Τετάρτη 24 Φεβρουαρίου 2010

Τα παιδία δεν παίζει



Στις πυκνοκατοικημένες πόλεις της Ελλάδας, τα παιδιά δεν μπορούν να παίξουν στην ίδια τους τη γειτονιά.
Μια μικρή παρέα από την Πάτρα αποφασίζει να διεκδικήσει το δικαίωμά της στο παιχνίδι.
Και θα φτάσει μέχρι τον Δήμαρχο της πόλης. . .
Μία αληθινή ιστορία.

Κάθε μέρα, η Αλεξάνδρα, ο Βλαντ, η Χρύσα και η υπόλοιπη παρέα μαζεύονται μπροστά από το σπίτι του Χρήστου για να παίξουν ποδόσφαιρο μέχρι το βράδυ. Μόλις ξεκινήσουν το παιχνίδι, οι γείτονες αρχίζουν να διαμαρτύρονται, να φωνάζουν και να προσπαθούν να τους σταματήσουν με απειλές ή ακόμα και με τη βία. Μοιάζει να μην υπάρχει λύση στο πρόβλημα, καθώς δεν έχουν που αλλού να παίξουν.

Η Αλεξάνδρα πιστεύει πως πρέπει να βρεθεί ένας χώρος όπου θα μπορούν να παίζουν ελεύθερα και χωρίς να κινδυνεύουν. Αποφασίζει να μιλήσει στον Δήμαρχο της πόλης τους. Ανακοινώνει την ιδέα της στα υπόλοιπα παιδιά ζητώντας τους να της συμπαρασταθούν.

Η παιδική επιτροπή συνεδριάζει και μέσα απο διασκεδαστικές απόψεις, τσακωμούς και αρκετές αμφιβολίες αποφασίζουν να πάνε όλοι μαζί στο Δημαρχείο και να παρουσιάσουν το πρόβλημά τους. Ζητούν να δημιουργηθεί ένας χώρος παιχνιδιού σε ένα εγκαταλελειμένο οικόπεδο της γειτονιάς.

Ο αγώνας είναι σκληρός. Τα παιδιά είναι μαχητικά, όμως η δημοτική αρχή έχει άλλες απόψεις. Θα καταφέρουν τελικά να πραγματοποιήσουν το όνειρό τους η Αλεξάνδρα, ο Χρήστος, η Χρύσα και ο Βλαντ; Διεκδικώντας το δικαίωμά της στο παιχνίδι, η μικρή παρέα αναλαμβάνει πρωτοβουλίες, μαθαίνει να μάχεται, να σχετίζεται και να ωριμάζει…

Παρακολουθώντας την αληθινή αυτή ιστορία με πρωταγωνιστές τέσσερα παιδιά ηλικίας 9-14 ετών ανακαλύπτουμε μέσα απο χαριτωμένες αυθεντικές ατάκες, ξεκαρδιστικές σκηνές, αυθορμητισμό και τρυφερότητα, την αντίληψη που έχουν για την ζωή, τους μεγάλους, τη φιλία, την αγάπη άνευ όρων και την ασίγαστη ανάγκη για παιχνίδι.


Από τις 25 Μαρτίου 2010 στους κινηματογράφους

Περισσότερες πληροφορίες κι ένα μικρό απόσπασμα εδώ

Ημερίδα "Μεγαλώνω με ΔΕΠΥ"



Η Ελληνική Εταιρεία Μελέτης Διαταραχής Ελλειμματικής Προσοχής – Υπερκινητικότητας (ΕΕΜ ΔΕΠΥ) διοργανώνει το Σάββατο, 6 Μαρτίου 2010, στο αμφιθέατρο του «Αθήνα 9.84», οδός Πειραιώς 100, στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων (Γκάζι) ημερίδα με ελεύθερη είσοδο και με θέμα «Μεγαλώνω με ΔΕΠΥ...»

