Πέμπτη 17 Φεβρουαρίου 2011

Έναρξη της διαδικασίας αντιστοίχισης του Εθνικού Πλαισίου προσόντων

Μετά το σχεδιασμό, τη δημόσια διαβούλευση, τη νομική κατοχύρωση και προετοιμασία, η Ελλάδα περνάει στην τρίτη φάση της διαδικασίας ανάπτυξης του Εθνικού Πλαισίου Προσόντων, στην αντιστοίχιση. Έχουν ήδη συσταθεί Ομάδες Εργασίας, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, οι οποίες έχουν αναλάβει να προτείνουν εξειδικευμένους περιγραφικούς δείκτες για προσόντα που απονέμονται από ιδρύματα της τυπικής εκπαίδευσης (Δευτεροβάθμιας και Τριτοβάθμιας), καθώς και την αντιστοίχιση αυτών των προσόντων στα οκτώ επίπεδα του Εθνικού Πλαισίου Προσόντων. 

10ο Σχολικό Πρωτάθλημα Σκάκι


Βασίλης Παπαθανασόπουλος: «Δεν χρειάζεται να είσαι τέλειος για να είσαι και ευτυχισµένος»

Ο 43ΧΡΟΝΟΣ Βασίλης Παπαθανασόπουλος, δημόσιος υπάλληλος σε περιφερειακή πόλη, προσπέρασε επιτυχώς δυσάρεστες καταστάσεις του παρελθόντος, απόρροια του τραυλισμού του. Σήμερα, μετά και την κατάλληλη επιστημονική υποστήριξη από το 2003 σε ειδικό θεραπευτικό κέντρο, έχει βελτιώσει αισθητά το λεκτικό του επίπεδο. «Θυμάμαι που ένας από τους δασκάλους μου στο ∆ημοτικό, επειδή ήμουν ανήσυχος μια φορά στην αίθουσα, με κορόιδεψε μιμούμενος την τραυλή ομιλία μου.

Ελληνική Στατιστική Αρχή: Ζητά συνεργάτες για έρευνες

Εως τις 3 Μαρτίου 2011 θα πρέπει να υποβάλουν ηλεκτρονικά αίτηση συμμετοχής όσοι ενδιαφερόμενοι επιθυμούν να απασχοληθούν ως Ιδιώτες Συνεργάτες στις διενεργούμενες στατιστικές εργασίες της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ). Δικαίωμα υποβολής αίτησης για εγγραφή στο Μητρώο έχουν μόνο ιδιώτες και ιδιωτικοί υπάλληλοι, οι οποίοι θα πρέπει να είναι τουλάχιστον απόφοιτοι Λυκείου ή εξαταξίου Γυμνασίου, ηλικίας από 21 έως 69 ετών. Οι υπάλληλοι (Μόνιμοι και με Σύμβαση Εργασίας Αορίστου Χρόνου) Δημοσίων Υπηρεσιών, Ν.Π.Δ.Δ., ΟΤΑ και λοιπών Δημοσίων Οργανισμών, καθώς και υπάλληλοι της ΕΛΣΤΑΤ, με οποιαδήποτε σχέση εργασίας, δεν έχουν δικαίωμα υποβολής αίτησης (Βήμα)

Δήμος Αθηναίων: Μείωση των τελών για απόρους και άτοµα µε ειδικές ανάγκες

Μηδενική αυξηση στα ανταποδοτικά τέλη αποφάσισε χθες το Δημοτικό Συμβούλιο Αθηναίων, ενώ διευρύνονται οι κατηγορίες πληθυσμού που δικαιούνται μερικής ή ολικής απαλλαγής από την καταβολή τελών. Για πρώτη φορά προβλέπεται μείωση κατά 50% των τελών για 7.000 απόρους, 11.000 άτομα με αναπηρία με ποσοστό αναπηρίας άνω του 80% καθώς και για 500 μονογονεϊκές οικογένειες.

Εκδήλωση: Πάνω στο χαλί του Σεβάχ

Ένα παραμύθι γίνεται αφορμή για ένα ταξίδι στον κόσμο της Ανατολής τις μέρες της Αποκριάς. Τα παιδιά θα ακολουθήσουν τα ίχνη των ηρώων του παραμυθιού μέσα στους χώρους του Μουσείου Ισλαμικής Τέχνης. 
Θα περι-γράψουν και θα ''ντύσουν'' τη σκιά τους επάνω σε ένα εξωτικό χαλί με λαμπερά χρώματα, θα μυρίσουν τις μυρωδιές των παζαριών και θα ακούσουν τον ήχο του σιντριβανιού που δροσίζει ένα αιγυπτιακό δωμάτιο.

Περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε εδώ.

Βασίλης Χιώτης: Μια γροθιά στο στομάχι

Όποιος άκουσε τα όσα είπε στον ΒΗΜΑ FM ο προϊστάμενος της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος κ. Μαν. Σφακιανάκης, για την επιδημία που εξαπλώνεται στους νέους μέσω του ΙΝΤΕΡΝΕΤ, αντιλαμβάνεται ότι τα άδεια ταμεία του κράτους, μάλλον δεν είναι το σημαντικότερο πρόβλημα που έχει να αντιμετωπίσει η ελληνική κοινωνία.

Βόρεια Ελλάδα: Τραυματίας ακόμη η θεραπεία...

Οι πτώσεις, τα τροχαία και οι συγκρούσεις με το ποδήλατο «στέλνουν» κάθε χρόνο 20.000 Ελληνόπουλα στο νοσοκομείο, εκ των οποίων τα 2.000 στη Θεσσαλονίκη. Ωστόσο, υπολογίζεται ότι στα εξωτερικά ιατρεία των νοσοκομείων της πόλης προσέρχονται 10.800 τραυματισμένα παιδιά ετησίως.

Τα παιδιά που πέφτουν θύματα ατυχήματος, όμως, δεν έχουν την καλύτερη δυνατή αντιμετώπιση, λένε οι ειδικοί, εξηγώντας ότι αυτό οφείλεται στην έλλειψη παιδιατρικού νοσοκομείου, κρεβατιών εντατικής νοσηλείας και κέντρων αποκατάστασης στα δημόσια νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης.

Προσφυγές κατά παιδικών σταθμών στη Γερμανία φρενάρει νομοσχέδιο

Η γερμανική κυβέρνηση υιοθέτησε σήμερα ένα νομοσχέδιο που καθιστά δυσκολότερες τις προσφυγές στη δικαιοσύνη κατά του θορύβου που κάνουν τα παιδιά, έπειτα από πολλές διενέξεις ανάμεσα σε παιδικούς σταθμούς και κατοίκους σε μια χώρα όπου η γεννητικότητα βρίσκεται σε πτώση.

Αψηφούν τις θερμίδες παιδιά και έφηβοι

Οι θερμίδες δεν φαίνεται να…φοβίζουν τους εφήβους: σύμφωνα με νέα μελέτη, οι διατροφικές πληροφορίες των φαστ-φουντ, οι οποίες «ομολογούν» το θερμιδικό φορτίο των τροφίμων, δεν αποτρέπουν παιδιά, νέους και γονείς να γεμίζουν το δίσκο τους με λιπαρά, αλάτι και ζάχαρη.

Ερευνητές που μελέτησαν τις επιλογές των μενού σε τέσσερις αλυσίδες φαστ – φουντ στις ΗΠΑ, παρατήρησαν πως η εφαρμογή του μέτρου της υποχρεωτικής αναγραφής των θερμίδων δεν επιφέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα.

Τραπεζίτες και νταντάδες ελέγχει εταιρία ερευνών της Νέας Υόρκης

Οι γονείς που αγαπούν τα παιδιά τους εξίσου με τα εκατομμύριά τους, μπορούν πλέον να προσλάβουν εταιρία ερευνών, που ειδικεύεται στον έλεγχο τραπεζιτών, για να ερευνήσουν το παρελθόν των νταντάδων τους.

Η εταιρία NannyTrack της Νέας Υόρκης, αποτελεί θυγατρική της BackTrack Reports, που ειδικεύεται στον έλεγχο τραπεζικών στελεχών και διαχειριστών αμοιβαίων κεφαλαίων.

Τα βρέφη από 18 μηνών μπορούν να μετρούν

ΛΟΝΔΙΝΟ Τα 18μηνα βρέφη κατανοούν τους βασικούς κανόνες της αριθμητικής, σύμφωνα με νέα μελέτη ειδικών του Πανεπιστημίου του Κουίνσλαντ στην Αυστραλία. Οι ερευνητές κατέληξαν σε αυτό το συμπέρασμα αφού παρακολούθησαν βρέφη της συγκεκριμένης ηλικίας και είδαν ότι τα μικρά επιλέγουν να βλέπουν βίντεο όπου γίνεται σωστή αρίθμηση παρά άλλα όπου δεν ακολουθούνται οι κανόνες της πρόσθεσης. 

