Τετάρτη 7 Απριλίου 2010

Από παιδιά ανάμεσα σε δύο κουλτούρες


Η 8χρονη Σουζάνα έχει βαμμένα τα χέρια της με πορτοκαλί χέννα. Είναι γαμήλιο έθιμο. Είχε πάει σε γάμο προχθές. «Ηταν μικρή η νύφη, αλλά και ο γαμπρός, 14 ετών», λέει. Θες να παντρευτείς; «Οχι, θέλω να πάω σχολείο και να παντρευτώ μετά». Η Σουζάνα δεν πάει σχολείο. Πουλάει τριαντάφυλλα στου Ψυρρή. Μπορεί να κάνει αλλιώς; Η απάντηση δεν είναι εύκολη. Εμείς, «οι απέξω», θεωρούμε ότι δεν είναι δυνατό ένα παιδί να πουλάει τριαντάφυλλα και ο πατέρας του να μην δουλεύει αλλά να «κάθεται με 10 φίλους του. Μας φέρνει βέβαια στη δουλειά με το φορτηγό», όπως ανέφερε η Σουζάνα. Ομως, την ίδια στιγμή ο 12χρονος Λορέντζο λέει: «Δεν καταλαβαίνετε. Αλλο εμείς και άλλο εσείς! Εμείς για τίποτα δεν μπορούμε να αφήσουμε τους δικούς μας που μας χρειάζονται!».

Εξήντα χιλιάδες οικογένειες στην κόκκινη γραμμή της απόγνωσης

Η επιβολή κλίματος απόγνωσης προϋποθέτει την καλλιέργεια τεχνητών προσδοκιών που στην πράξη διαψεύδονται παταγωδώς. Γερές ενέσεις αισιοδοξίας για την επίτευξη στόχων και την κατάκτηση δικαιωμάτων, που απολήγουν σε αστοχία και πλημμυρίζουν με δηλητήριο τις πονεμένες ψυχές. Ίσως το χυδαιότερο παιχνίδι (της) εξουσίας έναντι των λεγόμενων ευπαθών υπηκόων της.
Διαβάστε το άρθρο εδώ

Διατροφή και παιδί


Πριν από λίγες ημέρες είχαμε αναφερθεί  στις θετικές συνέπειες που έχει η καλή διατροφή για τα παιδιά και στην εκστρατεία του Jamie Oliver για την εξυγείανση των γευμάτων που προσφέρονται στα δημόσια σχολεία. Στην Αμερική ωστόσο δεν έχει τύχει θερμής υποδοχής από τα ΜΜΕ. Να συμπληρώσουμε τα δημοσιεύματα των τελευταίων ημερών που αφορούν την παιδική παχυσαρκία και τη σχέση της με τα καρδιακά νοσήματα, το πάχος και το πώς σχετίζεται με τη φτώχεια και τη θετική επίδραση που έχει στα μωρά η γυμναστική κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Ο σπίνος κελαηδά τα μυστικά του λόγου

ΛΟΝΔΙΝΟ Ενα μικρό ωδικό πτηνό μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση πλήθους διαταραχών του λόγου στον άνθρωπο. Τα μικρά του σπίνου-ζέβρας (φωτογραφία) της Αυστραλίας μαθαίνουν να κελαηδούν με τον ίδιο τρόπο που και τα μωρά του ανθρώπου μαθαίνουν να μιλούν: αντιγράφοντας τους μεγαλυτέρους τους.

«Παραμύθια της Ανατολής» στην Καβάλα


«Κλαδί από Κοκοφοίνικα - Παραμύθια της Ανατολής» είναι ο τίτλος της παράστασης που επέλεξε να ανεβάσει φέτος την άνοιξη στην Παιδική Σκηνή του το Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο Καβάλας. Η παράσταση ανεβαίνει σε διασκευή - συγγραφή κειμένων και σκηνοθεσία Φένιας Παπαδόδημα με τη συμμετοχή του Γιώργου Παλαμιώτη.

Νέα ταινία θόλου «Κοράλλια και Ύφαλοι» στο Ίδρυμα Ευγενίδου


Μία νέα ταινία θόλου με τίτλο «Κοράλλια και Ύφαλοι» ξεκινά να προβάλλεται από την Τετάρτη 14 Απριλίου στον τεράστιο θόλο του Νέου Ψηφιακού Πλανηταρίου. Παράλληλα, μια ειδική θεματική έκθεση με θέμα «Κοράλλια και Κοχύλια», που διοργανώνεται σε συνεργασία με το Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας, θα φιλοξενείται στους χώρους του Ιδρύματος Ευγενίδου.