Η εκδήλωση γίνεται υπό την αιγίδα του Δήμου Αθηναίων και του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, η οργάνωσή της υποστηρίζεται από το Πανελλήνιο Σωματείο Ατόμων με ΔΕΠΥ-ADHD Hellas και απευθύνεται σε γονείς, εκπαιδευτικούς, ειδικούς, πάσχοντες και κάθε άλλο ενδιαφερόμενο.

Η ημερίδα έχει σκοπό την παρουσίαση ενός θεωρητικού και πρακτικού πλαισίου κατανόησης, αναγνώρισης και υποστήριξης των παιδιών και εφήβων με ΔΕΠΥ από ειδικούς επιστήμονες των τομέων ψυχικής υγείας και εκπαίδευσης. Το αναλυτικό πρόγραμμα έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα της ΕΕΜ ΔΕΠΥ: www.adhd.gr.

Πηγή: Δελτίο Τύπου
Για το ΔΣ της Ελληνικής Εταιρείας Μελέτης ΔΕΠΥ
Τερψιχόρη Κόρπα
Παιδοψυχίατρος
Πρόεδρος ΔΣ

Κάντε το χοτ ντογκ... τετράγωνο

Δώστε στο λουκάνικο του χοτ ντογκ άλλο «λουκ», κάντε το τετράγωνο αν χρειαστεί. Η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιάτρων δεν έχει άποψη όσον αφορά τις πρέπουσες αλλαγές, προειδοποιεί όμως πως με τοκυλινδρικό σχήμα που έχει σήμερα ενέχει σημαντικό κίνδυνο πνιγμού για τα παιδιά.

Στη χώρα όπου το χοτ ντογκ δεν είναι μόνο μια αγαπημένη λιχουδιά μικρών και μεγάλων αλλά και σύμβολο του τρόπου ζωής, η ανακοίνωση της Ακαδημίας Παιδιάτρων προκάλεσε σάλο και πηχυαίους τίτλους στις εφημερίδες. «Αν ζητούσε κανείς από τους καλύτερους μηχανικούς στον κόσμο να σχεδιάσουν το τέλειο πώμα για τις αναπνευστικές οδούς ενός παιδιού» δήλωσε στην «USΑ Τoday» ο Γκάρι Σμιθ, διευθυντής του Κέντρου Ερευνών και Πολιτικής Τραυματισμών στο Παιδιατρικό Νοσοκομείο του Κολόμπους στο Οχάιο, «θα ήταν το λουκάνικο του χοτ ντογκ. Καλούμαι συχνά στα επείγοντα για τον λόγο αυτό και σας λέω πως είναι σχεδόν αδύνατο να αφαιρέσεις το λουκάνικο αν σφηνωθεί στον υποφάρυγγα ενός παιδιού».

Θεσσαλονίκη - Στην κατασκευή 350 ραμπών για ΑΜΕΑ προχωρά ο δήμος

Μια Θεσσαλονίκη πιο φιλική και πιο ανθρώπινη στα άτομα με αναπηρία θέλει να δημιουργήσει ο κεντρικός δήμος. Στο πλαίσιο αυτό, ξεκινούν τις επόμενες ημέρες εργασίες κατασκευής περίπου 350 ραμπών, με στόχο να διευκολυνθούν στις μετακινήσεις τους οι άνθρωποι που αντιμετωπίζουν κινητικά προβλήματα. Ο αντιδήμαρχος Δημοτικών 'Εργων και Κυκλοφορίας, Βαγγέλης Δημητρίου, ανέφερε πως οι εργασίες θα γίνουν σε 32 κεντρικούς δρόμους, και στα πέντε δημοτικά διαμερίσματα, και επιδίωξη της δημοτικής αρχής είναι «η εύκολη πρόσβαση των ατόμων με αναπηρία σε όλη την πόλη». Το έργο «Κατασκευή ραμπών για ΑΜΕΑ» έχει προϋπολογισμό 120.000 ευρώ και υπολογίζεται να ολοκληρωθεί σε 90 ημέρες.

