νίκος Τσότρας στα 50 μέτρα ελεύθερο (S7) κατετάγη 5ος με 31.06.

ΕΣΑμεΑ: Οι ηγέτες του αναπηρικού κινήματος της Ευρώπης στην Ουγγαρία

Από τις 27 έως τις 29 Μαΐου οι ηγέτες του αναπηρικού κινήματος συναντήθηκαν για την 15η Ετήσια Γενική Συνέλευση του Ευρωπαϊκού Φόρουμ Ατόμων με Αναπηρία (EDF) στη Βουδαπέστη. Μεταξύ όλων των σημαντικών θεμάτων, οι 200 συμμετέχοντες επικεντρώθηκαν στο ζήτημα της διασφάλισης από την Ευρωπαϊκή ʽΈνωση της ελευθερίας της ΔΙΑκίνησης για όλα τα άτομα με αναπηρία.