ΣΤ’ Νομαρχιακοί Αγώνες Στίβου Ατόμων με Αναπηρία

Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων Μαθητών Ειδικών Σχολείων – Ιδρυμάτων – Θεραπευτηρίων και Ατόμων με Ειδικές Αναπηρίες (ΑμεΑ) ν. Λάρισας, σε συνεργασία με τη Ν.Α. Λάρισας, διοργανώνει τους ΣΤ’ Νομαρχιακούς Αγώνες Στίβου Ατόμων με Αναπηρία (ΑμεΑ) νομού Λάρισας, οι οποίοι θα διεξαχθούν στο στάδιο Αλκαζάρ το Σάββατο 29 Μαΐου 2010 με τη συμμετοχή παιδιών με ειδικές ανάγκες από το νομό Λάρισας. Η διάρκεια της αθλητικής εκδήλωσης θα είναι από τις 9.00 π.μ. έως 1 μ.μ. Παρακαλούνται τα μέλη του Συλλόγου που επιθυμούν να συμμετάσχουν τα παιδιά τους στην αθλητική εκδήλωση, να έλθουν σε επικοινωνία με το Σύλλογο για να υποβάλουν όλα τα απαραίτητα δικαιολογητικά συμμετοχής των παιδιών τους.

Εκπαίδευση ατόμων με νοητική υστέρηση για θέματα αυτόνομης διαβίωσης

Ένα νέο πρόγραμμα για την εκπαίδευση ατόμων με νοητική υστέρηση θέτει πιλοτικά σε εφαρμογή ο Δήμος Σταυρούπολης. Στους στόχους του προγράμματος περιλαμβάνονται, η βελτίωση των προσωπικών δεξιοτήτων και ικανοτήτων των ΑΜΕΑ, έτσι ώστε να επιτυγχάνεται ο μέγιστος βαθμός αυτοεξυπηρέτησης και αυτονομίας τους, η ανάπτυξη καλύτερης συνεργασίας με τους γονείς τους, καθώς και η σταδιακή ανεξαρτητοποίηση και κοινωνικοποίησή τους.

Παγκόσμιο Κύπελλο Σκοποβολής: Δύο μετάλλια


Δυο χάλκινα μετάλλια κατέκτησε η ελληνική ομάδα στο Παγκόσμιο Κύπελλο σκοποβολής των ΑμεΑ που έγινε 25-28 Μαρτίου 2010 στο Στέττιν (Πολωνία). Στο βάθρο της διοργάνωσης ανέβηκαν η Ελένη Ζάμπουρα στο αεροβόλο πιστόλι και ο Παναγιώτης Χατζηιωαννίδης στο αεροβόλο τουφέκι. Η εμφάνιση των σκοπευτών - σκοπευτριών μας κρίνεται ικανοποιητική, αφού οι περισσότεροι έπιασαν τα MQS (Minimum Qualification Scores) που έχει βάλει η Διεθνής Παραολυμπιακή Επιτροπή για τη συμμετοχή στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα.
Αναλυτικά οι θέσεις στην Πολωνία: Στο αεροβόλο πιστόλι Ρ2 - SH1 female η Ελένη Ζαμπουρα με 351/400 ήταν 3η και η Κατερίνα Παναγιώτου με 340/400 ήταν 5η. Στο αεροβόλο τουφέκι R4 - SH2 coed ο Αναστάσιος Μπούτης με 693.4 (592+101.4) ήταν 8ος, η Θεοδώρα Μουτσιου με 589/600 ήταν 9η, ο Παναγιώτης Γιαννούκαρης με 586/600 ήταν 13ος.
Στο αεροβόλο τουφέκι R4 - SH2 male: ο Παναγιώτης Χατζηιωαννίδης 692.8 (591+101.8) ήταν 3ος, η Θεοδ. Μούτσιου με 687.8 (586+101.8) ήταν 5η, ο Αν. Μπούτης με 686.9 (587+99.9) ήταν 7ος, ο Παν. Γιαννούκαρης με 568/600 ήταν 11ος. Στο αεροβόλο πιστόλι Ρ1 – SH1 male ο Δημήτρης Καριώτης με 548/600 ήταν 5ος .
Ο ομοσπονδιακός προπονητής Θοδωρής Κοταράς δήλωσε σχετικά: "Ο στόχος μας πρώτα από όλα ήταν να πιάσουμε τα MQS που έχει ορίσει η Διεθνής Ομοσπονδία. Είναι μια ομάδα που έχει ταλέντο που μπορεί να διακριθεί. Πήραμε από τη διοργάνωση αυτή δυο μετάλλια και κοιτάμε μπροστά».

Πηγή: Η Αυγή