Σε οριακό σημείο ο αθλητισμός των ΑμεΑ

Αναβρασμός επικρατεί στον χώρο των αθλητικών σωματείων ΑμεΑ εξαιτίας της μη καταβολής από πλευράς ΓΓΑ των τακτικών επιχορηγήσεων για τα έτη 2008 και 2009. Η εθνική αθλητική ομοσπονδία ΑμεΑ (ΕΑΟΜ - ΑμεΑ) προσάπτει στο νέο γενικό γραμματέα αθλητισμού Πάνο Μπιτσαξή ολιγωρία στην καταβολή των χρωστούμενων παρά τις περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις του σε μεταξύ τους προ μηνός συνάντηση. Σκληρή η ανακοίνωση της ομοσπονδίας προαναγγέλλει “δυναμικές κινητοποιήσεις” σε περίπτωση που τα χρωστούμενα δεν καταβληθούν άμεσα.


Ερωτήματα εφ' όλης της ύλης στην υπουργό υγείας

Εφ’ όλης της ύλης παρέμβαση σχετικά με τα τρέχοντα πολιτικά ζητήματα που αφορούν τους πολίτες με αναπηρία πραγματοποίησε ο Παναγιώτης Κουρουμπλής κατά την διάρκεια της συνεδρίασης της διαρκούς επιτροπής μορφωτικών υποθέσεων της βουλής στις 17 Φεβρουαρίου. Γνώστης των θεμάτων αναπηρίας ο επί σειρά ετών πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας ΑμεΑ κυβερνητικός βουλευτής, άγγιξε μια ευρεία γκάμα θεμάτων ξεκινώντας απ’ τα οικονομικά προβλήματα των μονάδων ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης του “Ψυχαργώς” και καταλήγοντας στα προνοιακά επιδόματα και το μέλλει γενέσθαι σχετικά με το ύψος τους.


Διαβάστε το πλήρες άρθρο

Ημερίδα "Κινηματογράφος και παιδί"

Σήμερα, Τετάρτη 24 Φεβρουαρίου, στις 20.30, στην αίθουσα Πολιτιστικών Εκδηλώσεων 4ου ορόφου του Βαφοπούλειου Πνευματικού Κέντρου, θα πραγματοποιηθεί Ημερίδα με θέμα

«Κινηματογράφος και παιδί, ετερότητα και εκπαίδευση
μια ερευνητική προσπάθεια δράσης – θεωρία και πράξη».

Ομιλητής: Απόστολος - Δημήτριος Ζήσιμος, υποψήφιος διδάκτορας Π.Τ.Δ.Ε., Α.Π.Θ.
Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.

22ο Σχολικό Πρωτάθλημα Σκάκι, 27 & 28 Φεβρουαρίου 2010



Στις 27 και 28 Φεβρουαρίου 2010 ο Δήμος Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με την Ένωση Σκακιστικών Σωματείων Νομών Θεσσαλονίκης - Χαλκιδικής, διοργανώνουν για 22η συνεχή χρονιά στις αίθουσες του ξενοδοχείου "Porto Palace" (26ης Οκτωβρίου 65) το σχολικό πρωτάθλημα σκάκι.

Η συμμετοχή κάθε χρόνο είναι μεγάλη και οι καλύτεροι από τους μαθητές θα προκριθούν στο Πανελλήνιο μαθητικό πρωτάθλημα του αθλήματος. Το πρόγραμμα ανοίγει το Σάββατο στις 9:00 με τις επιβεβαιώσεις των αθλητών, τους χαιρετισμούς των επισήμων και τους αγώνες (απο τις 10:30 - 14:00) ενώ συνεχίζεται την Κυριακή με τους αγώνες απο τις 10:00 - 12:30 και ολοκληρώνεται με τις απονομές στους νικήτες (12:45 - 13:30). Μετά το πέρας των αγώνων τ' αποτελέσματα θα αναρτηθούν στην ίδια ιστοσελίδα.

Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να παίρνετε στα τηλ. 2310/277945 & 2310/277569.

