Δευτέρα 15 Μαρτίου 2010

Ταινίες σε νοηματική γλώσσα!


Για εμάς που μας αρέσουν οι νοηματικές γλώσσες,  το ίντερνετ μας δίνει πολλές  ευκαιρίες να παρακολουθήσουμε ταινίες, οι διάλογοι των οποίων αποδίδονται σε νοηματική γλώσσα.  Ξεκινάμε λοιπόν και σας προτείνουμε να δείτε τις παρακάτω: 

Πόσο δύσκολο είναι να μεγαλώνεις κωφός;  Στη μικρού μήκους ταινία "Four Deaf Yorkshiremen",   οι διάλογοι της οποίας γίνονται στη νοηματική γλώσσα, τέσσερις μεσήλικες κωφοί προσπαθούν να διηγηθούν τη χειρότερη εμπειρία που είχαν μεγαλώνοντας. Ο νικητής κερδίζει 10 αγγλικές λίρες.
Η ταινία είναι εμπνευσμένη από το κλασικό σκετς των Monty Python "Four Yorkshiremen", προσαρμόστηκε στο επιτελείο κωφών ηθοποιών και μέσω του ιστοτόπου του youtube αναδείχθηκε σε αγαπημένη των χρηστών και οι συμμετέχοντες σε διάσημους ηθοποιούς σε ολόκληρο τον κόσμο. Γράφτηκε και σκηνοθετήθηκε από τον Charlie Swinbourne, βραβευμένο  για το έργο "Coming out" και συμμετέχουν οι Κωφοί βρετανοί ηθοποιοί John Smith, Dwek, Matthew Kirby και Jonathan Reid. 
Ο ίδιος ο σκηνοθέτης προέρχεται από οικογένεια κωφών και με αυτήν την ταινία προσπάθησε να παρουσιάσει τον τύπο των ανθρώπων που θα συναντούσε κανείς σε ένα συνηθισμένο όμιλο Κωφών  και τον τρόπο με τον οποίο αφηγούνται ιστορίες. Μάλιστα τονίζει το γεγονός ότι οι Κωφοί στις ιστορίες τους δίνουν έμφαση περισσότερο στην αφήγηση της ιστορίας και όχι σε κάποιο αστείο σημείο/"έξυπνη" ατάκα κλπ.
Η επιτυχία της ταινίας οδήγησε τους συντελεστές να δημιουργήσουν και δεύτερη, με τίτλο "Four Deaf Yorkshiremen and the Missing Wife" στην οποία οι ίδιοι πρωταγωνιστές συζητούν για τις γυναίκες που αγάπησαν και έχασαν. Μας παρουσιάζουν ένα πρώτο φιλί σκέτη καταστροφή, το μήνα του μέλιτος που εξελίσσεται σε τραγωδία, ένα γάμο που διακόπτεται...

Αν σας αρέσει περισσότερο η δράση, μπορείτε να παρακολοθήσετε τη μίνι σειρά "The Fingerspellers", μια σειρά  8 επεισοδίων, που περιγράφει την οικογένεια κωφών γκάνγκστερ και οι οποίοι προστατεύουν τους εαυτούς τους αξιοποιώντας τη δύναμη της νοηματικής γλώσσας.

Τελος, αν οι επιλογές σας κινούνται περισσότερο σε κοινωνικού περιεχομένου ταινίες, το "Departure Lounge" θα μπορούσε να σας ικανοποιήσει. Πρόκειται για μια ταινία που εξυμνεί τη φιλία και το δυνατό δεσμό που αναπτύσεται μεταξύ των  Σιντ και Ματ και που οφείλεται  στην κώφωσή τους.

Υπάρχουν αγγλικοί υπότιτλοι για όσους δεν γνωρίζουν νοηματική!

Μείνετε συντονισμένοι, ακολουθούν και άλλα...



