Σάββατο 15 Μαΐου 2010

Καθιερώνοντας θετικά πρότυπα ύπνου στα παιδιά με Διαταραχή Αυτιστικού Φάσματος

Οι περισσότεροι γονείς έχουν την εμπειρία ενός παιδιού που δυσκολεύεται να κοιμηθεί, ξυπνάει συχνά κατά τη διάρκεια της νύχτας ή κοιμάται ελάχιστες ώρες.

Οι προσωρινές δυσκολίες ύπνου είναι μια αναμενόμενη φάση της ανάπτυξης του παιδιού. Ωστόσο, οι συνεχιζόμενες και επίμονες διαταραχές ύπνου επηρεάζουν αρνητικά το ίδιο το παιδί και την οικογένειά του.

Τα παιδιά με Διαταραχές Αυτιστικού Φάσματος (ΔΑΦ) φαίνεται ότι βιώνουν συχνότερα και εντονότερα δυσκολίες στον ύπνο τους σε σχέση με τα τυπικώς αναπτυσσόμενα παιδιά. Είναι πολύ συνηθισμένο στα παιδιά με Διαταραχές Αυτιστικού Φάσματος (ΔΑΦ) να δυσκολεύονται να κοιμηθούν, να κοιμούνται λίγες ώρες κάθε φορά, να μένουν ξύπνια την νύχτα και να περπατά μέσα στο σπίτι. Αυτά τα πρότυπα ύπνου δημιουργούνται πολύ εύκολα, αλλά αλλάζουν πολύ δύσκολα.

Β.Παπακωνσταντίνου - Πρωινό Άστρο (Γιάννη Ρίτσου)

Επίκαιρα

Ηχορρύπανση, ξένες γλώσσες και λογοκρισία

Μαθησιακά προβλήματα από την... ηχορρύπανση: Ο θόρυβος των μεγαλουπόλεων βλάπτει σοβαρά τους... μαθητές, καθώς μειώνει την ικανότητά τους για μάθηση, ενώ στους ενήλικες μπορεί να οδηγήσει ακόμη και σε στεφανιαία νόσο, καθώς μεταξύ άλλων αυξάνει τα επίπεδα της αρτηριακής πίεσης!

Ποιος νοιάζεται για τη λογοτεχνία;

"Δεν έχω προσωπική πείρα από τον τρόπο διδασκαλίας της λογοτεχνίας στη Μέση Εκπαίδευση. Ελπίζω- και θα το θεωρήσω δεδομένο στα όσα θα πω πιο κάτω- ότι οι διδάσκοντες είναι κάπως επαρκέστεροι από τη νεαρή φιλόλογο η οποία, όταν διάβασε, κατά προτροπή φίλου μου εκπαιδευτικού και γνωστού συγγραφέα, μια κριτική μου που περιείχε μια αναφορά στον Ραμπελαί, ρώτησε ποιος ήταν αυτός ο Ραμπελές, νομίζοντας πως επρόκειτο για ΄Ελληνα συγγραφέα του 19ου αιώνα.

Οι διατάξεις του υπό διαβούλευση ασφαλιστικού για τα ΑμεΑ

Μια εκτενή χρηστική παρουσίαση σχετική με το πως προτείνεται/διαμορφώνεται ο νέος ασφαλιστικός χάρτης για τα άτομα με αναπηρία , επιμελήθηκε και παρουσιάζει μέσω της σελίδας το μέλος της Παρέμβασης Αναπήρων Πολιτών Κώστας Θεοδωρόπουλος. Η παρουσίαση του Κ. Θεοδωρόπουλου καλύπτει όλη την γκάμα των ρυθμίσεων του δοθέντος προς διαβούλευση ασφαλιστικού νομοσχεδίου.

Ανακοινώθηκαν οι πίνακες μοριοδότησης του Ν.2643

Οι πρώτοι πίνακες μοριοδότησης για τις θέσεις εργασίας της προκήρυξης του Ν2643/98 δημόσιου τομέα ανακοινώθηκαν την Παρασκευή 14 Μαϊου στις 2 μετά το μεσημέρι. Την πληροφόρηση μας μετέφερε η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία , βασίζεται σε αρμόδια ενημέρωση του ΟΑΕΔ και αναφέρεται σε συγκεκριμένες περιφέρειες της χώρας.