Δείτε την προκήρυξη και τη δήλωση συμμετοχής εδώ

Very Special Arts Hellas: Ο «Φιλάργυρος» του Μολιέρου



Η Very Special Arts Hellas είναι μια μη κερδοσκοπική οργάνωση που οι δράσεις της στοχεύουν στην βελτίωση της ποιότητας ζωής των ανθρώπων με αναπηρίες και στην ισότιμη συμμετοχή τους στην πολιτιστική ζωή. Η μουσικοθεατρική ομάδα είναι η πρώτη ομάδα που ίδρυσε η Very Special Arts Hellas. Πολλά από τα σημερινά μέλη της – νέοι με νοητική υστέρηση και εθελοντές – έπαιξαν σε όλες τις παραστάσεις που έχουν παρουσιαστεί σε θέατρα της Αθήνας και της περιφέρειας.

Φέτος η ομάδα παρουσιάζει τον «Φιλάργυρο» του Μολιέρου σε μια ελεύθερη απόδοση, που αφήνει περιθώρια στην δημιουργική έκφραση των μελών της ομάδας. Τα μέλη πλαισιώνουν την παράσταση με ζωντανή μουσική – που είναι γραμμένη ειδικά για το έργο - τραγούδια και χορό.

Η παράσταση «Ο Φιλάργυρος» θα παρουσιαστεί την Παρασκευή 26 Φεβρουαρίου 2010, ώρα: 10:30 π.μ. (μόνο για σχολεία) και το Σάββατο 27 Φεβρουαρίου 2010, ώρα: 7:00 μ.μ. στον Πολυχώρο Νέου Κόσμου του Πολιτισμικού Οργανισμού Δήμου Αθηναίων (Τιμοκρέοντος 6α – Νέος Κόσμος, πίσω από την εκκλησία του Αγ. Σώστη.

Η είσοδος είναι ΕΛΕΥΘΕΡΗ.
Το θέατρο είναι προσβάσιμο – απαραίτητη η κράτηση για χρήστες αναπηρικών αμαξιδίων

Για πληροφορίες: τηλ. 210 7710847
Η παράσταση πραγματοποιείται με την υποστήριξη του Ιδρύματος Marfin και του Πολιστισμικού Οργανισμού του Δήμου Αθηναίων.

πληροφορίες για το φορέα:
VERY SPECIAL ARTS HELLAS - ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΕΙΔΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣΗ VSA HELLAS
Λειτουργεί τακτικά τρεις ομάδες για θέατρο - μουσική, εικαστικά και χορό που έχουν αναπτύξει πλούσια δράση. Οργανώνει για άτομα με και χωρίς αναπηρίες εκθέσεις, παραστάσεις, εκπαιδεύσεις, καλλιτεχνικά βιωματικά εργαστήρια και άλλες πρωτοποριακές δραστηριότητες. Στον πολιτιστικό τομέα εκπονεί το πρωτοποριακό πρόγραμμα ακουστικής περιγραφής θεατρικών παραστάσεων για άτομα με προβλήματα όρασης.Κάνει τακτικές ξεναγήσεις για άτομα με αναπηρίες σε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους και έχει προχωρήσει στη δημιουργία προσαρμοσμένου δανειστικού εκπαιδευτικού υλικού. Διεξάγει έρευνα για την προσβασιμότητα των πολιτιστικών χώρων και την ευαισθητοποίηση των εργαζόμένων σ' αυτούς. Υλοποιεί, σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς πρόγραμμα ευαισθητοποίησης μαθητών σε θέματα αναπηρίας μέσα από βιωματικά καλλιτεχνικά εργαστήρια.H VERY SPECIAL ARTS HELLAS - ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΕΙΔΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ είναι εταιρεία μη κερδοσκοπική, ιδρύθηκε το 1990 και αποτελεί το Ελληνικό σκέλος της διεθνούς οργάνωσης VSAarts.
Στοιχεία επικοινωνίας:
Διεύθυνση:ΔΑΦΝΗΣ 8, ΖΩΓΡΑΦΟΥ 157 72 ΑΘΗΝΑ
Χώρα:Ελλάδα
Τηλέφωνο:210-7710847, 7487905
FAX:210 74 87 905
Email:vsahellas@internet.gr

