Παρασκευή 28 Ιανουαρίου 2011

Όταν τα αδέλφια …μαλώνουν!

Μια αδελφική σχέση χαρακτηρίζεται από αγάπη, παιχνίδι, τρυφερές αγκαλιές και κατανόηση, σωστά; Πολλοί γονείς φαντάζονται ότι τα αδέλφια μεταξύ τους«πρέπει» να έχουν την «τέλεια» σχέση και μία τέτοια σχέση ορίζεται ως αυτή που δεν έχει συγκρούσεις, καυγάδες και «μούτρα». Σωστά; Λάθος!

Όπως όλες οι ανθρώπινες σχέσεις έτσι και οι σχέσεις μεταξύ αδελφών έχει τα δικά της μοναδικά χαρακτηριστικά και σε αυτά συμπεριλαμβάνονται φυσικά και οι συγκρούσεις μεταξύ των παιδιών, της ίδιας οικογένειας.

«Λαϊκό Πανεπιστήμιο» στη Λάρισα

«Λαϊκό πανεπιστήμιο», το οποίο ήδη λειτουργεί σε 14 πόλεις της Ελλάδας, πρόκειται σύντομα να λειτουργήσει και στην Λάρισα υπό την επιστημονική ευθύνη τμημάτων των Πανεπιστημίων Κρήτης και Αιγαίου.

Διαχείριση του χρόνου του μαθήματος

Η διαχείριση του χρόνου του μαθήματος έχει να κάνει με το ρυθμό στον οποίο διδάσκετε και τον τρόπο με τον οποίο διατηρείτε το ενδιαφέρον και την προσοχή στα μαθήματά σας. Η συμβατική μορφή της εισαγωγής, που ακολουθείται από σιωπηλή εργασία, μέχρι τελικά να κλείσουν τα βιβλία και να φύγουν από την αίθουσα δεν είναι αποτελεσματικό μοντέλο για τους περισσότερους μαθητές, ειδικά για τα παιδιά που παρουσιάζουν προβλήματα συμπεριφοράς, κοινωνικές και συναισθηματικές διαταραχές. 

Καλύτερα τα παιχνίδια παρά οι δουλειές: Ιδού μία έρευνα που θα αρέσει πολύ στους... μπαμπάδες

Οι άνδρες με παιδιά το καλύτερο που έχουν να κάνουν, είναι απλώς να παίζουν μαζί τους και να αφήνουν τις λοιπές φροντίδες της ανατροφής στις μαμάδες, σύμφωνα με μια νέα έρευνα αμερικανών ψυχολόγων, η οποία υποστηρίζει ότι οι παραδοσιακοί οικογενειακοί ρόλοι «δουλεύουν» καλύτερα.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής την καθηγήτρια Σάρα Σόουπ-Σάλιβαν, που δημοσίευσαν τη σχετική μελέτη στο περιοδικό αναπτυξιακής ψυχολογίας “Developmental Psychology”, σύμφωνα με τη βρετανική «Τέλεγκραφ», κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι τα ζευγάρια έχουν ισχυρότερη και καλύτερη αμοιβαία υποστηρικτική σχέση ως γονείς, όταν ο πατέρας περνάει περισσότερη ώρα παίζοντας με τα παιδιά του και λιγότερη ώρα ταΐζοντας ή πλένοντάς τα, όπως θα έπρεπε -θεωρητικά τουλάχιστον- να κάνει ένας σύγχρονος μπαμπάς.

Σύγχρονες καλλιτεχνικές δημιουργίες «συναντούν» έργα παιδικής έκφρασης στο Βόλο

Αναδρομική έκθεση παιδικής δημιουργίας των Εικαστικών Εργαστηρίων για παιδιά του Δήμου Βόλου (Ζωγραφική-Κεραμική), φιλοξενείται στο Κέντρο Τέχνης Τζιόρτζιο Ντε Κίρικο. Παράλληλα, λειτουργεί έκθεση έργων σύγχρονων καλλιτεχνών, με θέμα τη θάλασσα.

Στην έκθεση συμμετέχουν οι: Φωτεινή Καφίδα-Τέρρα, Κώστας Κομνηνός, Ιωακείμ Μιναρετζόπουλος, Δημήτριος Μοράρος, Νίτα Οικονόμου και Νίκος Ποδιάς.