Η 15χρονη Βίλλυ στο... λάκκο του ίντερνετ


Η Βίλλυ είναι 15 ετών, μαθήτρια της Α΄ τάξης Λυκείου. Είναι μελαχρινή, με καστανά μάτια, ύψος 1,74 μ., μένει στο Μαρούσι και τα τελευταία τρία χρόνια παρακολουθεί μαθήματα χορού. Στις ελεύθερες ώρες της ανοίγει τον υπολογιστή στο δωμάτιό της και κάνει chat με συνομήλικούς της και όχι μόνο. 

Η Βίλλυ όμως δεν είναι αληθινό πρόσωπο. «ΤΑ ΝΕΑ» υποδύθηκαν την ανήλικη Βίλλυ, προκειμένου να σερφάρουν στο Ίντερνετ και να συνομιλήσουν σε δύο από τα μεγαλύτερα chat rooms. Δεν ήταν όμως το μοναδικό προφίλ που δημιούργησαν. Παράλληλα με τη 15χρονη, άρχισαν να μιλούν στο Ίντερνετ παριστάνοντας τον 28χρονο Άλεξ. Αυτό που διαπιστώθηκε, έπειτα από πέντε ημέρες παρουσίας των δύο «προσώπων», είναι πως οι ενήλικοι χρήστες των chat rooms ήταν ιδιαίτερα επιθετικοί, όταν η ανήλικη συνομιλήτρια συνέχιζε τη συζήτηση παρά το σεξουαλικό περιεχόμενό της. Αντίθετα, τα παιδιά που έκαναν chat σταματούσαν απότομα κάθε συνομιλία, τη στιγμή που ο ενήλικας χρήστης προχωρούσε σε άσεμνες ερωτήσεις.

Διαβάστε το άρθρο εδώ

"Το Θαύμα της Άννυ Σάλιβαν" στη Θεσσαλονίκη


Πριν από καιρό είχαμε αναφερθεί στο έργο "Το Θαύμα της Άννυ Σάλιβαν" που ανέβαινε στο θέατρο Άλφα στην Αθήνα. Σύμφωνα με δημοσίευμα της Ελευθεροτυπίας, από τις 4 Απριλίου, το κοινό της Θεσσαλονίκης μπορεί να απολαύσει την παράσταση με τους ίδιους συντελεστές στο θέατρο "Αριστοτέλειο". Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το έργο και την ιστορία του, ανατρέξτε στην προηγούμενη ομότιτλη ανάρτησή μας.
Επίσης, αν ενδιαφέρεστε για την ιστορία της Έλεν Κέλερ, μπορείτε να διαβάσετε σχετικά εδώ, ενώ για την εκπαίδευση των τυφλοκωφων μεταφερθείτε εδώ.


Σχέσεις μέσα στην οικογένεια


Δύο πολύ ενδιαφέροντα άρθρα δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό Sigmalive και αφορούν τις σχέσεις μέσα στην οικογένεια. 
Διαβάστε πώς μπορείτε να βοηθήστε το  παιδί σας να υποδεχτεί το αδελφάκι του, καθώς και την ξεχωριστή σχέση των παππούδων και των γιαγιάδων με τα εγγόνια τους.

Δείγμα από το πρώτο άρθρο: "Με τη γέννηση του δεύτερου παιδιού, το πρωτότοκο νιώθει πως χάνει την προωτοκαθεδρία στο σπίτι. Πώς μπορούμε να διατηρήσουμε την ισορροπία στην οικογένεια ώστε να είμαστε όλοι ευτυχισμένοι;" Διαβάστε το υπόλοιπο εδώ.

Δείγμα από το δεύτερο άρθρο: "Όταν έρχεται η ώρα να επιστρέψουμε στην εργασία μας, θα πρέπει να έχουμε καταλήξει με ποιον θα μένει το μωρό κατά την απουσία μας. Ας δούμε ποιος είναι ο πιο κατάλληλος άνθρωπος γι' αυτήν τη βοήθεια και τι πρέπει να σκεφτούμε πριν αποφασίσουμε". Η συνέχεια εδώ