Υποχρεωτικός υποτιτλισμός για ΑμεΑ στη Γαλλία

Από τις 12 Φεβρουαρίου καθίσταται υποχρεωτικός στη Γαλλία ο υποτιτλισμός των εκπομπών των εφτά μεγάλων καναλιών (TF1, Francec2, France 3, France 4, France 5, M6 και Canal +) ώστε τα προγράμματά τους να γίνονται κατανοητά και από τα άτομα με ακουστικές δυσκολίες.
Ο υποτιτλισμός στη γαλλική γλώσσα είναι απαραίτητος σε όλες τις βιντεοσκοπημένες ψυχαγωγικές και ενημερωτικές εκπομπές, ενώ τα αμιγώς ενημερωτικά κανάλια οφείλουν να προβάλλουν τρία υποτιτλισμένα δελτία την ημέρα.
Στα κανάλια είχε δοθεί προθεσμία πέντε χρόνων για να συμμορφωθούν με
το νόμο που είχε ψηφιστεί τον Φεβρουάριο του 2005 περί "ισότητας δικαιωμάτων για τα άτομα με αναπηρία" (Υπολογίζεται ότι στη Γαλλία ζουν πέντε εκατ. άνθρωποι με πρόβλημα ακοής).
Μέχρι το 2005 το κόστος για τον υποτιτλισμό ήταν τουλάχιστον 10 ευρώ το λεπτό, όμως έκτοτε οι τιμές έχουν μειωθεί, φτάνοντας στα 5 ευρώ το λεπτό για τα ιδιωτικά κανάλια και 7 ευρώ για τα κρατικά.
Σύμφωνα με την εφημερίδα "Le Monde", για τη διαδικασία αυτήν απαιτείται η εργασία τουλάχιστον δύο ανθρώπων: ο πρώτος (perroquet) εκφωνεί το γραπτό κείμενο χωρίς να παραλείπει τα σημεία στίξης. Με τη χρήση του κατάλληλου λογισμικού αναγνώρισης φωνής, τα λόγια εμφανίζονται στην οθόνη και, τέλος, ακολουθεί η διόρθωση.
Η διαδικασία μπορεί να είναι αρκετά χρονοβόρα. π.χ. για τον υποτιτλισμό της ταινίας του Κώστα Γαβρά "Η ομολογία", διάρκειας 140 λεπτών, απαιτήθηκαν 65 ώρες εργασίας, ενώ πρόσθετες δυσκολίες προέκυψαν από την ταχύτητα των διαλόγων.

Ενημερωτική ημερίδα για τη διδασκαλία της λογοτεχνίας


ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ ΗΜΕΡΙΔΑ

Η διδασκαλία της Λογοτεχνίας
στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση
και το μέλλον της ανάγνωσης

Σάββατο, 17 Απριλίου 2010
Πνευματικό Κέντρο Δήμου Αθηναίων
Ακαδημίας 50

Αμφιθέατρο «Αντώνης Τρίτσης»
9:30 π.μ.-3:00 μ.μ.

Επιστημονική ευθύνη: Κώστας Ακρίβος

Οι εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ σε συνεργασία με το περιοδικό ΝΕΑ ΠΑΙΔΕΙΑ διοργανώνουν ενημερωτική ημερίδα στο Πνευματικό Κέντρο Δήμου Αθηναίων (Ακαδημίας 50, Αθήνα), το Σάββατο, 17 Απριλίου 2010.

Όσοι κατά καιρούς εμπλέκονται στη διδασκαλία της Λογοτεχνίας στον χώρο της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, είτε με την ιδιότητα του εκπαιδευτικού είτε του μαθητή ή και του γονέα, όλοι ανεξαιρέτως συμφωνούν σε ένα πράγμα: όσο γοητευτική μπορεί να φαντάζει η εν λόγω διαδικασία, τόσες παγίδες αλλά και αποτυχίες κρύβει η έμπρακτη εφαρμογή της ερμηνευτικής προσέγγισης των λογοτεχνικών κειμένων στη σχολική τάξη. Οι λόγοι είναι πολλοί και πρέπει κυρίως να αναζητηθούν στη φιλοσοφία και στους στόχους του μαθήματος, έτσι όπως καθορίζονται από την Πολιτεία μέσω του αναλυτικού προγράμματος για το μάθημα της Λογοτεχνίας.