Τα άπαντα για τον Ελύτη

Διεθνές συνέδριο, έκθεση ζωγραφικής, νέες εκδόσεις, ημερίδα, συζητήσεις, μια νέα ιστοσελίδα αλλά και τα θυρανοίξια μιας μικρής εκκλησίας στη Σίκινο περιλαμβάνουν οι εκδηλώσεις για τα εκατό χρόνια από τη γέννηση του νομπελίστα ποιητή. 

Στις 2 Νοεμβρίου συμπληρώνονται εκατό χρόνια από τη γέννηση του Οδυσσέα Ελύτη και το Μέγαρο Μουσικής, σε συνεργασία με την ποιήτρια Ιουλίτα Ηλιοπούλου, αλλά και το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου, οργανώνουν πλήθος εκδηλώσεων και δράσεων. 

1ο Γυμνάσιο Αρτεμιδος: Δημιουργική επίλυση συγκρούσεων στο σχολείο

Το Σχολικό Πρόγραμμα Αγωγής Υγείας «Ειρηνική Επίλυση Συγκρούσεων και οι  Παραστατικές Τέχνες» ξεκίνησε τον Οκτώβρη του 2006 στο 1ο Γυμνάσιο Αρτέμιδος και ολοκληρώθηκε στις 23/06/07 στο Λύκειο Βουλιαγμένης στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Παρουσιάσεων του Ευρωπαϊκού Προγράμματος «mPPACT». Είναι  μια πρωτοβουλία που σκοπό έχει τόσο την ανακάλυψη των αρχών που διέπουν έναν μη βίαιο τρόπο επικοινωνίας μεταξύ των μελών μιας σχολικής κοινότητας, όσο και την καλλιέργεια μιας νέας παιδαγωγικής πρακτικής, η οποία: α) να ασχολείται με τη σύγχρονη κοινωνική πραγματικότητα και την αντανάκλασή της μέσα στην τάξη β) να αναγνωρίζει έναν καινούργιο πιο σύνθετο ρόλο στον δάσκαλο ως παιδαγωγό και γ) να χρησιμοποιεί τη δημιουργικότητα, τη φαντασία, την κριτική σκέψη των μαθητών για να κατασκευάσει τον δικό τους κόσμο. 


Υποτροφία για θερινά μαθήματα στη Λιθουανία

Θα σας ενδιέφερε να περάσετε ένα μήνα στη Λιθουανία παρακολουθώντας θερινά μαθήματα γλώσσας και κουλτούρας; Διεκδίκηστε μια από τις κρατικές υποτροφίες που προσφέρει η λιθουανική κυβέρνηση. Πληροφορίες εδώ

"Πολυμήχανο": Παίξε... αλλιώς! Ψυχαγωγία με τεχνολογίες αιχμής!

Ένα νέο διαδραστικό εργαστήριο διερευνητικής μάθησης με ψηφιακές τεχνολογίες ανοίγει τις πύλες του στον πολυχώρο πολιτισμού Badminton. Το ΠΟΛΥΜΗΧΑΝΟ, «τεχνοβλαστός» του Πανεπιστημίου Αθηνών, είναι ένας χώρος μοναδικός, όχι μόνο για τα Ελληνικά δεδομένα, αλλά και για τα Ευρωπαϊκά, καθώς ερευνητικές ομάδες Πανεπιστημίων και εταιρείες στην αιχμή της τεχνολογίας από την Ελλάδα, την Αμερική και τον Καναδά συμμετείχαν στην υλοποίησή του. Θα μπορούσε να αποκαλεστεί κλειστό ψυχαγωγικό πάρκο ή και χώρος άτυπης εκπαίδευσης, αφού οι επισκέπτες καλούνται να ψυχαγωγηθούν με παιχνίδια στηριγμένα στις πλέον πρόσφατες εφαρμογές της ψηφιακής τεχνολογίας. Όλα τα παιχνίδια είναι σχεδιασμένα, έτσι ώστε ο επισκέπτης, παίζοντας, να χρησιμοποιεί ρητές και άρρητες γνώσεις και δεξιότητες που συνδέονται με έννοιες μαθηματικών, πληροφορικής, επιστημών, γεωγραφίας κ.λπ.