Υπουργείο Παιδείας: Από «κόσκινο» όλοι οι μαθητές της Γ Λυκείου που δηλώνουν αναπηρία

Το υπουργείο με εγκύκλιο που εξέδωσε σήμερα ζητά από τις Επιτροπές στα πιστοποιητικά που εκδίδονται να αναγράφεται επακριβώς και ολογράφως η πάθηση του υποψηφίου όπως αυτή αναφέρεται ακριβώς στο άρθρο 35 του ν.3794/2009 (ΦΕΚ 156/Α) με τον αντίστοιχο κωδικό του Παραρτήματος της αριθμ Φ.151/122732/Β6 (ΦΕΚ 1612 Β΄/ 4‐10‐2010) κοινή Υπουργική Απόφαση των Υπουργών Παιδείας Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων και Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

Ιστολόγιο: Πειράματα φυσικής με απλά υλικά

Είναι ελληνικό, είναι δροσερό, καταπιάνεται με ένα μάθημα που δεν είναι και από τα... καλύτερα αρκετών μαθητών και φιλοδοξεί να κάνει την επιστήμη της φυσικής αγαπητή σε γονείς και μαθητές.

Το ιστολόγιο της http://tinanantsou.blogspot.com είναι γεμάτο από ιδέες για να κάνετε με τα παιδιά σας πειράματα φυσικής στο σπίτι με απλά υλικά και χωρίς να κινδυνεύετε να... ανατινάξετε κάτι! Φτιάξτε λοιπόν τον οικιακό σας... σαλταπήδα, έναν παπαγάλο που θα ισορροπεί στη μύτη σας, τη φλογέρα των Ινδιάνων, χωρέστε ένα κοτέτσι μέσα σε ένα πλαστικό κύπελλο και βάλτε στοιχήματα που θα ξέρετε από την αρχή πως θα κερδίσετε εκμεταλλευόμενοι τις αρχές της φυσικής. Ενας ιστότοπος ιδανικός για να τον προτείνετε σε παιδιά ηλικίας από 5 μέχρι 15 χρόνων, αλλά και πολύ ενδιαφέρων για εκπαιδευτικούς και γονείς.

Online αποσπάσματα βιβλίων

Ψαχνετε ποιο βιβλίο θα πάρετε στα παιδιά σας; Ρίξτε μια ματιά σε μερικές σελίδες κάποιων βιβλίων online και αποφασίστε!

Eλληνικές διακρίσεις στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα στίβου αθλητών με αναπηρία

Την 6η θέση στο μήκος κατηγορίας F12/13, κατέλαβε η Ανθή Καραγιάννη, στο πλαίσιο της έκτης ημέρας για το Παγκόσμιο πρωτάθλημα στίβου αθλητών με αναπηρία, που φιλοξενείται στο Κράιστσερτς της Νέας Ζηλανδίας. 

Πρόσωπα: Μαρτίνας Πότσιους

Ο γκαρντ της Ζαλγκίρις με τα 4 δάκτυλα στο αριστερό χέρι του!

Σε ηλικία 12 ετών, στο μάθημα των «τεχνικών», μια λανθασμένη κίνηση είχε ως αποτέλεσμα να ακρωτηριαστούν τρία δάκτυλα του αριστερού χεριού του μικρού Λιθουανού. Οι χειρουργοί, που ανέλαβαν τη δύσκολη επέμβαση, κατάφεραν να σώσουν τα δύο, αλλά ακόμη και τώρα, στα 25 χρόνια του πλέον, λείπουν τα 2/3 από τον μέσο του.

Ευρωπαϊκή Επιτροπή: Απειλεί με παραπομπή τη χώρα μας στο θέμα των κολεγίων

Με νέα παραπομπή απειλεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τη χώρα μας στο θέμα των κολεγίων. Με απόφαση που εξέδωσε δίνει διορία δυο μηνών στην ελληνική κυβέρνηση για να αλλάξει τον νόμο που θέσπισε πριν απο τρία χρόνια για τα κολέγια, καθώς αντίκειται στην ευρωπαϊκή νομοθεσία.