Σήμερα τα πράγματα έχουν οδηγηθεί σε ακόμη μεγαλύτερο αδιέξοδο. Τα πολλά προβλήματα που σωρεύονται γύρω από τη διδασκαλία της Λογοτεχνίας στο Γυμνάσιο και στο Λύκειο –οι τρόποι διδασκαλίας, η επιμόρφωση των καθηγητών, τα σχολικά βιβλία, το ζήτημα της αξιολόγησης-εξέτασης του μαθήματος κ.ά.– επικεντρώνονται στο μεγαλύτερο ίσως πρόβλημα: οι μαθητές δεν έχουν την ευκαιρία μέσω του μαθήματος να αγαπήσουν τη λογοτεχνία και, το σοβαρότερο απ’ όλα, να αποκτήσουν τα εφόδια ώστε να γίνουν επαρκείς αναγνώστες. Το θέμα αυτό αποτελεί και τη βάση του εναγώνιου ερωτήματος:
Ποιοι θα είναι οι αυριανοί αναγνώστες; Πόσοι από τους σημερινούς νέους θα περάσουν κάποια στιγμή της ζωής τους το κατώφλι του βιβλιοπωλείου και ποιες θα είναι οι αναγνωστικές τους επιλογές;

Η ημερίδα της 17ης Απριλίου δεν έχει έτοιμες λύσεις. Απλώς προσπαθεί να αναδείξει το πρόβλημα σε όλη του τη διάσταση, να κατονομάσει τις αιτίες της κακοδαιμονίας και παράλληλα να δοκιμάσει να προτείνει καινούργιες ιδέες και πρακτικές.

Ακολουθεί το πρόγραμμα της ημερίδας.


ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΗΜΕΡΙΔΑΣ

9:30 Προσέλευση – Εγγραφές

1η συνεδρία: «Σκουριασμένο» μάθημα, νέοι αναγνώστες

10:00-10:20 Κώστας Ακρίβος,
φιλόλογος-συγγραφέας
Η Λογοτεχνία στο σχολείο σήμερα: Αμηχανίες και αδιέξοδα, προτάσεις και οράματα
Παρεμβάσεις

10:30-10:50 Κώστας Αγγελάκος,
Επίκουρος Καθηγητής Παιδαγωγικών στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο - διευθυντής του περ. ΝΕΑ ΠΑΙΔΕΙΑ
Αξιολογώντας την «αξιολόγηση» της λογοτεχνίας στο εξεταστικό περιβάλλον του σημερινού σχολείου. Ανατομία ενός παιδαγωγικού εγκλήματος
Παρεμβάσεις

11:00-11:20 Δημοσθένης Κούρτοβικ,
συγγραφέας-κριτικός λογοτεχνίας
Ποιος νοιάζεται για τη λογοτεχνία;
Παρεμβάσεις

11:30-12:00
Συζήτηση

12:00-12:30 Διάλειμμα

2η συνεδρία: Προϋποθέσεις και προοπτικές για το αύριο της λογοτεχνίας

12:30-12:50 Σοφία Νικολαΐδου,
πεζογράφος-φιλόλογος
Διδασκαλία της Λογοτεχνίας και Νέες Τεχνολογίες. Διαδικτυακό σοκολατάκι ή ανάγκη;
Παρεμβάσεις

13:00-13:20 Μαρία Τεχνοπούλου,
Καθηγήτρια Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης-Υπεύθυνη Σχολικής Βιβλιοθήκης
Σχολικές Βιβλιοθήκες: Ένα αναγκαίο «βοήθημα» για το μάθημα της Λογοτεχνίας
Παρεμβάσεις

