Δευτέρα 28 Ιουνίου 2010

Κρατήστε τις ισορροπίες το καλοκαίρι

Είναι φυσικό ότι τους καλοκαιρινούς μήνες αρχίζουμε να χαλαρώνουμε από το άγχος της καθημερινότητάς μας και μεγάλο ρόλο γι’ αυτό διαδραματίζει το γεγονός ότι κλείνουν και τα σχολεία. Οπόταν οι γονείς δεν έχουν το άγχος των μαθημάτων των παιδιών, τα πήγαινε-έλα στα φροντιστήρια. Μήπως, όμως, αλλάζει και η συμπεριφορά μας ή των παιδιών μας;

Οταν η μουσική μάς... κουφαίνει

Η ιδιαίτερα διαδεδομένη στις μέρες μας, κυρίως σε άτομα νεαρής ηλικίας, χρήση ακουστικών για την ακρόαση μουσικής μπορεί να προκαλέσει προσωρινές βλάβες στην ακοή μας. Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξε ομάδα ερευνητών από το Πανεπιστήμιο της Γάνδης, στο Βέλγιο, ύστερα από εξονυχιστική έρευνα που διεξήγαγε σε δείγμα 21 νέων ατόμων, ηλικίας μεταξύ 19 και 28 ετών.

Σεξουαλική διαπαιδαγώγηση


Δοκιμάζοντας ρούχα στον... υπολογιστή!

Φανταστείτε ένα κατάστημα όπου μπορείτε να δοκιμάσετε φορέματα, παντελόνια, μπλούζες και ό,τι άλλοεπιθυμείτε χωρίς να χρειαστεί να βγάλετε ούτε ένα ρούχο. 
Ακοπα και σε χρόνο μηδέν. 
Είναι πράγματι μαγικό. Για την ακρίβεια, είναι ο μαγικός καθρέφτης. 

Κίνημα επιστροφής στην «αργή ανάγνωση»

Ολοένα και περισσότερους υποστηρικτές σε όλο τον κόσμο κερδίζει το κίνημα της «αργής ανάγνωσης», που προτρέπει μαθητές και φοιτητές να σταματήσουν να διαβάζουν τα κείμενα βιαστικά, να εμβαθύνουν στην ουσία και να παρασυρθούν από την γοητεία των λέξεων.

Patras Working Papers in Linguistics-Thematic issue: Morphology'

Tο Εργαστήριο Μελέτης Νεοελληνικών Διαλέκτων του Τμήματος Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών ολοκλήρωσε την έκδοση του πρώτου τόμου με τίτλο 'Patras Working Papers in Linguistics. Thematic issue: Morphology'.
Ο τόμος περιλαμβάνει άρθρα γλωσσολογικής ανάλυσης των συνεργατών και υποψηφίων διδακτόρων του Εργαστηρίου.

Ερευνα στη ρίζα του αυτισμού

Είναι μια αναπτυξιακή διαταραχή άκρως πολύπλοκη σε ό,τι αφορά τη «ρίζα» της αλλά και την αντιμετώπισή της αφού η... εκρίζωσή της είναι ανέφικτη. Για τον λόγο αυτόν πολλοί ερευνητές έχουν ριχθεί σε μια μάχη ώστε να φέρουν στο φως τα μυστικά της. Ο αυτισμός αποτελεί μια δύσκολη υπόθεση, ωστόσο η σύγχρονη έρευνα φαίνεται ότι έχει αρχίσει να διευκολύνει την κατανόησή του. Αυτό μαρτυρεί η μεγάλη παραγωγή μελετών σχετικά με τη διαταραχή που λαμβάνει χώρα τα τελευταία χρόνια. Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό ότι μόνο μέσα στον τελευταίο μήνα είδαν το φως δύο σημαντικές μελέτες που συμπληρώνουν κομμάτια του παζλ σχετικά με τον αυτισμό. Και είναι επίσης σημαντικό ότι οι μελέτες αυτές έφεραν (και) ελληνική υπογραφή. 

«Είμαστε διαφορετικοί – όλοι αλλάζουμε!»

«Είμαστε διαφορετικοί – όλοι αλλάζουμε!» προτείνει φέτος το καλοκαίρι η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Βέροιας σε συνεργασία με τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Ημαθίας.

Schoolwave 2010

Το Schoolwave 2010 θα πραγματοποιηθεί τοΠαρασκευοσαββατοκύριακο 2, 3 και 4 Ιουλίου στο Θέατρο Βράχων του Δήμου Βύρωνα.