Παρουσίαση του προγράμματος για το θέατρο στην Εκπαίδευση "DICE"

Γνωρίζατε ότι τα παιδιά που παρακολουθούν κατά τη διάρκεια της φοίτησης τους στο σχολείο μαθήματα θεάτρου είναι «κατά 13% περισσότερο ανοιχτά σε ανθρώπους διαφορετικής εθνικότητας»;

Ένα χρόνο μετά τη μεγάλη επιτυχία του προγράμματος Suitcase, ένα πρόγραμμα για τη διαφορετικότητα και το θέατρο στην εκπαίδευση που παρουσιάσαμε σε συνεργασία με το Θέατρο Πόρτα και το Εργαστήρι του Θεάτρου Πόρτα, υποδεχόμαστε και φέτος με μεγάλη χαρά τον Chris Cooper για να παρουσιάσει το νέο, πρωτοπόρο πρόγραμμα για το θέατρο στην εκπαίδευση με τίτλο DICE.

Πρόγραμμα εθελοντισμού μακράς διάρκειας σε σχολείο της Ουγκάντα

Το μήνυμα που ακολουθεί είναι από την κυρία Μαρίνα Σαρλη, πρόεδρο της Fair Trade Hellas.

Στις 5 Δεκεμβρίου, στο πρώτο διεθνές συνέδριο εθελοντισμού στη Βαρκελώνη, είχα τη χαρά να γνωρίσω την Λυδία, εθελόντρια από τη Ναμίμπια και συντονίστρια της οργάνωσης UGANDAVOLUNTEERS.

Γονείς ΑμΕΑ: Υπάρχει εξοπλισμός, αν υπήρχε και προσωπικό...

Εκκληση προς την Πολιτεία προκειμένου να σκύψει με ενδιαφέρον και να λύσει τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει το Κέντρο Φροντίδας Παιδιών με ειδικές ανάγκες (ΚΕΚΥΚΑμΕΑ) Κεφαλονιάς κάνουν οι γονείς των παιδιών.

Σκύλος-σύντροφος για 9χρονη με αυτισμό

Η 9 ετών Emily Ainsworth γεννήθηκε με αυτισμό. Πριν λίγα χρόνια η οικογένεια της μικρής της πήρε έναν ειδικό σκύλο - οδηγό, τον Levi. Από τότε η ζωή της άλλαξε για πάντα. Η ιστορία της Emily είναι μια ιστορία ελπίδας, συμπόνοιας και θέλησης, λέει η μαμά της, που έγραψε βιβλίο για την κόρη της, με τον τίτλο ''Αν θα μπορούσε να μιλήσει ο σκύλος μου'' (If my Dog Could Talk).

Γνωστικό προβάδισμα για τα νήπια που μιλούν δύο γλώσσες

Οτάβα: Μια νέα καναδική μελέτη διαπιστώνει ότι τα δίγλωσσα νήπια έχουν γνωστικό πλεονέκτημα έναντι των μονόγλωσσων συνομηλίκων τους, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύονται στο επιστημονικό έντυπο Experimental Child Psychology.

Ερευνητές από τα Πανεπιστήμια Κονκόρντια του Μόντρεαλ και Γιορκ του Τορόντο συνεργάστηκαν σε έρευνα στο πλαίσιο της οποίας έγινα σειρά εξετάσεων σε 63 δίγλωσσα νήπια και νήπια που μιλούν μια γλώσσα.

Πρόσωπα: Χάρης Τσαμπασίδης

Ένα πολύ σοβαρό ζήτημα που αφορά την αξιοποίηση των ταλέντων και των μεγάλων επιστημόνων αυτής της χώρας, θίγει σε δηλώσεις του ένα από τα καλύτερα μαθηματικά μυαλά που διαθέτει η χώρα. Πρόκειται για έναν μαθητή της δευτέρας τάξης στο λύκειο Λιτοχώρου, τον Χάρη Τσαμπασίδη, για τον οποίο έχει ενδιαφερθεί ένα από τα κορυφαία πανεπιστήμια του κόσμου, το Μ.Ι.Τ. των Ηνωμένων Πολιτειών.