Τετάρτη 2 Φεβρουαρίου 2011

Υψηλά ποσοστά δυσκολίας στην ανάγνωση

Το ελληνικό σχολείο δεν δίνει στους μαθητές τα απαραίτητα εφόδια, με αποτέλεσμα το ένα πέμπτο των Ελλήνων μαθητών να αντιμετωπίζει προβήματα στην ανάγνωση, τα μαθηματικά και τις φυσικές επιστήμες. Το επίπεδο αλφαβητισμού είναι όμως αρκετά χαμηλό γενικότερα στην Ευρωπαϊκή Ενωση, παρ’ όλο που έχει σημειωθεί μικρή βελτίωση τα τελευταία χρόνια. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συγκρότησε χθες ανεξάρτητη επιτροπή που θα μελετήσει το πρόβλημα και θα προτείνει τρόπο αντιμετώπισής του μέχρι το 2012, προκειμένου το 2020 το ποσοστό Ευρωπαίων μαθητών που έχουν δυσκολίες στην ανάγνωση να μειωθεί στο 15% από 19,6% το 2009.

Δεκαεπτά μουσεία ...στο σπίτι σας!

Περισσότερα από 1000 από τα διασημότερα έργα τέχνης παγκοσμίως. Δεκαεπτά μουσεία. 385 αίθουσες έκθεσης. 486 καλλιτέχνες. Oλα, έρχονται στο σπίτι σας για να τα απολαύσετε με την άνεσή σας, αφιερώνοντας όσο χρόνο θέλετε κάθε φορά. Και αυτό είναι μόνο η αρχή...

Ο λόγος για το φιλόδοξο εγχείρημα της Google, το www.googleartproject.com που σας επιτρέπει να "μπείτε" κυριολεκτικά μέσα σε 1061 (για την ώρα) έργα, τα οποια σας προσφέρονται με εντυπωσιακή λεπτομέρεια εστίασης που φτάνουν σε κάθε ξεχωριστή πινελιά του ζωγράφου.

Σαββατοκύριακο αφιερωμένο στις «Τεχνολογίες Αιχμής στην Εκπαιδευτική Πράξη»

Διημερίδα με θέμα τις «Τεχνολογίες Αιχμής στην Εκπαιδευτική Πράξη» διοργανώνει για δεύτερη συνεχή χρονιά η Σύγχρονη Σχολή Σ.Αυγουλέα Λιναρδάτου το Σάββατο και την Κυριακή.

Η διημερίδα έχει ως στόχο να προσφέρει στους ανθρώπους, οι οποίοι εμπλέκονται είτε άμεσα είτε έμμεσα με το χώρο της εκπαίδευσης, την ευκαιρία να ενημερωθούν για τις εξελίξεις εισαγωγής των Νέων Τεχνολογιών στην εκπαίδευση και τη δυνατότητα να ανταλλάξουν απόψεις και πρακτικές. 

Γαλλία: Μαθητές κάνουν πειράματα με μεταλλαγμένα βακτήρια

Εδώ και περίπου 10 χρόνια, οι Γάλλοι μαθητές της θετικής κατεύθυνσης μαθαίνουν στην τελευταία τάξη του Λυκείου να τροποποιούν το γενετικό υλικό βακτηρίων χρησιμοποιώντας πλασμίδια.

Από τις αρχές του σχολικού έτους ωστόσο, ανάλογα πειράματα καλούνται να πραγματοποιούν - στο πλαίσιο μαθήματος επιλογής- ακόμη και παιδιά ηλικίας 15-16 ετών, γεγονός που έχει πυροδοτήσει αντιδράσεις στη Γαλλία.

Υποψήφιοι με αναπηρία για την τριτοβάθμια εκπαίδευση: Οι κρίσιμες συμβουλές

Την άμεση ενεργοποίηση των επταμελών επιτροπών για την διαπίστωση σοβαρών παθήσεων των μαθητών που επιθυμούν να είναι υποψήφιοι για εισαγωγή στα τριτοβάθμια εκπαιδευτικά ιδρύματα με το δικαίωμα ποσόστωσης (5%), αξίωσε με κατεπείγουσα εγκύκλιό του απευθυνόμενη στις διοικήσεις των νοσοκομείων το Υπουργείο Παιδείας.