13:30-13:50 Αγάθη Γεωργιάδου,
Σχολική Σύμβουλος Φιλολόγων Ανατολικής Αττικής
Η ιεροτελεστία της ανάγνωσης και το δικαίωμα του μαθητή στο όνειρο: Σκέψεις και προτάσεις για τη διδασκαλία του ολόκληρου λογοτεχνικού έργου στο σχολείο
Παρεμβάσεις

14:00-14:30
Συζήτηση

14:30-15:00 Καταληκτικές παρατηρήσεις και συμπεράσματα – Λήξη

****

Σας ενημερώνουμε ότι, εκτός από τις εισηγήσεις της ημερίδας, υπάρχει η δυνατότητα να ενταχθούν στο πρόγραμμα ορισμένες παρεμβάσεις διάρκειας πέντε λεπτών. Επομένως, όσοι από εσάς επιθυμείτε να κάνετε κάποια παρέμβαση, στείλτε μας μήνυμα στην ηλεκτρονική διεύθυνσηpr@metaixmio.gr έως την 1η Μαρτίου, συμπληρώνοντας απαραίτητα τα παρακάτω στοιχεία:

ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ: ……………………………………..……..……..……………....…….…..
ΙΔΙΟΤΗΤΑ: ……………………………….….………..……….…………………….…….…….….
E-MAIL: …………………………………………..…………………………………………………
ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ ΜΕ ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ: ………………..………………………………………..…………………….………………………
…………………………………………………………….…………………………………………
…………………………..…………………..………..…..………………………………………….
……………………………………………………………..…...……………………………………
ΣΥΝΕΔΡΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΣΥΝΔΕΕΤΑΙ: ….……………………………………………….....…
ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΣΥΝΔΕΕΤΑΙ: …………………………...…….…..……………….

****

Επειδή ο αριθμός των θέσεων είναι περιορισμένος, θα τηρηθεί απόλυτη σειρά προτεραιότητας.Επομένως, όσοι ενδιαφέρεστε να παρακολουθήσετε την ημερίδα, δηλώστε εγκαίρως συμμετοχή,στέλνοντας e-mail με θέμα ΕΠΙΘΥΜΩ ΝΑ ΣΥΜΜΕΤΑΣΧΩ ΣΤΗΝ ΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΤΗΣ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑΣ στην ηλεκτρονική διεύθυνση pr@metaixmio.gr (κ. Κυριάκος Χαρίτος) και δίνοντας τα προσωπικά σας στοιχεία (ονοματεπώνυμο, διεύθυνση, τηλέφωνα επικοινωνίας, e-mail).

ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ
Ο ΑΡΙΘΜΟΣ ΤΩΝ ΘΕΣΕΩΝ ΕΙΝΑΙ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΕΝΟΣ
ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ Η ΔΗΛΩΣΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ
ΘΑ ΤΗΡΗΘΕΙ ΣΕΙΡΑ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑΣ

Επιστημονικό συνέδριο: "Πολιτισμική Ετερότητα, Ιδιότητα του Πολίτη και Δημοκρατία: Εμπειρίες, Πρακτικές και Προοπτικές"

Το Τμήμα Φιλοσοφίας, Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών σε συνεργασία με το Εργαστήριο Εμπειρικής Εκπαιδευτικής Έρευνας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, το Εργαστήριο Έρευνας του Κοινωνικού Αποκλεισμού και της Αξιολόγησης στην Εκπαίδευση του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, το Εργαστήριο Μελέτης της Μετανάστευσης και Διασποράς του Πανεπιστημίου Αθηνών και το Εργαστήριο Διαπολιτισμικών και Μεταναστευτικών Μελετών του Πανεπιστημίου Κρήτης, διοργανώνει επιστημονικό συνέδριο με θέμα "Πολιτισμική Ετερότητα, Διαμόρφωση του Πολίτη και Δημοκρατία: Εμπειρίες, Πρακτικές και Προοπτικές" που θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα, 7 και 8 Μαΐου 2010