Ανέγερση κατοικιών για άτομα με νοητική στέρηση

Η πραγματικότητα:Η ενηλικίωση για τον καθένα μας συνδέεται με την ανεξαρτησία του από το στενό οικογενειακό περιβάλλον και το δικαίωμα επιλογής ενός νέου και αυτόνομου χώρου κατοικίας. Για τα άτομα με αναπηρίες η ενηλικίωση συνδέεται επίσης και με την ανάγκη επιπλέον στήριξης όταν η φυσική οικογένεια δεν υπάρχει πια.
Η χώρα μας είναι από τις τελευταίες της Δυτικής Ευρώπης που δεν διαθέτει, οργανωμένο δίκτυο κατοικιών για άτομα με αναπηρίες σε προνοιακό επίπεδο.

Στο Ζάππειο η ανοιξιάτικη Γιορτή Βιβλίου

Στο Ζάππειο, εκεί απ' όπου ξεκίνησε πριν από 3 δεκαετίες, επιστρέφει φέτος η Γιορτή Βιβλίου. Η 33η διοργάνωση -επίσημα εγκαίνια στις 19 Μαΐου- ξαναζωντανεύει στον καταπράσινο κήπο. Στον δροσερό αυτό περίπατο οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να δουν από τις 17 μέχρι τις 30 Μαΐου χιλιάδες εκδόσεις στα περίπου 110 περίπτερα της έκθεσης.

Ένα σχολείο για όλους

Το διαφημιστικό σποτ για την Autonomia EXPO 2010

Θεία Λειτουργία στην ΕΝΓ

Αναρτημένη εκδήλωση στην ιστοσελίδα facebook:

Ημερομηνία: Κυριακή 16 Μαϊου 2010
Διάρκεια: 8:30- 10:00
Τοποθεσία: Αθήνα, Μενάνδρου 26, 7ος όροφος

Δείτε σχετικό βίντεο από τη Θεία Λειτουργία με διερμηνεία στην ΕΝΓστο Βόλο

Δύο εκπαιδευτικές δράσεις από το Μ.Μ.Σ.Τ.

Το Τμήμα Μουσειοπαιδαγωγικών Προγραμμάτων του ΜΜΣΤ, διοργανώνει δύο εκπαιδευτικές δράσεις:

"ΜΙΛΑ ΜΟΥ ΜΕ ΣΥΜΒΟΛΑ": Ομαδική Έκθεση με τις δημιουργίες των παιδιών που συμμετέχουν στα Εκπαιδευτικά Εργαστήρια Τέχνης «ΠΑΙΖΩ-ΜΑΘΑΙΝΩ-ΔΗΜΙΟΥΡΓΩ» του ΜΜΣΤ.
ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΕΚΘΕΣΗΣ: 14.05.-23.05.2010

Πανελλαδικές: Συνταγή Επιτυχίας!

Του Γιώργου Πιπερόπουλου
Οι Πανελλαδικές ξεκίνησαν χτες και η παρέμβασή μου έχει διδακτικό - συμβουλευτικό χαρακτήρα. Μαγική συνταγή επιτυχίας σίγουρα ΔΕΝ… υπάρχει, αλλά οι εμπειρίες πολλών δεκαετιών συζητήσεων με παιδιά, γονείς και εκπαιδευτικούς μού επιτρέπουν να προτείνω στους γονείς:

«Ευλογία και όχι βάρος ο Αλέξανδρος»

Αυτή η συνέντευξη με τον 62χρονο Ιωσήφ (Άκη) Σιαμαρή, ήταν απρογραμμάτιστη. Προέκυψε συμπτωματικά, όταν τον είδαμε να συνοδεύει τον 26χρονο γιο του Αλέξανδρο, παιδί με διανοητική στέρηση και σωματική παραπληγία, σε περίπατο στην οδό Λήδρας στη Λευκωσία. Με πολλή δυσκολία τον βοηθούσε να περπατά, αντιμετωπίζοντας με χαμόγελο τα ξαφνιασμένα βλέμματα των περαστικών και αργότερα τον φρόντιζε με τρυφερότητα και υπομονή, όταν κάθισαν σε καφετερία στον πεζόδρομο.

Πάμε μα..γυρεύοντας

Αύριο, Κυριακή 16 Μαίου, στο Ολυμπιακό Μουσείο (Αγ. Δημητρίου & 3ης Σεπτεμβρίου) από τις 10.00 το πρωί, μπορείτε να μάθετε ό,τι σας ενδιαφέρει για τη διατροφική πυραμίδα. Παράλληλα, θα έχετε την ευκαιρία να μαγειρέψετε, να αυτοσχεδιάσετε, να δημιουργήσετε, να παίξετε, να γελάσετε, να κερδίσετε δώρα.